BL: saját sírját ásta meg a Steaua Gelsenkirchenben

Saját sírjának megásója volt Gelsenkirchenben a Bukaresti Steaua a labdarúgó Bajnokok Ligája E csoportjának első csoportmérkőzésén: a bakák kiválóan tartották magukat a 67. percig, amikor Tătărușanu és Szukala kommunikációs zavara miatt becsorgott a kapuba Ucsida amúgy veszélytelen beadása. A szerencsétlen góltól a Steaua magába omlott, a Schalke pedig két további góllal szégyenletesre alakította az eredményt.

SCHALKE–STEAUA

A mérkőzés előtt nagyon fogadkozott a Schalke, és nyilvánvalóan a győzelemre hajtott. Ehhez képest az egész első félidő rendkívül gyengére sikeredett. Az első húsz percben többet támadott ugyan a Schalke, de a BL csoportkörében ezúttal debütáló Szalai veszélyeztetésén és Boateng fejesén kívül nem tudott igazán veszélyes lenni.

Az ember úgy érezte, hogy szétesett a játék, akárcsak az egyik partjelző zászlaja. A Steaua fokozatosan lábra kapott, egyre többször jutottak már el a csatárai a Schalke kapujáig. Az egyik ilyen akció végén Tănase lőtt szépen a 31. percben, de Hildebrand szögletre mentett.

A félidő hátralévő része igen unalmas volt, a Steaua nem merte feladni a szigorú védekezését, a Schalke pedig kevés fantáziával játszott.

A csapatok ott folytatták, ahol az első félidő abbamaradt. A Steaua jobban játszott egy árnyalatnyival, ráadásul többet is tanyázott a Schalke térfelén. Amikor már-már a Steaua arra kezdett gondolni, hogy akár meg is nyerheti a meccset, teljesen váratlanul, az egész meccsre jellemző módon, hihetetlen mázlis góllal vezetést szerzett a Schalke. A 67. percben Ucsida a jobb oldalról ívelt középre egy labdát Szalai felé, de sem a védő, sem Tătărușanu, sem Szukala nem figyelt, mert egymásra vártak, és felettük a hálóba hullott a labda. 1–0

Ettől a góltól varázsütésre megváltozott a játék képe, mert a szerencsétlen gól után a Steaua magábsa omlott. A korábban látott lelkes és hatékony védőmunka semmivé vált, a gólok is elkezdtek potyogni. A 78. percben Bourceanu elvesztette a labdát, ebből indulhatott meg a Schalke, Draxler remekül ugratta ki a tizenhatos bal oldalánál meginduló Boatenget, aki néhány lépés után szépen kilőtte a bal alsó sarkot. 2–0

Hét perccel később jött az újabb Schalke-gól Draxler révén, ami megpecsételte a vendégek sorsát (3–0). Aki csak az eredményt látja, azt gondolhatná, hogy sima német siker született, ám az első óra végén még semmi jel nem utalt erre. Egyetlen kihagyás elég volt a román védelemben, és a németek büntetettek. A Steaua továbbra sem tudott győzni 1957–58 óta európai kupameccsen (nyugat)német csapat ellen.

CHELSEA–BASEL

Hiába jelezte néhány Chelsea-szurkoló José Mourinhónak, hogy Juan Matának nem a kispadon, hanem a pályán lenne a helye, a spanyol támadó középpályás ezúttal is csak a cserék között kapott helyet. Ott volt viszont a hazaiaknál Oscar, és ha már ott volt, akkor a szünet előtt nem sokkal be is talált, csakúgy, mint a Chelsea ezt megelőző három hazai BL-meccsén. A „kékek" megérdemelten szerezték meg a vezetést, bár az első félidőben ez az egy lövésük találta el a kaput. 1–0

A 67. percben üdvrivalgás fogadta a Willian helyére beállló Matát, négy perc múlva azonban elhalkult a Stamford Bridge nagy része, egyenlített ugyanis a Basel. Szép támadás végén Mohamed Szalah talált be. Az egyiptomi a legutóbbi szezonban is gólt szerzett a Chelsea ellen, akkor az Európa-ligában. 1–1

Az igazi feketeleves csak ezután jött a hazaiak számára, hiszen a 81. percben Marco Streller – aki az első bázeli gólnál az asszisztot jegyezte – már saját maga volt eredményes, egy szöglet után csúsztatott a kapuba a rövid saroknál. 1–2

A hátralévő időben a Chelsea nem tudott megújulni, így megszakadt veretlenségi sorozata, amely 29 hazai BL-csoportmérkőzést számlált.

