Eb-pótselejtező: egy győzelemre a kontinentális tornától a magyar válogatott

A magyar nemzeti együttes csütörtökön 21.45-től a Puskás Arénában találkozik az izlandi csapattal az Európa-bajnoki pótselejtező döntőjében, a győztes kijut a 2021 nyarára halasztott, részben budapesti rendezésű kontinensviadalra.

Marco Rossi távollétében különleges szerepe lesz Szalai Ádámnak, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányának csütörtökön az Izland elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn.Mint írtuk, a magyar nemzeti csapat olasz szövetségi kapitányának egy nappal a sorsdöntő összecsapás előtt lett pozitív a koronavírustesztje, így nem lehet az együttessel, és ahogyan a szerda esti online sajtótájékoztatón fogalmazott, a szakmai stáb megfogyatkozásával egyfajta lélektani szerepet is be kell töltenie a Mainz csatárának.

Marco Rossi a válogatott mai edzését szobája ablakából követte és telefonon tartotta a kapcsolatot a stábtagokkal.

Közzétette: MLSZ - Magyar Labdarúgó Szövetség – 2020. november 11., szerda

 

Hozzátette, igaz, hogy edzője nem játszatja a 32 esztendős támadót, de jó fizikai állapotban van. „Szalai Ádám túl fontos ahhoz, hogy ne játsszon. Magyarországon jelenleg nincs olyan első ék, akit bármikor a pályára lehetne küldeni, kiválóan tudja megtartani a hosszú labdákat. Ha visszanézzük a bolgárok elleni összecsapást, ott is nagy szerepe volt az első két gólunkban” – nyilatkozta Marco Rossi, aki hangsúlyozta, nem érdeklik a bírálatok, hiszen ő jól tudja, mennyi mindent kell mérlegelni azzal kapcsolatban, hogy kit küld a pályára, és ezek között a mentális képesség az első.

Rossi érzelmesen beszélt betegségéről. Mint elmondta, rendkívül mérges volt magára és a világra, amiért pont a találkozót megelőzően fertőződött meg a koronavírussal. Hozzátette, korábban még viccelődött is vele - noha ez nem helyes, hiszen egy rendkívül alattomos fertőzésről van szó -, hogy bármikor elkapná a fertőzést, ha biztosan tudná, hogy csapata legyőzi Izlandot. „Ugyanakkor megnyugtató a tudat, hogy mindenki, akit a pályára küldök, igazi harcos, akik egyetlen centit sem fognak veszni hagyni” – fűzte hozzá a kapitány.

Az újságírók várható felállással kapcsolatos kérdéseire reagálva Marco Rossi elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy Szoboszlai Dominik és az őt Bulgáriában nagyszerűen helyettesítő Kalmár Zsolt akár egyszerre is a pályán legyen, míg több poszton is az izlandiak erősséghez mérten mérlegelve dönt majd, ki kezdjen a Puskás Arénában.

Marco Rossi kiemelte, ugyan az izlandiak papíron valamivel előrébb tartanak a rangsorban, nagyon sok tényezőn múlik egy ilyen összecsapás végkimenetele, és amennyiben a játékosok maximálisan betartják a taktikai utasításokat, és fizikailag, valamint fejben is „ott tudnak lennie a pályán”, akkor jó esélye van az együttesnek.

Nagy Ádám szeretné „egy picit feldobni” a szurkolók napját

A játékosok közül Nagy Ádám beszélt, a Bristol futballistája már a 2016-os Európa-bajnokságon is ott volt, amikor a két csapat 1-1-es döntetlent játszott egymással. „Ez az izlandi csapat nem igazán változott, nem volt náluk olyan vérfrissítés, mint amit itt nálunk visz véghez a szakmai stáb. Persze ez nem negatívum, hiszen eljutottak egy olyan szintre, hogy már senkinek sem kell őket bemutatni. A Nemzetek Ligájában az A divízióban játszanak, a csütörtöki meccs egy igazi döntőhöz méltó találkozó lesz” - mondta Nagy Ádám. A középpályás megjegyezte, mindannyian érzik a találkozó súlyát, ráadásul a jelenlegi vírushelyzetben is sok olyan ember van, akiknek "egy picit fel tudnák dobni" a napját egy sikerrel.

