Ausztrália is ott lesz a 2014-es brazíliai foci-vb-n

Ausztrália 82 percen át hiába próbálkozott Irak ellen a 2014-es labdarúgó-világbajnokság ázsiai selejtezőjének utolsó játéknapján, nem tudott gólt szerezni. Aztán jött csereként a Japánban légióskodó Josh Kennedy Tim Cahill helyére, és fejesével eldöntötte a találkozót, valamint azt, hogy a B-csoportból Japán mellett Ausztrália jut ki egyenes ágon a vb-re.

 

Az ausztrál csapat úgy futott ki a pályára Sydneyben a fiatalokból álló, a meccs előtt már a pótselejtező lehetősségétől is elbúcsúzó Irak ellen, hogy ha nyer, az esti Jordánia–Omán mérkőzés végeredményétől függetlenül kiharcolja a jövő évi világbajnokságon való szereplés lehetőségét.

Ám a nagy lehetőség nem látszott meg a soccerooson, az első félidőben ötlettelen, erőtlen játékot mutatott az egyébként lelkes közönségének. Az esős estén ritkán jutott el helyzetekig, a legnagyobb lehetőség talán a 3. percben adódott Tim Cahill előtt, de a 12 méterről ellőtt labdáját Nur Szabri kapus bravúrral szögletre ütötte. Az első negyedóra végén Sasa Ognenovski fejelhetett hét méterről Lucas Neill beadása után, de a labda elkerülte a kaput. A kihagyott korai helyzetek elbizonytalanították Holger Osieck együttesét, amely a következő félórában már nemigen dolgozott ki helyzetet, Cahill Szabri elejtett labdáját a kapunak háttal állva próbálta meg berúgni valahogy, de nem járt sikerrel.

Az irakiak a második félidőt bátran kezdték, Szaif Szalman lövéséhez Mark Schwarzernek bravúrra volt szüksége. Az eső egyre inkább szakadt, az ausztrálok próbálkozásai egyre elkeseredettebbé váltak. A 61. percben csereként beállt Tom Rogic próbált lendületet adni a támadásoknak, de vele sem volt veszélyesebb a sárga mezes csapat.

A 78. percben Cahill helyére beállított Josh Kennedy aztán az egyre erősödő nyomásban eldöntötte a találkozót: Marc Bresciano jobb oldali beadása után a japán Nagoya Grampusban játszó 30 éves támadó üresen fejelhetett a büntetőterület közepén, és ügyesen bólintott a bal alsó sarokba, Szabrinak esélye sem volt.

Ausztrália ezzel kiharcolta a világbajnoki szereplést, az esti Jordánia–Omán találkozónak pedig az lesz a tétje, ki játszhat pótselejtezőt.

Az ázsiai selejtező negyedik körében a két öttagú csoport első két-két helyezettje kvalifikálja magát a világbajnokságra. A két harmadik egymással játszik szeptemberben, s a párharc győztese novemberben a dél-amerikai zóna ötödik helyezettjével játszik interkontinentális pótselejtezőt.

Az A-csoport záró mérkőzésein Dél-Korea Irán elleni hazai győzelmével kijut a vb-re, s története során először Üzbegisztán is követheti, ha megveri a már a pótselejtezőről is lemondó Katart. Irán a legrosszabb esetben is pótselejtezős, de egy esetleges ulszani bravúrral egyenes ágon kijuthat.

Kapcsolódók

Kimaradt?