FC BARCELONA - AJAX

Ahogy az várható volt, a mérkőzés elején  rögtön magához ragadta a kezdeményezést a Barcelona, az Ajax nem tudott mit kezdeni a katalánok egész pályás letámadásával, alig-alig tudtak eljutni az ellenfél térfeléig. A hazaiak sem voltak könnyű helyzetben, nem nagyon találták az ellenszerét a holland együttes szervezett védekezésére, egyedül Neymar, valamint Cesc Fabregas jutott igazi lövőhelyzetig.

A 22. percben viszont jött Lionel Messi, aki 18 méterről tekert kapura egy szabadrúgást, a labda a jobb oldali kapufáról pattant be a bal alsó sarokba (1–0). Ez volt az argentin csatár második szabadrúgásgólja a BL-ben (nem mellesleg a 60. gólja a legrangosabb európai kupasorozatban), a Barcában csak Ronaldinho tudott ilyen szituációból többször eredményes lenni a Bajnokok Ligájában (ő háromszor).

Az Ajax a gólt követően valamivel bátrabb támadójátékot vállalt fel, a 31. percben pedig hatalmas lehetősége nyílt az egyenlítésre: Lerin Duarte bal oldali ívelését követően Ricardo van Rhijn fejelhetett kapura öt méterről a hosszú oldalon, Víctor Valdés nagy bravúrral hárította a szélső hátvéd kísérletét. Később Duarte is kísérletezhetett kapura lövéssel, ami már korántsem volt ennyire veszélyes.

A második játékrész eléggé kocogós tempóban indult, az Ajax nem mert kitámadni, a Barcelonának pedig jó volt az egygólos előny. Ennek ellenére a katalánok szereztek újabb gólt, Serqio Busquets átadását követően Messi volt eredményes az 55. percben (2–0). Tulajdonképpen itt el is dőlt a mérkőzés sorsa, ám a Barcelona még nem állt le a gólgyártással. A 69. percben Gerard Piqué fejelt a kapuba Neymar passzából (3–0), hat perccel később pedig meglett Messi mesterhármasa is (ezúttal Pedro átadását értékesítette az argentin). Ez volt Messi negyedik triplája a Bajnokok Ligájában pályafutása során (4–0).

Az Ajax megszerezhette volna a szépítő találatát, de Kolbeinn Sigthórsson borzalmasan végezte el a jogosan befújt büntetőt. A találkozó végén Valdés még védett két alkalommal – a Barca könnyed győzelemmel nyitotta a Bajnokok Ligája jelenlegi kiírását.

MILAN–CELTIC

Nem volt ilyen könnyű dolga a Milannak, sőt! Az első félidőben a „kanárimezes" Celtic védelme igen stabilan állt Fraser Forster kapus vezérletével, bosszantva a sérülések miatt alaposan beszűkült keretű Milant. Forsternek Mario Balotelli kapáslövésénél és Alessandro Matri fejesénél kellett hárítania, míg a másik oldalon a Celtic egy tizenhatoson belüli közvetett szabadrúgást puskázott el: Christian Abbiati Cristian Zaccardo hazaadása után került bajba, de Charlie Mulgrew kísérlete elhalt a blokkban.

A folytatásban aztán a Milan sokáig hiába próbálkozott, mi több, a Celtic a lécet is megdöngette Anthony Stokes révén szabadrúgásból. Erre két Milan-gól volt a felelet az utolsó tíz percben: előbb Cristian Zapata lövése Emilio Izaguirrén megpattanva került a hálóba, majd Sulley Muntari eldöntötte a meccset. Nehéz szülés volt – de a három pont az olaszoké lett.

