Három év börtön Becalinak, egy év felfüggesztett Pițurcának

Egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott Victor Pițurcă, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya abban a korrupciós perben, amelyben George Becali, a Steaua Bucuresti tulajdonosa is érintett. Az edző bűnpártolás miatt kapott jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztést.

Az ügy fő vádlottját, Becalit három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Őt megvesztegetés és okirat-hamisítás miatt találta vétkesnek a legfelsőbb bíróság, amely kedden hozott jogerős ítéletet.

 George Becali 2008-ban 1,7 millió eurót ajánlott fel a Kolozsvári „U” csapatnak, hogy "raboljon pontot" a Kolozsvári CFR-től, mert akkor a Steaua nyert volna bajnoki címet, és felkerülhetett volna a Bajnokok Ligája főtáblájára. Végül a CFR nyert, de az ügyészek elfogták Becali megbízottját, és lefoglalták a pénzt. A keddi bírósági ítélet nyomán az 1,7 millió euró végleg az államé marad.

A sportsajtó szerint az ítélet következtében veszély fenyegeti a Bukaresti Steaua őszi nemzetközi kupaszereplését, hiszen az európai szövetség (UEFA) vizsgálatot rendelhet el az ügyben, és eltilthatja az európai porondról Becali csapatát. A „katonacsapat” együttes az idén szerezte meg a 24. bajnoki címet, és a második selejtezőkörben csatlakozhat a BL-sorozathoz.

Gigi Becali jelenleg három éves börtönbüntetését tölti, amelyre a védelmi minisztériummal lebonyolított törvénytelen telekcsere miatt ítélték. A keddi ítélet nem változtat a szabadságvesztés időtartamán, ugyanis a román jog több bűnvádi per esetén a legsúlyosabb ítéletet veszik figyelembe.

Kapcsolódók

Kimaradt?