BL: két forduló után nyeretlen a Bukaresti Steaua

Nem vált be a rabkocsi ablakából 2-0-s hazai győzelmet váró Gigi Becali optimista tippje kedd este a fővárosi Nemzeti Arénában, ugyanis a Bukaresti Steaua kijózanító 0-4-es vereséget szenvedett a Chelsea Londontól.

STEAUA-CHELSEA 0-4

A Chelsea a Baseltől elszenvedett hazai veresége után Bukarestben javított, az első félidőben eldöntötte a Steaua elleni mérkőzést. A londoniaknál tétmérkőzésen először mutatta leverkuseni formáját Andre Schürrle, aki a 20. percben gyors akció  végén a bal oldalról keresztezett, középen Samuel Eto'o belepöckölt a labdába, amelyet így Ramires juttatott a hazai kapuba (0–1).

A londoniak nem lassítottak, uralták a játékot, a Steaua itta meg a levét a Mourinho-legénység két héttel ezelőtti fiaskójának. A nagy nyomásnak a szünet előtt öngól lett az eredménye: a 44. percben Juan Mata passza után Eto'o lőtt kapura, Tătăruşanu védett, de a kiütött labda Daniel Georgievszkiről a kapuba pattant (0–2).

A fordulás után sem lassította Chelsea, Schürrle elhúzott a bal szélen, visszapasszolt a tizenhatos előterében érkező Oscarhoz, a brazil a bal oldalon érkező Ramireshez továbbított, aki tolt egyet a labdán, majd a kapu bal oldalába bombázva megszerezte második gólját (0–3).

A meccs legjobbja címre a duplázó brazil és Schürrle pályázott jó eséllyel, s melléjük a gólpassza után a tizenhatos vonaláról a lécet eltaláló Oscar iratkozott fel a jók közé. Miközben a Chelsea-ben Schürrle és Eto'o a góljára tört, a hajrában Stanciu lövése után még Petr Cechnek is szüksége volt nagy bravúrra.

A végeredményt Frank Lampard állította be, a két nyári szerzemény, Willian és Eto'o szép játéka után talált be (0–4).

A Chelsea javított a botlása után, míg a Steaua két meccs után 0–7-tel áll.

FC BASEL-SCHALKE 0-1

Az első fordulóban a Steauát 3–0-ra legyőző Schalke kezdőcsapatában Jens Keller nem adott lehetőséget Szalai Ádámnak, Kevin-Prince Boateng kezdett legelöl a St. Jakob Parkban, de ő sem tekinthető klasszikus befejező csatárnak. A 12. percben máris nagy helyzetbe került, de Schär rossz felszabadítása után a kapu mellé lőtt.

A két csapat az első félidőben nagyon óvatosan játszott, hátul passzolgatva lassan építgette támadásait, próbálta meglepni ellenfelét. A Basel többet birtokolta a labdát, míg a Schalke Julian Draxler és Jefferson Farfán révén tudott váratlan húzásokat bemutatni.

A szünet előtt Farfán megsérült, a helyére érkezett Szalai, de nem ő került helyzetbe, hanem a túloldalon Marco Streller, aki remek beívelés után elfejelte a labdát Hildebrand felett, de a labda nem a kapuba hullott, hanem a kapufát érintve mellé ment.

A fordulás után a Schalke tudott váltani, előbb Neustädter bombázta telibe a keresztlécet kapáslövéssel, majd szöglet után Draxler szerzett vezetést a németeknek: a kapu előteréből tisztázott labda tökéletesen érkezett a középpályás elé, a bombával szemben esélye sem volt Sommer kapusnak (0–1).

A gól után a Schalke a kontratámadásokra rendezkedett be, azaz betömörült és átadta a kezdeményezés lehetőségét a vendéglátónak. Jól őrizte előnyét a Schalke, amely hat ponttal kényelmesen vezeti a csoportot.

AJAX-AC MILAN 1-1

Az Ajax jól kezdte a Milan elleni meccset, ugyanis az első negyedórában jobbára a vendégek térfelén folyt a játék, és két lövésig is eljutottak a hollandok. Mindkettő a bal szélről, elég éles szögből érkezett, az izlandi Kolbeinn Sigthórsson kísérletét Christian Abbiati védte, míg a dán Viktor Fischer távoli lökete elkerülte a kaput.

