Pakisztáni rendőrök vigyáznak a Himalájában Török Zsolték szakácsára

Két pakisztáni rendőr jelent meg kedden a 2013-as romániai Nanga Parbat-expedíció alaptáborában, de ott csak a társaság szakácsára tudnak vigyázni, ugyanis Török Zsolték jó eséllyel már a 6000 méteren levő hármas tábort is elhagyták. „Zsolttal utoljára szombaton este beszéltem, akkor két társával, Teoval és Aurellel arra készült, hogy másnap felmennek a 4-es táborba akklimatizálódni. Nem tudom, hogy sikerült-e" – írta Török Zsolt honlapjára Minerva Vincze, az aradi hegymászó felesége. Arról is beszámolt, hogy a környéken elkezdett havazni, és ha az időjárás nem fordul jobbra, akkor elképzelhető, hogy visszafordulnak a csúcsmászók. 

„Igyekszem nem a legrosszabbra gondolni, és abban bízom, hogy nem hoz veszélyes döntéseket" – mondta el a maszol.ro-nak kedd délben Minerva Vincze. Szerinte Zsolték még akár egy hónapig is a hegyen maradhatnak - ha az időjárás engedi - , de nem kizárt, hogy a pakisztáni hatóságok napokon belül „kiürítik a hegyet”. „Kicsit aggódom, mert ma még nem jelentkezett" – fogalmazott Török Zsolt felesége.

Az expedíció kommunikációs feladatait is ellátó fiatal nő elmondta, a gyors kiürítés lehetősége azután merült fel, hogy a Pakisztán északi részét kezükben tartó tálibok a napokban kilenc, a Nanga Parbat megmászására készülő külföldi hegymászót mészároltak le.

„Bár légvonalban kicsi a távolság, Zsolték a Rupal-falon, az úgynevezett Schell-útvonalon másznak, nem pedig a tálibok által ellenőrzött Diamir oldalon. Tudtommal nekik semmi kapcsolatuk nem volt a terroristákkal” – tájékoztatott az aradi hegymászó felesége, akit Török Zsolt minden este fel szokott hívni műholdas telefonon. Hozzátette: jó megérzéssel választották a Rupal-falat, idén minden külföldi expedíció a tragédiával végződő másik útvonalon próbálkozott.

Mint korábban írtuk, a romániai Nanga Parbat-expedíció tagjai - Török Zsolt és két társa, Teo Vlad és Aurel Sălăşan – vasárnap elérték a hármas tábort 6600 méteren. Adamcsek Brúnó hétfőn csatlakozott hozzájuk, és - ha az idő engedi - azt tervezték, hogy tovább is mennek 7000 méterig.

Török Zsolték próbálkozását azért is kíséri kiemelt figyelem, mert az erdélyi magyar hegymászó-társadalom idén májusban súlyos veszteséget szenvedett, amikor a 8586 méteres Kancsendzönga megmászása után a csíkszeredai születésű Erőss Zsolt és mászótársa, Kiss Péter ereszkedés közben eltűntek 8000 méter felett.

A romániai Himalája-expedíció tagjai június 5-én indultak Bukarestből Pakisztánban, ahonnan tulajdonképpen két csúcsot másznak: akklimatizációs céllal előbb a Karakourum-hegységbeli Spantik (7027 m) csúcsot próbálják meg elérni, utána veszik célba a 8125 méteres Nanga Parbatot. Ez a kilencedik legmagasabb hegycsúcs a világon, a Himalájában, Pakisztán és Kasmír határán található (első megmászója Hermann Buhl volt 1953. július 3-án).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?