Magyarország kijutott az Európa-bajnokságra!

A magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön este hihetetlen izgalmakkal teli mérkőzés után 2-1-re legyőzte Izlandot a Puskás Arénában és kijutott a 2021 nyarára halasztott, részben budapesti rendezésű kontinensviadalra. Az összecsapásról élő szöveges tudósításban számoltunk be.

A találkozón az izlandiak szereztek vezetést a 11. percben, mert Gylfi Sigurdsson könnyen fogható szabadrúgását Gulácsi Péter "bevédte". A 88. percben a csereként beállt Nego egyenlített, majd az Eb-részvételt érő gólt Szoboszlai Dominik lőtte a hosszabbításban, a labda a bal kapufáról vágódott a hálóba. A négy éve nyolcaddöntős magyar válogatott története során először jutott ki kétszer egymás után a kontinensviadalra. A jövő nyárra halasztott Eb-n a németekkel, a világbajnok franciákkal és a címvédő portugálokkal szerepel majd azonos csoportban, utóbbi kettővel a Puskás Arénában csaphat össze..

Szerbia és Észak-Írország is egyenlített, Belgrádban és Belfastban hosszabbítás lesz.

 

Vége!

HIHETETLEN! Szoboszlai Dominik góljával már Magyarország áll továbbjutásra. A fiatal játékos saját térfélről indult el egy labdaszerzés után, megnyílt előtte a védelem és a bal alsóba lőtt 18 méterről. 2-1

 

4 perc hosszabbítás lesz.

Loic NÉGOOOOOOOOO. Egyenlítés a 88.perben. Pont mint Marseilleben! 1-1. A magyar válogatott az utolsó pillanatban... 

87. perc - Albert Gudmunsson lábában volt a mindent eldöntő második gól, a kapu torkából lőtt mellé. Méh élnek a magyar remények!

85. perc - magyar szögletek sorozata, Szoboszlai a rövidre teszi a másodikat, Botka mellé fejel.

83. perc - Nagy Ádám és Szalai Ádám lemegy, jön Loic Nego és Könyves Norbert.

Tíz perc van még hátra a rendes játékidőből. Újabb csere izlandi oldalon, Gunnarson valóban megsérült, leveszik, Skúlason áll be a helyére.

79. perc - ápolás (időhúzás?) miatt áll a játék, Gunnarson húzódott meg.

72. perc - cserék izlandi oldalon is: Gudmunsson és Finbogasson le, Jón Dadi Bödvarsson és Albert Gudmundsson be.

71. perc - fokozódó magyar nyomás, újabb magyar szöglet. De előtte még egy magyar csere: Holender helyére jön Nikolics.

Belgrádban Skócia megszerezte a vezetést, ez azt jelenti, hogy mind a három pótselejtezőn a vendégek vezetnek egy góllal. Mitöbb, a Georgia-Észak-Macedónia összecsapás is 0-1-re zárult.

67. perc - Botka távoli lövése irányt vált, centiméterekkel megy el az izlandi jobb kapufa mellett.

 65. perc - forró helyzet az izlandi tizenhatosban. Szalai Attila betör, három izlandi is körülveszi, a visszapattanó labdára érkezik Nagy Ádám, aki elesik, de a játékvezető továbbot int. A visszajátszás igazolja a döntését.

64. perc - Gylfi Sugurdsson ívelése veszélyesen csapódik le a magyar tizenhatosban, de végül a magyar védelem elrúgja a labdát.

63. perc - Szalai Attila kezezés miatt sárga lapot kap.

61. perc - Cserék a magyar válogatottban: jön Sigér és Lovrencsics, lemegy Fiola és Kalmár.

57. perc - Sallai nagyon sokat próbálkozik. Most épp egy szép baloldali összjáték után tör be az izlandi tizenhatosba, de a beadási/lövési (?) kísérlete lecsúszik a lábáról.

52. perc - egyre erősebb a magyar nyomás. Szalai Attila lövése két izlandin is irányt vált és a felső léc lölé száll.

50. perc - a második félidő első szögletét Szoboszlai végzi el, az izlandiak felszabadítanak.

Elkezdődött a második félidő. Egyik csapat sem cserélt.

Egy pár statisztikai adat: labdabirtoklás: 64-36%; lövés: 9-8, kapura tartó lövés: 5-5, szöglet: 2-2

Belfastban és Belgrádban is szünet. Észak-Írország-Szlovákia 0-1, Szerbia-Skócia 0-0.

Kuijpers lefújja az első félidőt, 15 perc szünet után folytatjuk.

44.perc - a Sallai lövés elakad a blokkban, de a Nagy Ádám azonnal visszaszerzi a labdát. Az elmúlt percekben a magyarok "beköltöztek" az izlandi térfélre. Szoboszlai 30 méterről sózza rá, a lövés megpattan egy izlandi védőn, Halldórsson óriásit véd.

42. perc - a következő akciónál az izlandiak villámgyorsan átvezetik a labdát a pályán, Gulácsinak kell védenie.

