2022-es katari foci-vb: milyen stratégiával futnak ki a trikolórok Hamburgban?

A jövőben megrendezésre kerülő katari világbajnokság selejtezősorozatának legnehezebb mérkőzése vár Magyarország és Románia labdarúgó-válogatottjára: Mirel Rădoi trikolórjai pénteken Hamburgban Németországgal, Marco Rossi fiai pedig jövő kedden Londonban Angliánál vendégeskednek.  Közben lesz mindkét csapatnak egy-egy fel, illetve levezető meccse is Albánia valamint Örményország ellen.

Bár presztízs szempontjából a péntek esti, Németország elleni összecsapás sokkal többet nyom a latba, mint a hétfői, Örményország elleni mérkőzés, nem lepődnénk meg, ha Mirel Rădoi enyhén tartalékosan küldené pályára csapatát a hamburgi Volksparkstadionban péntek este 21:45 órakor a világbajnoki selejtező J-csoportjának hetedik játéknapján. Fotó: Facebook/Echipa nationala de fotbal a RomanieiHiszen míg a Pantzerek elleni idegenbeli pontszerzésre minimális az esély, hétfő este Bukarestben a trikolóroknak nyerniük kell, ha el akarják csípni a második, pótselejtezőt érő helyet. Ezt jelenleg egy pontos előnnyel épp az az Örményország foglalja el, amely pénteken este Izlandon játszik, majd hétfőn Romániába látogat.

Ugyanakkor Rădoiéknak hátrafele is kell tekintgetniük, hiszen csupán 1 pontos a lemaradása Észak-Macedóniának, amely pénteken Liechtensteinból minden valószínűség szerint elhozza a 3 pontot, és amennyiben Hamburgban csoda nem történik, megelőzi a román válogatottat. Hétfőn viszont már vissza is előzhetnek a trikolórok, hiszen a román-örmény meccsel egyidőben Pandevéknek a bosszúra kiéhezett (a 3. fordulóban az északmacedónok 2-1-re nyertek Duisburgban) a németeket fogadják.

„Az ilyen meccsekre a játékosoknak maguknak kell megtalálniuk a motivációjukat, hiszen nagyon sokat nyerhetnek” – fogalmazott hamburgi sajtótájékoztatóján Mireel Rădoi, a román válogatott szövetségi kapitánya. Hozzátette: senki se számítson arra, hogy a németek visszavesznek az iramból, hiszen Hansi Flick irányítása alatt meccsenként 4 gólos átlaggal játszik a Nationalelf. „Könnyen járhatunk úgy, mint az örmények, akik hatot kaptak” – figyelmeztette tanítványait Rădoi.

Másik oldalon, Hansi Flick elmondta, ugyan előgedett lenne egy egygólos győzelemmel is, hiszen azért is 3 pont jár, szeretnének örömöt szerezni a német válogatott szurkolóinak, ezzel megelőlegezve, hogy a Nationalelf teljes erőbevetéssel játszik majd Hamburgban. 

Európai világbajnoki selejtezők, J-csoport, a 7. forduló mérkőzései

  • Németország-Románia (péntek, 21:45, Pro TV)
  • Izland–Örményország (péntek, 21:45)
  • Liechtenstein-Észak-Macedónia (péntek, 21:45)

1. Németország         6      5       –      1       17–2        15
2. Örményország       6      3      2      1        7–9         11
3. Románia                 6      3      1       2        9–6        10
4. Észak-Macedónia  6      2     3       1        11–6        9
5. Izland                       6      1      1       4        6–14       4
6. Liechtenstein         6       –     1       5         2–15        1

Az üres Puskásban fogadják az albánokat

Pontosan ellentétes stratégiával készülhetett a Marco Rossi vezette magyar válogatott az októberi két vb-selejtezős összecsapásra, hiszen Szalaiék számára az első, Albánia elleni mérkőzés sokkal többet nyomhat a latba a végelszámolásnál, mint a jövő keddi, angolok elleni „gálameccs”. A magyar válogatott eléggé elrontotta a szeptemberi három mérkőzéses sorozatot és visszaesett az I-csoport negyedik helyére, a listavezető Anglia mellett Albánia és Lengyelország is a magyarok elé került. 

A döntetlennel megmaradna a két csapat között a különbség, ami a hátralévő három fordulóban még ledolgozható lenne, azonban a jelenleg harmadik lengyelek szinte biztosan egyről három pontra növelik az előnyüket a magyarokkal szemben, ugyanis a sereghajtó San Marinót látják vendégül. Amennyiben ez bekövetkezik, jószerivel megpecsételődik a nemzeti együttes sorsa, mert úgy kellene ledolgoznia ezt a hátrányt, hogy neki még kedden hátravan a veretlenül listavezető Anglia elleni idegenbeli találkozó, miközben a lengyel csapat már mindkét meccsét lejátszotta az Eb-ezüstérmessel.

A győzelem ugyanakkor életben tartaná a magyar reményeket, mivel a válogatott azzal egyrészt megelőzné az albán csapatot, másrészt egypontos maradna a lengyelekkel szembeni hátrány. Ha viszont a magyarok másodjára is kikapnak az albánoktól, az tulajdonképpen bebetonozná a negyedik helyet.

Az olasz szövetségi kapitánynak ezúttal sem lesz könnyű dolga, mert bár csak egyetlen komoly hiányzója van, de az éppen a csapatkapitány Szalai Ádám. A Mainz futballistája a pályáról is nagyon hiányozni fog, mivel - Rossi szavai szerint - nincs másik hozzá fogható középcsatára, de pályán kívül betöltött vezérszerepét is át kell vennie másoknak. A győzelmi kényszerben pályára lépő magyar együttest ráadásul a szurkolók sem segíthetik, mivel a nemzetközi szövetség (FIFA) zárt kapus büntetést rótt ki a magyar szövetségre az angolok elleni rasszista megnyilvánulások miatt.

A csoportokból az első jut ki a 2022-es, katari világbajnokságra, a második pedig pótselejtezőt játszhat a részvételért. Mellettük a Nemzetek Ligájából a két legjobb olyan csoportgyőztes csatlakozik a pótselejtező mezőnyéhez, amely a vb-selejtezők során nem végez az első két helyen. A 12 csapat egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzd majd meg a fennmaradó három helyért.

Európai világbajnoki selejtezők, I-csoport, a 7. forduló mérkőzései

  • Magyarország –Albánia (szombat, 21:45)
  • Andorra-Anglia (szombat, 21:45)
  • San Marino-Lengyelország (szombat, 21:45)

1. Anglia                    6     5      1    -   18- 2   16
2. Albánia                 6     4     -    2   10- 6   12
3. Lengyelország     6     3     2    1   19- 8   11
4. Magyarország     6     3     1     2   12-10   10
5. Andorra                6      1     -    5    4-14    3
6. San Marino          6      -     -    6    1-24    0

 

Kapcsolódók

Kimaradt?