Mircea Sandu megfenyegette az „árulkodó” RMDSZ-t

Nem korrekt az RMDSZ részéről, hogy megpróbálja befeketíteni a román futballt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA). Nem korrekt, mert itt élnek ebben az országban, itt üzleteltek, itt vágták ki az erdőket és román kenyeret esznek – nyilatkozta csütörtökön a Mediafax hírügynökségnek Mircea Sandu, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnöke.

Szerinte az RMDSZ nagy kockázatot vállalt azzal, hogy „beköpte” a román labdarúgást a FIFA-nál a Trinidad és Tobago elleni barátságos mérkőzésen történtek miatt. „A valódi tét a Magyarország elleni szeptemberi vb-selejtező. Ismerjük a szóban forgó politikus viselkedését, nagy kockázatot vállal mind személyesen, mind pedig az RMDSZ” – fenyegette meg árnyaltan Mircea Sandu a Mikó Imre Jogvédő Szolgálatot kezdeményező és irányító Markó Attila RMDSZ-es képviselőt.

„Szeretném ismételten leszögezni, hogy mi nem kértük a FIFA-tól a szurkolók kizárását a román válogatott mérkőzéseiről, ezt a legutóbbi levelünkben is egyértelművé tettük. Azt viszont elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a FRF ahelyett, hogy a valós problémával foglalkozna, vagyis a távol tartaná a stadionoktól magyargyalázó bannereket és kitiltaná az idegengyűlölő megnyilvánulásokat, ellenünk, a magyar kisebbség ellen uszítja az labdarúgást szerető embereket” – fogalmazott a maszol.ro megkeresésére Markó Attila.

Mint korábban megírtuk, a karibi ország ellen 4-0-ra megnyert összecsapáson a román szurkolók egy része a varjút utánzó hangjelzéseket adtak ki, ami a lelátók jelrendszerében a színes bőrű játékosoknak jár ki. Az esetre a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat is felhívta a figyelmet abban a levélben, amelyet a hét elején küldött a FIFÁ-nak. „Szeretnénk rámutatni arra, hogy a Román Labdarúgó Szövetség nem veszi komolyan az etnikai és faji alapú fenyegetéseket és visszaéléseket. Nemrégiben, a román szurkolók gúnyt űztek a színes bőrű játékosokból is egy Románia és Trinidad és Tobago közti meccsen”- írták.

Románia és Magyarország válogatottja szeptember 6-án, Bukarestben csap össze a jövő évi, brazíliai világbajnokság D jelű selejtezőcsoportjában, a tét a pótselejtezőt érő második hely. A két csapat 2-2-re végződött budapesti összecsapását a magyar szurkolók korábbi szélsőséges megnyilvánulása miatt zárt kapuk mögött kellett lejátszani.

Az FRF-elnök szerint az állami hatóságoknak nemcsak a labdarúgás ügyeit kellene vizsgálniuk, hanem azt is meg kellene nézniük, hogy hova tűntek a Hargita megyei erdők. Sandu arra utalt, hogy a közvélemény az RMDSZ egyes politikusait is felelőseknek tartja a székelyföldi törvénytelen erdőirtások miatt.

Mircea Sandu azt is hozzátette, a politika szereplőinek "nincs esélyük megrontani" azt a "kiváló kapcsolatot", amelyet a román szövetség a magyar szövetséggel ápol. "A magyar szövetség képviselői itt jártak, megnézték a szállodákat, a stadiont, Budapesten pedig kifogástalanul viselkedtek velünk" - tette hozzá.

A FIFA fegyelmi bizottsága 20 ezer svájci frankos bírságot szabott ki a FRF-re a román szurkolóknak az amszterdami holland-román világbajnoki selejtezőn kifeszített magyarellenes transzparense miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?