A hazai fölényt jól mutatja, hogy 25 perc elteltével 76 százalékban volt a labda az amszterdamiaknál. Ennek ellenére az Ajax nem igen tudott a Milan védelme mögé kerülni.

Fél óra elteltével megpróbált kijönni a sündisznóállásból a Milan, de a meccs képe ennek ellenére nem sokat változott, ugyanis még csak lövésig sem jutottak el a vendégek az első félidőben. Sőt, távoli lövésekkel ismét az Ajax veszélyeztetett, de igazi ziccert a hazaiak sem tudtak kidolgozni, így 45 perc után 0–0-t mutatott az eredményjelző.

A második játékrész elején felpörgött egy kicsit a Milan és Constant beadásából Montolivo kis híján a vezetést is megszerezte, de nyolc méterről, középről leadott lövését védte Cillessen.

Arról azonban nem beszélhettünk, hogy a vendégek teljesen átvették volna az irányítást, ezt jelezte Sigthórsson fejese is, igaz, ez kevésbé volt veszélyes.

A 63. percben aztán jött az addig, és a folytatásban is nagyon szorosan őrzött Mario Balotelli, aki bizonyította, miért tartott tőle Frank de Boer, az Ajax vezetőedzője a meccs előtt, aki Messihez hasonlította csatárt, mondván a semmiből is képes meccseket eldönteni. Nos, ezúttal a tizenhatos bal oldaláról, nem éppen ideális szögből csavart kapura, Cillessen azonban hatalmas bravúrral védett.

Ezt a helyzetet nem véletlenül írtuk körül ennyire bőven, ugyanis nagyjából ez volt az egyetlen olyan jelent a meccsen, amiért érdemes volt megnézni a találkozót – legalábbis ezt hihettük egészen a 90. percig.

Ekkor ugyanis hirtelen felpörgött a találkozó. Stefano Denswil szöglet utáni fejesből az Ajaxot jutatta vezetéshez. A hosszabbítás perceiben azonban Van der Hoornt látta szabálytalannak Eriksson játékvezető, büntetőhöz jutott a Milan, a tizenegyest – az azt kiharcoló – Mario Balotelli értékesítette (nem úgy mint legutóbb a Napoli ellen). A Milan ezzel pontot mentett a 90. percig elég unalmas találkozón.

Balotelli sorozatban a harmadik gólját szerezte a 90. perc után, bő két hete a Torino ellen ugyancsak tizenegyesből mentett pontot a 97. percben (azután a Napoli ellen is a hajrában talált be). A Milannak két héten belül ez volt a harmadik olyan meccse, amit a ráadásban mentett meg. A már említett, Torino elleni meccs mellett a Bologna ellen is az utolsó pillanatokban szerzett gólt. 

CELTIC-FC BARCELONA 0-1

A sérült Lionel Messi távollétében Cesc Fabregas került be a Barcelona támadó gépezetébe a Neymar, Pedro duó mellé a Celtic ellen, de a támadók koránt sem voltak olyan veszélyesek az ellenfél kapujára, mint azt a katalán drukkerek remélték. Az első tíz percben ugyan 84 százalékban birtokolta a labdát a Barca, de mégis Jorgosz Szamarasz révén a skótok nevéhez fűződött az első nagy helyzet a meccsen. A görög támadó kisodródva már nem tudta elrúgni a labdát a jól kimozduló Victor Valdés mellett.

A katalánok uralták mezőnyben a játékot, de nem tudták feltörni a Celtic jól megszervezett védelmét. A legnagyobb lehetőséget Neymar puskázta el az első félidőben, a 40. percben Pedro játszotta magát tisztára egy köténnyel a középpályán, majd harcba dobta Dani Alvest a jobb oldalon, a brazil beadását honfitársa perdítette nem sokkal a kapu bal oldala mellé.

A folytatásban sokáig nem változott a játék képe, gyűrték egymást a felek rendületlenül, de kevés volt a helyzet. Aztán az 59. percben Scott Brown szorításában esett el Neymar, majd a hazai csapatkapitány a földön levő brazil felé rúgott, amiért pirosat kapott. Huszonharmadik alkalommal állítottak ki játékost a Barca ellen a BL-ben, ez messze a legmagasabb szám.