NAPOLI - DORTMUND

A Dortmund egy háromfejű szörnyeteg – morfondírozott a nápolyiak átlagembernek semmiképpen sem nevezhető elnöke, Aurelio De Laurentiis, aki megjegyezte azt is, hogy régóta figyelemmel követi a németek tevékenységét (ezért is akarta a nyáron elcsábítani onnan Jürgen Klopp mestert), és különösen figyelemreméltónak tartotta, hogy az átigazolásokat milyen célszerűen végzik – mondta mindezt egy olyan elnök, aki az elmúlt három évben közel kétszázmillió euróért vásárolgatott.

A mérkőzés első tíz percében nem a drágán vett csillagok domináltak, hanem a kérlelhetetlen mezőnymunka, a középpályán érdekes „Kit nem rúgtam még meg ma?" vetélkedő zajlott, majd szép lassan átvették az irányítást az olaszok, és kisebb helyzeteket alakítottak ki a sárga-feketék kapuja előtt.

A 20. perc után igencsak felpörögtek az események: veszélyes lövések követték egymást, majd Gonzalo Higuaín szép fejessel megszerezte a vezetést a Napolinak – a reklamáló Jürgen Kloppot pedig a lelátóra zavarta a portugál játékvezető, Pedro Proenca. Ha mindez nem lett volna elég, két helyzet kihagyása után lesérült Mats Hummels (akit egy csatár, Pierre-Emerick Aubameyang váltott), majd az első félidő legvégén Roman Weidenfeller a 16-oson kívül fölöslegesen kezezett, így emberhátrányba került a Dortmund – a pályán és a kispadon is.

Nagy elánnal vetette bele magát a Napoli a második félidőbe, de helyzetig tíz perc alatt sem jutott, erre visszább állt, és a középpályán kezdte el tördelni a játékot, vagyis taktikusan kifárasztani az ellenfelet. Nem tudni, véletlenül vagy tervezetten-e, de a Napoli tízpercenként indított ezen a mérkőzésen egy veszélyes támadáshullámot, az éppen aktuális a 60. perc környékén több helyzetet is hozott, de Langerak megérezte, hogy ez az ő nagy napja lehet. Ám mindent ő sem foghatott: a szünet utáni „harmadik hullámban" Lorenzo Insigne szabadrúgásból csodás mozdulattal tekert a bal felsőbe.

Felszabadultan futballozhatott ezt követően a két csapat, és meg is lett az eredménye: az egyik oldalon Langerak parádézott, a másikon Pepe Reina, miközben a dortmundiak két ziccer kihagyása mellett megrezgették a lécet is (Aubameyang révén), sőt a hajrá végén szépíteni is tudtak: Robert Lewandowski beadását Juan Zúniga utánozhatatlan eleganciával, sarokkal tette saját kapujába.

A német csapatokat ugyebár sohasem lehet leírni, kellett még egy szép Reina-védés is a nápolyi sikerhez: győzelemmel indult tehát a BL csoportkörében a Napoli, két fejét levágva is tudott harapni a Dortmund, de pont nélkül maradt.

MARSEILLE–ARSENAL

Az Arsenal jól kezdett Marseille-ben, de hiába építette ügyesen a támadásait, az utolsó passzba mindig hiba csúszott. Az első félidőben fokozatosan jött fel a Marseille, nyílt támadójátékot láthatott a közönség, de a hazaiak is ugyanazzal bajlódtak, az ellenfél tizenhatosára érve fogyott el a tudomány. A második félidőben is folytatódott a nyílt játék, az Arsenal pedig egyre közelebb került a francia kapuhoz.

A 65. percben megtört a gólcsend: a bal oldalon felfutó Kieran Gibbs beadása után Jérémy Morel el akarta fejelni a labdát, de túl mélyre hajolt, a labda átpattant felette, éppen Theo Walcott elé, az angol pedig a kapuba bombázott (0–1). A 84. percben Aaron Ramsey szólózott végig a marseille-i térfél közepén, és a tizenhatoshoz érve a bal alsó sarokba lőtt (0–2). A walesi a legutóbbi hat meccsén hat gólt szerzett az Arsenalban, de a hajrában az általa elkövetett szabálytalanságból kapott tizenegyest a Marseille, amely Jordan Ayew révén szépíteni tudott (1–2).

