2022-es katari foci-vb: egy civil miatt szakadt félbe a brazil–argentin rangadó

Példátlan eset miatt szakadt félbe a dél-amerikai világbajnoki selejtezők legnagyobb rangadója, a Brazília–Argentína mérkőzés.

A Sao Paolo-i Neo Quimica stadionban megrendezett Brazília–Argentína összecsapás összesen hat percig tartott, ugyanis ekkor megjelent egy civil ember a pályán, valamit magyarázott, az argentinok le akarták terelni a gyepről, végül ők vonultak le.

Kiderült, a brazil egészségügyi minisztérium négy argentin játékosnál azonnali karantént rendelt el, mert két héten belül jártak Angliában, név szerint Emiliano Buendía, Emiliano Martínez, Giovani Lo Celso és Cristian Romero vétett a hatóság szerint a szabályok ellen. A négy játékos közül az utóbbi három a vendégek kezdőcsapatában is helyet kapott.

Az ügy előzménye, hogy egy júniusi szabályozás szerint Brazíliába csak 14 napos karanténkötelezettség mellett léphetnek be azok, akik a beutazást megelőző két hétben megfordultak Angliában. A helyi hatóságok szerint az argentin labdarúgó-válogatott négy tagja is megtévesztette a határellenőröket, amikor a Brazília elleni vb-selejtezőre utazva letagadták, hogy a szigetországban jártak. Az állítás Angliára vonatkozó része természetesen igaz, hiszen mind a négyen a Premier League-ben légióskodnak.

A letagadás viszont nem annyira, hiszen az összecsapás előtt a dél-amerikai világbajnoki selejtezőket szervező Conmebol felvette a kapcsolatot a brazil hatóságokkal, hogy rendkívüli engedélyeket szerezzenek az argentin játékosoknak, sőt a szövetség főtitkára, Gonzalo Beloso arról tájékoztatta a Clarin című lapot, hogy nem is lehetne probléma a futballisták brazíliai tartózkodásából, mivel a vb-selejtezőket buborékrendszerben bonyolítják le, a mérkőzések rendezői, így jelen esetben a Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) pedig vállalta, hogy nem eshet meg olyan, hogy valaki negatív teszteredmények mellett a koronavírussal kapcsolatos bármilyen szabályozás miatt lemaradjon egy meccsről. A hatóságok rá is bólintottak a játékosok szereplésére, így mindannyian fel is szállhattak a csapatbuszra. Ehhez képest az Anvisa, a Brazil Egészségügyi Szabályozó Ügynökség (Agencia Nacional de Vigilancia Sanitária) a közleményében ezt írta: „Az Anvisa súlyos egészségügyi kockázatnak tartja a négy játékos okozta helyzetet, ezért felkérte a helyi egészségügyi hatóságokat, hogy rendeljék el a játékosok azonnali karanténját, meg kell akadályozni, hogy bármilyen tevékenységben részt vegyenek, meg kell akadályozni, hogy brazil földön maradjanak.”

Ezt követően jelent meg a meccs hatodik percében az Anvisa munkatársa a gyepen, hogy onnan leparancsolja a négy argentint. A vendégek ezért vonultak le, Lionel Scaloni szövetségi kapitány állítólag azon akadt ki, hogy a küldöttség három napja tartózkodik Brazíliában, és ennyi idő nem volt elég a braziloknak arra, hogy megoldják ezt a helyzetet.

Végül a dél-amerikai szövetség azt közölte, hogy a találkozót nem lefújták, hanem felfüggesztették, és a FIFA fegyelmi bizottság dönt majd a következményekről.

Kapcsolódók

Kimaradt?