41. perc - szabadrúgáshoz jut a magyar válogatott. 17-18 méterre az izlandi kaputól, Szoboszlai áll oda, a labda kicsivel száll fölé.

36. perc - Szalai egy kifinomult passzal kereste Sallait, de helyén volt a vendégvédelem.

33. perc - Sallai 18 méterről tüzel. Jobb és bal oldalán is volt passzopciója, kicsit önző volt.

32. perc - Szalai Ádám keresi Kalmárt, de a labda nem jut el hozzá, a dunaszerdahelyi játékossal érkező védő pozíciót fogott és elrúgta a labdát.

29. perc - Botka óriásit ment. Finnbogasson beívelését Bjarnason elől rúgja szögletre a magyar védő. Forró helyzet volt!  

24. perc - Finnbogasson sarokra tartó lövését Gulácsi hárítja.

22. perc - Szoboszlai ívelését Sallai fejeli meg, Árnason még beleér, magyar szöglet lesz. Szoboszlai beadását Willi Orbán középről fejeli meg, de a kapus fogja a labdát. Ez volt a magyar válogatott eddigi legjobb helyzete.

19. perc - Szalai Ádám kiharcol egy szögletet, de a röviden elvégzett kornerből nem alakult ki gólhelyzet.

17. perc - az első magyar kapuralövés Holender nevéhez fűződik, a szerbiai születésű játékos baloldalról, kb. 18 méterről ereszti el a labdát, az izlandi kapus könnyedén fogja a labdát.

11. perc - az izlandiak gyilkos letámadása meghozza eredményét, a magyar csapat elveszíti még a saját térfelén a labdát, Holender csak szabálytalanul tudja megállítani az izlandi támadást. A 17 méterről kapott szabadrúgást Gylfi Sigurdsson átemeli a magyar sorfalon, a labdát Gulácsi beejti a kapuba. 0-1  

A Puskás Aréna gyepe elég csúszós, ezt bele kell majd számítani a passzok erejébe.

5. perc - a következő magyar akciót a vendégek csak szabálytalanul tudják megállítani, Sugurdsson megkapja a mérkőzés első sárgalapját.

4. perc - Sigurdsson szögletéből Pálsson 6 méterről Gulácsi elé fejelt. Veszélyes volt. 

1. perc - a kezdőrúgás a vendégeké volt, és a labdát is többnyire ők birtokolják az első percekben.

Elkezdődött a mérkőzés, a magyarok fehérben, az izlandiak kékben.

A Puskás Arénában is "gépszurkolás" van.

A mérkőzésen Björn Kuipers holland játékvezető osztogatja majd az igazságot, segítői - Van Roekel, Zeinstra - ugyancsak Németalföldről érkeztek.

21: 40 - a csapatok már a pályán, kezdődnek a himnuszok. Előbb a vendégeké csendül fel a gyászosan üres Puskás Arénában, majd a magyar játékosok kezüket a szívük fölé helyezve, a szurkolókat is helyettesítő hangerővel éneklik a Himnuszt. 

21:30 - Még egy negyedóra van a kezdő sípszóig.

A magyar-izlandi mérkőzéssel egyidőben két további Eb-pótselejtezőt rendeznek: Belfastban Észak-Írország-Szlovákia és Belgrádban Szerbia-Skócia összecsapásokat. Egy pótselejtező már befejeződött, Észak-Macedónia idegenben győzőtt 2-1-re Georgia ellen, és biztosította be helyét a jövő évi kontinensviadalon.

Megérkeztek a kezdőcsapatok.

 

 

A két válogatott legutóbb a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság csoportkörében találkozott. A marseille-i Stade Velodrome-ban rendezett összecsapásról a Maszol a helyszínről számolt be.

Szerdán villámcsapásként érkezett a hír, hogy Marco Rossi, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya nem vezetheti a kispadról tanítványait, ugyanis pozitív lett a koronavírus-tesztje. Hiányában pályaedzője, Cosimo Inguscio meccsel Izland ellen. A kispadon helyet kap Gera Zoltán, az U21-es válogatott szövetségi edzője is. A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapjának tájékoztatása szerint Gera feladata lesz, hogy "segítse Cosimo Inguscio másodedző és a szakmai stáb munkáját a mérkőzés előtt és alatt, hiszen minden kerettagot jól ismer, egy részükkel pedig játszott is együtt visszavonulása előtt". 

Mint ismeretes, a magyar válogatott Szófiában 3-1-re győzte le Bulgáriát, Izland pedig Románia elleni 2-1-es győzelmével jutott el a csütörtök esti mérkőzésig.

Hétfőig még úgy volt, hogy a 67 ezer férőhelyes Puskás Arénában mintegy 20 ezer magyar szurkoló is ott lehet. A hatóságok az utolsó pillanatban döntöttek úgy, a koronavírus-helyzetre való tekintettel, hogy zárt kapus lesz a magyar-izlandi mérkőzés.

A szurkolók a Szózat kezdő sorát hagyták ott a stadionban.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?