Török Zsolték péntek hajnalban inditják a csúcstámadást

Utolsó szakaszába érkezett a 2013-as romániai Nanga Parbat-expedíció, Török Zsolt honlapjának tájékoztatása szerint az aradi hegymászó és három társa 7500 méteren, közvetlenül a 8125 méteres csúcs alatt vertek tábort.

A korábbi hírek szerint négyen indultak el a négyes táborból, de kettejük - Teo és Marius – kénytelen volt megállni a csúcs előtti traverz előtt. A két hátramaradt alpinista csütörtökön csatlakozott Zsoltékhoz, így a négyes csapat együtt érte el a 7500 méteres pihenőt.

„Épp most beszéltem Zsolttal, aki nagyon optimista és energikus volt. Jól érzi magát, szerdáról csütörtökre sikerült kipihenniük magukat és feljebb másztak. Teo és Marius is megérkezett, holnap együtt vágnak neki a csúcsnak" - írta Török Zsolt honlapjára Minerva Vincze, az aradi hegymászó felesége.

Szerdai bejegyzésében a fiatal hölgy még arról számolt be, hogy előző éjjel erősen fújt a szél és egyáltalán nem tudtak aludni.

Török beszámolója szerint a traverzen való átkelés nagyon nehéz volt, a kék jeges felületet mindketten egyénileg mászták meg. Felérve találtak egy táborütésnek megfelelő helyet, könnyen elképzelhető, hogy a dél-tiroli Reinhold Messner is itt vert sátrat 1978-ban, amikor szólóban megmászta a Nanga Parbat Diamir-falát.

A két élen járó alpinistát nagyon kimerítette a mászás, ezért egyelőre nem döntötték el, hogy már csütrötökön vagy csak pénteken vágnak neki a csúcsnak.

Mint korábban írtuk, egy másik erdélyi hegymászó, a nagyváradi Varga Csaba is 8000 méter fölé igyekszik, várhatóan ő is a hétvégén érheti el a 8035 méter magas Gisherbrum II csúcsát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?