Emberhátrány ide vagy oda, a nagyot küzdő hazaiak szerezhették volna meg a vezetést, a 73. percben Forrest lövésénél Valdés védett bravúrral. Nem sokkal később aztán betalált a Martino-csapat, Neymar tartotta meg a labdát, majd a jobb oldalon felfutó (csereként beállt) Alexis Sánchezhez passzolt, aki pontosan ívelt Fabregas fejére, ahonnan a labda a bal sarokba hullott (0–1). Fabregas eddigi három barcás BL-góljából mindegyiket idegenben szerezte.

A végére megélénkülő találkozón újabb gólt is szerezhetett volna a Barca, de Forster többször is nagyot mentett. A Barca beállította a Manchester United rekordját, ez volt a 39. idegenbeli sikere a BL-ben (az MU szerdán a Sahtarral találkozik). Mivel a Milan pontokat veszített Amszterdamban, így a katalánok egyedüliként százszázalékosak.

ARSENAL–NAPOLI 2-0

„Ha nyerünk, nagy valószínűséggel továbbjutunk” – vezette fel a mérkőzést Arsene Wenger, az Arsenal francia menedzsere, akinek szokás szerint fél csapatra való játékosa volt sérült a mérkőzés előtt; annak viszont nagyon örülhetett, hogy a nápolyiak új kedvence, Gonzalo Higuaín szintén kidőlt a találkozóra. Ha valaki, hát ő aztán tudja, milyen veszélyes is az argentin támadó, nem véletlenül üldözte a nyáron majd' két hónapig őt szerződési ajánlatával…

A szokásos agresszív letámadással kezdett a Nápoly, és ez nem ízlett a hazaiaknak, sokszor percekig csak a felezővonalnál passzolgattak – a 8. percben aztán kiderült, nem tanácstalanok voltak, mint egy kisközség, hanem az alkalomra vártak, mert egy remekbe szabott ritmusváltás után Mesut Özil a jobb felsőbe lőtt a tizenhatosról. 1–0

Alig heverték ki az olasz szurkolók a kapott gólt (Londonba körülbelül 2000-en kísérték el kedvenceiket), máris újra fejükhöz kaphattak: a nápolyi védelem romjain Özil labdát szerzett, ügyesen szolgálta ki Olivier Giroud-t, aki közelről nem hibázott. 2–0!

Ügyesen passzolgatott az Arsenal, az olaszok csak nyomozták a labdát, perceken át csordogált az „ágyúsok” tiki-takája anélkül, hogy labdába értek volna a hitüket szép lassan elvesztő, egyre fáradtabban letámadó vendégjátékosok. Az első félidőben 69 százalékban birtokolta a labdát az Arsenal...

Jó iramú, élvezetes, lüktető játékkal folytatódott a mérkőzés a szünet után, jellemző módon a labdába alig érő Goran Pandev – Higuaín helyettese – csaknem nyolcezer métert futott egy óra alatt. A 76. percig kellett várnunk egy újabb helyzetig, ekkor Pepe Reina kapott bele fantasztikus reflexmozdulattal Koscielny közeli lövésébe. A hátralévő jó negyedórát már csak az ide vonatkozó szabályok miatt játszották le, a végefelé már a hazai szurkolók is elszállingóztak a stadionból.

Ez nem az a Nápoly volt, amelyet Olaszországban láttunk ebben az idényben, és ez nem az az Arsenal volt, amelyet láttunk az elmúlt években.

BORUSSIA DORTMUND–OLYMPIQUE MARSEILLE 3-0

Az első fordulóban két győztes csapat összecsapása mellett a két vesztes egymás elleni ütközete volt a csoport másik találkozója. A legutóbbi döntős Dortmund aztán nem sok esélyt adott Marseille-nek.

Már a 19. percben egy öt a három elleni kontrát vezethetett a Dortmund, amelynek a végén Robert Lewandowski kapta középen a labdát, s közelről a kapuba belsőzött.

A sebeit nyalogató Olympique aztán rendezte sorait, de a második félidőben egy végzetes hiba megpecsételte a franciák sorsát. Steve Mandanda szerencsétlenkedett a kapuja elé hulló labdával, a róla kipattanó labdánál pedig már Marco Reusnak nem volt nehéz dolga – közelről a kapuba bombázott.

A folytatásban egy tizenegyest is kiharcolt a BL-döntős, amit Lewandowski értékesített, végérvényesen eldöntve ezzel a találkozót.

