Megmenekült a Steaua: nem zárják ki a klubot a Bajnokok Ligájából

Pezsgőt bontottak kedd este a Bukaresti Steaua labdarúgóklub vezetői és játékosai: az UEFA fegyelmi bizottsága mégsem zárta ki a csapatot a Bajnokok Ligájából. Pontosabban: a román bajnokot egy évre eltiltották a nemzetközi kupaszerepléstől, ám a büntetést felfüggesztették, és csak akkor hajtják végre, ha a klub a következő öt évben valamilyen szabálysértést követ el.

A Steaua BL-szereplése azért került veszélybe, mert tulajdonosát, Gigi Becalit a legfelsőbb bíróság 3 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte megvesztegetés és okirat-hamisítás miatt. Az üzletember 2008-ban 1,7 millió eurót ajánlott fel a Kolozsvári U csapatnak, hogy „raboljon pontot” a Kolozsvári CFR-től, mert akkor a Steaua nyert volna bajnoki címet, és felkerülhetett volna a Bajnokok Ligája főtáblájára. Végül a CFR nyert, de az ügyészek elfogták Becali megbízottját, és lefoglalták a pénzt.

A jogerős bírósági ítélet kihirdetése után az UEFA fegyelmi vizsgálatot indított a bukaresti klub ügyében. A nemzetközi szövetség fegyelmi bizottsága eredetileg hétfőre ígérte a döntést a Steaua sorsáról, ám ezt csak késve, kedd estére hozták meg. 

Mint ismert, a Steaua a macedón Vardar Skopjével mérkőzik meg a csoportba jutásért a Bajnokok Ligájában.Az első meccset Macedóniában (július 16-17.), a másodikat Romániában (július 23-24.) játsszák.

Kapcsolódók

Kimaradt?