Exkluzív interjú Török Zsolttal a Nanga Parbatról

„A Himalájában semmire nincs garancia, még arra sem, hogy az ember életben marad, ha megtámad egy ilyen híres csúcsot. De én úgy érzem, sikerülni fog. A feleségem is ezzel biztat” – mondta el a maszol.ro-nak adott interjúban a Nanga Parbatról Török Zsolt. A csúcstámadásra készülő aradi hegymászót műholdas telefonján értük el a 6000 méteres alaptáborban.

Hogy vannak?

Köszönöm szépen jól. Most értünk vissza a 7400 méteren levő ötös táborból az alaptáborba, kiépítettük az utat. Most regenerálódunk, aztán ha jó lesz az idő nekivágunk a csúcsnak.

Továbbra is olyan erős a szél, hogy lélegezni is nehezen tudnak?

Igen, mostanában olyan 70 km/órás szél van fenn, ennyi volt, amikor mi lejöttünk.

Óriási figyelemmel követik az erdélyi magyarok a Nanga Parbat-expedíciót különösképpen amiatt is, ami Erőss Zsoltékkal történt. Ki vagyunk éhezve egy sikeres csúcstámadásra, hogy érzi sikerülni fog?  

Mi is ki vagyunk éhezve rá, mindent megteszünk érte, de végülis az időjárástól függ. A Himalájában semmire nincs garancia, még arra sem, hogy az ember életben marad, ha megtámad egy ilyen híres csúcsot. Úgy érzem, hogy sikerülni fog, a feleségem is azzal biztat, hogy jó idő lesz és sikerülni fog.

A mostani időjárást is figyelembe véve mikorra időzítenék a csúcstámadást?

Most egy hetet az alaptáborban maradunk, utána – ha az idő is engedi – még egy hét a mászás, tehát szerintem az elkövetkező három hétben sikerülni fog.

Eljutott a romániai expedícióhoz az alpinistákat legyilkoló tálibok híre? Veszélyben érzik az életüket?

Nem érzem magam veszélyben, de ami megtörtént, az megtörtént. Ez egy terrorista akció volt, a tálibok azért támadták meg az alpinistákat, mert szenzációt akartak. Ha egy repülőtéri robbantást hajtottak volna végre, akkor az a kétszázadik-háromszázadik lett volna a történelemben. Alpinistákat legyilkolni az alaptáborban világszenzációnak számít, és ők pont ezt akarták elérni.

Valóban pakisztáni rendőrök jelentek meg az alaptáborban?

Igen, vigyáznak ránk és tegnap az előretolt alaptáborból fegyveres őrizettel hoztak le minket.

Itt megszakadt a telefonos összeköttetés. Utóbb az alpinista feleségével, Minerva Vinczével is konzultálva megtudtuk, hogy Török Zsolt vele is többszöri próbálkozásra és több apró beszélgetésre aprózva tudja csak tartani a kapcsolatot, mert a műholdas telefon is akadozva működik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?