A három pont az Arsenalé lett, az „ágyúsok" továbbra is veretlenek Franciaországban a Bajnokok Ligájában.

ATLÉTICO MADRID–ZENIT

Nem sokat udvariaskodott a spanyol házigazda, amely azonnal nekiugrott a vendégeknek. A mezőnyfölény helyzetekkel is párosult, a védekezésre kényszerített oroszok legfeljebb szabálytalanságok árán tudták megállítani a lendületben lévő madridiakat. Utóbbiaknak még az sem szegte kedvét, hogy bármennyit dolgoztak, és nőttek a rivális fölé, a vezető gólra egészen a 40. percig kellett várniuk. Akkor Koke jobb oldali szögletét követően a védőjéről lemozgó, és a rövidre helyezkedő Miranda fejjel csúsztatta be Lodigin kapujába (1–0).

Rendezte sorait a szünetben a Zenit, de azért nagyon kellett Hulk, hogy mindennek az eredményben is látszata legyen. Az 58. percben a center tankként tört előre, majd 20 méterről óriási bombát engedett el a jobb felsőbe (1–1). Nem sokáig örülhettek az iksznek a vendégek, mert a mezőnyben ezúttal is óriási munkát végző török légiós, Arda Turan a 64. percben ismét övéit juttatta vezetéshez (2–1), igaz, elég szerencsés góllal. Szabadrúgásból szállt a labda a Zenit kapuja elé, a támadók kétszer hiába próbálkoztak, elakadt a labda a sűrűben, és amikor a blokkok után végre lehetett volna menteni, Arda Turan lépett bele a labda útjába, amely így róla a hálóba pattant. A szerzett gól némi önbizalmat csempészett a vendégek játékába, talán már elhitték, akár a pontszerzés is összejöhet. Ezt a nyitottabb védekezést használta ki az Atlético, és a 80. percben az akkor éppen egy perce pályán lévő Leo Baptistao volt eredményes Arda Turan passzából (3–1), eldöntve az egyébként sem igazából nyílt találkozót.

AUSTRIA WIEN–FC PORTO

Némi meglepetésre a bécsiek tudták érvényre juttatni akaratukat, legalábbis mezőnyben tetszetősebb dolgokat produkáltak, mint a portugálok. Más kérdés, pont ugyanannyira mentek vele: semmire sem. Bár lövésekkel inkább az osztrákok próbálkoztak, idővel ráérzett a játék tempójára a Porto. Ám hiába birtokolta jóval többet a labdát vendéglátójánál, igazából nem jutott ötről a hatra, de még nulláról az egyre sem.

Nem úgy a második félidő elején, hiszen Lucho González az 55. percben vezetéshez juttatta a Portót. Danilo tört előre a jobb oldalon, és miután senki nem tudta megállítani, visszajátszott, és az őrizetlenül érkező társ higgadtan a kapuba passzolt (0–1). Az osztrákok a védekezésükben bíztak a találkozó előtt, így próbáltak meg eredményt elérni. Nos, az egyetlen kapott gól valóban nem a világvége, viszont támadójátékuk hatékonyságán alighanem akad javítanivaló.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ – SZERDAI JÁTÉKNAP

E-CSOPORT

  • SCHALKE 04 (német)–STEAUA BUCURESTI (román) 3–0
  • CHELSEA (angol)–FC BASEL (svájci) 1–2

F-CSOPORT

  • OLYMPIQUE MARSEILLE (francia)–ARSENAL (angol) 1–2
  • NAPOLI (olasz)–BORUSSIA DORTMUND (német) 2–1

G-CSOPORT

  • AUSTRIA WIEN (osztrák)–FC PORTO (portugál) 0–1
  • ATLÉTICO MADRID (spanyol)–ZENIT (orosz) 3–1

H-CSOPORT

  • AC MILAN (olasz)–CELTIC (skót) 2–0
  • BARCELONA (spanyol)–AJAX (holland) 4–0

Kimaradt?