A Dortmund ezután a siker után bőven reménykedhet még a továbbjutásban, ezzel szemben a Marseille lassan nagyon nehéz helyzetbe kerül a halálcsoportban.

ZENIT- AUSTRIA WIEN 0-0

Az Atlético Madrid otthonában elszenvedett 3–1-es vereség után mindenképpen javítani akart a Zenit, és Hulk korai kapufájával (Lindner kapus tolta a kapufára a labdát) jelezte, komolyak a szándékai. Ám a Portót megszorongató, ezúttal tíz osztrákkal a kezdőjében felálló bécsi csapat bátran játszott, nem illetődött meg, és két perccel később már Lodiginnek kellett hárítania Royer bombaerős löketét.

A kóstolgatást követően kiegyenlített játék folyt, a bécsiek nem játszottak alárendelt szerepet, de az orosz csapat bármikor képes volt ritmusváltásra, és gyorsan alakított ki helyzeteket. Ám vagy az utolsó passz volt rossz, vagy a lövés. Az Austria pontrúgásokból és távoli lövésekkel veszélyeztetett, a szünet előtt pedig ajándékot kapott Deniz Aytekin játékvezetőtől: Axel Witsel becsúszva eltolta a labdát Florian Mader elől, de a német bíró túl veszélyesnek találta a nyújtott lábbal való becsúszást, és piros lapot adott a belgának.

A fordulás után nem változott meg a játék képe, talán éppen az Austria emberelőnye kellett ahhoz, hogy ellensúlyozza az orosz csapat erőnléti fölényét. Ugyanakkor a tíz emberrel való játék óvatossá tette a házigazdákat, akik így is fölényben voltak, de nem rohantak előre, kordában tartották a vendégeket.

Az Austria megérezte a pontszerzés lehetőségét, így inkább betömörült a kapuja elé, és gyors, egyérintős játékra kényszerítette a Zenitet. A labda többször is bejutott a lila-fehérek büntetőterületére, de a jó befejezés egyszer sem jött össze. Emberhátrány ide vagy oda, a gól nélküli döntetlen kudarc a Zenit számára.

Az Austria viszont büszke lehet az egy pontjára, főleg, hogy a cserékkel együtt pályára lépő 14 játékosából 13 osztrák volt.

PORTÓ-ATLÉTICO MADRID 1-2

A 16. percben megérdemelten szerzett vezetést a Porto: Josué ívelt középre egy szabadrúgást a bal oldalról, a középen berobbanó Jackson Martínezről lemaradtak a madridi védők, a kolumbiai csatár pedig öt méterről, bevetődve fejelt a vendégek kapujába. (1–0)

A félidő hajrájára feljavult Diego Simeone legénysége, a legközelebb a gólszerzéshez Raúl García járt, akinek fejese a 41. percben a keresztlécen csattant Gabi szabadrúgását követően. A szünetben így 1–0-s Porto-vezetést mutatott az eredményjelző.

A fordulás után magasabb fokozatba kapcsolt az Atlético: az 58. percben újabb remek Gabi-szabadrúgást követően ezúttal Diego Godín érkezett jó ütemben és fejelt a hálóba. (1–1)

Változatos második félidőt láthatott az Estádio do Dragao közönsége, mindkét csapat eldönthette volna a találkozót, ez végül a spanyoloknak sikerült a 86. percben: a tizenhatoshoz közeli szabadrúgásnál Gabi szemfülesen észrevette az üresen álló Arda Turant (aki épphogy nem volt lesen), a török válogatott játékos pedig hét méterről kíméletlenül a bal felsőbe bombázott. (1–2)

Az Atlético Madrid így két mérkőzés után hibátlanul, hat ponttal vezeti a G-csoportot, míg a kvartett másik mai meccsét követően a Zenit és az Austria Wien is csak egy ponttal áll.

Eredmények

  • FC Basel (svájci)–Schalke 04 (német) 0–1
  • Bukaresti Steaua (román)–Chelsea (angol) 0–4
  • Borussia (német)–Olympique (francia) 3–0
  • Arsenal (angol)–Napoli (olasz) 2–0
  • Zenit (orosz)–Austria (osztrák) 0–0
  • Fc Porto (portugál)–Atlético Madrid (spanyol) 1–2
  • Ajax (holland)–AC Milan (olasz) 1–1
  • Celtic –FC Barcelona 0–1

Kapcsolódók

Kimaradt?