Japán már biztosan ott lesz a 2014-es brazíliai világbajnokságon

A rendező Brazíliához elsőként Japán csatlakozott a 2014-es labdarúgó-világbajnokság mezőnyében, miután hazai pályán 1–1-et játszott Ausztráliával, és a megszerzett egy pont biztosította a kijutását. Ausztrália Tommy Oar szerencsés találatával szerzett vezetést a 83. percben, ám Honda Keiszuke 91. percben gólra váltott büntetője pontot és vb-kvalifikációt ért.

Az ázsiai zónadöntő B-csoportját hatpontos előnnyel vezető japánoknak már az iksz is elég lett volna a kijutáshoz, és a 82. percig tartották is a kedvező eredményt, ám ekkor Tommy Oar bal oldali, mély beadása becsapta Kavasima Eidzsi kapust, s bepottyant a hálóba.

A japánok előtt fölrémlett, hogy már az előző fordulóban is elpuskázták a kijutási esélyt, és hajrába kezdtek, eredménnyel: a 90. percben Matt McKay ellen fújt be a játékvezető kezezésért egy tizenegyest, amelyet Honda Keiszuke magabiztosan a hálóba is vágott, kijuttatva ezzel csapatát a vb-re.

Az Alberto Zaccheroni által vezetett Japán története során – egyben sorozatban – ötödik alkalommal lehet résztvevője világbajnokságnak, 1998, 2002 (ekkor társrendező volt), 2006 és 2010 után. A tornán kétszer jutott el a nyolcaddöntőbe, míg kétszer kiesett a csoportkörben.  

Kimaradt?