Nagy Ádám megjegyezte, a 2016-oshoz képest a mostani csapat erősödött, hiszen azóta a biztosabb védekezésből kiindulva próbálják a saját koncepciójukat ráerőltetni az ellenfélre, amibe ugyan néha hiba csúszik, de összességében folyamatosan törekednek a megvalósítására.

A vendégek szerint a kevesebb hiba dönthet

Az izlandiak szerint a hibák dönthetik el a magyarok elleni csütörtöki labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtezőt, amelynek győztese ott lesz a jövő nyári kontinensviadalon. Erik Hamrén, a vendégek svéd szövetségi kapitánya a mérkőzés helyszínén, a Puskás Arénában rendezett szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az, hogy az összecsapást végül mégis zárt kapuk mögött rendezik, inkább a magyaroknak lehet rosszabb, hiszen így nem élvezhetik a közönség támogatását. Hozzátette, sajnálja, hogy Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nem lehet ott a mérkőzésen koronavírusos fertőzése miatt. „Egy nagyon erős csapattal találkozunk, amely az elmúlt időszakban már a Nemzetek Ligájában is bizonyított, az első pótselejtezőn pedig magabiztosan nyert Bulgáriában. Ugyanakkor ahogyan minden csapatnak, így a magyarnak is az erősségei mellett megvannak a gyengeségei, mi pedig ezeket a pontokat szeretnénk kihasználni és megbüntetni” – nyilatkozta Erik Hamrén. A tréner újságírói kérdésre megjegyezte, ugyan nem fiatal az együttese, de a játékosok a mai napig éhesek a sikerre, ami viszont egyáltalán nem korfüggő.

A játékosok közül Aron Gunnarsson vett részt a sajtótájékoztatón, ő a 2016-os Európa-bajnokságban is ott volt a csapatban, amikor is a csoportkörben 1-1-es döntetlent játszottak a magyarokkal. „Emlékszem, az egy nagyon kemény mérkőzés volt, rengeteget kellett védekeznünk, mert a magyarok sokat birtokolták a labdát. Az az Európa-bajnokság egy hatalmas élmény volt számunkra, amit nagyon szeretnénk újra átélni" - nyilatkozta a futballista, aki a franciaországi Eb-n a negyeddöntőig menetelt a gárdával.

„Szerencsére sok tapasztalatot szereztünk már hasonló, nagy téttel bíró mérkőzéseken, az ilyen találkozókért érdemes futballozni. A legfontosabb, hogy minél kevesebb hibával játsszunk, hiszen ezeken a találkozókon általában azok a csapatok nyernek, amelyek kevesebbet rontanak" - tette hozzá Gunnarsson.

Hat zárt kapus mérkőzésen csak egyszer kaptak ki a magyarok. A magyar szövetség (MLSZ) honlapjának szerdai összeállítása a hat találkozón négy győzelem mellett egy-egy döntetlen és vereség született. Az első három esetben a nemzetközi (FIFA) vagy az európai szövetség (UEFA) büntetése miatt nem lehettek szurkolók a lelátón, míg 2020-ban a pandémia miatt volt üres a stadion három találkozón is. A 2019 októberi, Azerbajdzsán ellen 1-0-ra megnyert Eb-selejtező annyiban kakukktojás, hogy akkor csak gyerekek lehettek a nézőtéren. A magyarok az azeri csapaton kívül két éve a görögöket is nézők nélkül győzték le, idegenben pedig idén Törökországban és Szerbiában diadalmaskodtak. Az első, 2013-as zárt kapus találkozón 2-2-es döntetlent játszottak a vendég románokkal, az egyetlen vereségüket pedig idén szeptemberben, hazai pályán, az oroszoktól szenvedték el.
A magyar labdarúgó-válogatott eddigi zárt kapus mérkőzései:
2013.03.22.: Magyarország-Románia 2-2 - vb-selejtező
2018.09.11.: Magyarország-Görögország 2-1 - Nemzetek Ligája
2019.10.13.: Magyarország-Azerbajdzsán 1-0 - Eb-selejtező
2020.09.03.: Törökország-Magyarország 0-1 - Nemzetek Ligája
2020.09.06.: Magyarország-Oroszország 2-3 - Nemzetek Ligája
2020.10.11.: Szerbia-Magyarország 0-1 - Nemzetek Ligája
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?