Egy évvel elhalasztották a labdarúgó Európa-bajnokságot

Bár az UEFA még nem jelentette be hivatalosan, a norvég szövetség azt közölte, megszületett a döntés, az UEFA egy évvel elhalasztja a nyári labdarúgó Európa-bajnokságot, melynek Magyarország és Románia is társrendezője, 10 másik országgal közösen.

Az UEFA 14 órakor kezdődött videokonferenciájáról szóló első jelentések szerint egyhangú döntés született a tagországok között: a koronavírus-járvány miatt 2020-ról egy évvel elhalasztják a labdarúgó Európa-bajnokságot, a tornát 2021 június 11. és július 11. között rendezik meg (idén július 12. és június 12. között lett volna a torna). Az UEFA várhatóan a délutáni órákban jelenti be hivatalosan a döntést, melyről a  norvég szövetség számolt be elsőként.

A döntés lehetőséget nyújt arra, hogy a világjárvány miatt félbeszakadt bajnokságokat nyáron befejezzék, és nyárra csúszhat az Európa-liga és a Bajnokok Ligája döntője is. Az  Európa-liga döntőjét június 24-én, a Bajnokok Ligája fináléját június 27.-én rendezhetik – ezt azonban hivatalosan nem erősítette még meg az UEFA.

Az európai szövetség 16 óra után kiadott közleményben arról esik még szó, hogy a márciusi pótselejtezőket (köztük a Bulgária–Magyarország és Izland-Románia mérkőzést) júniusban rendezik meg, de a pontos időpontot nem közölték. Minden részlettel kapcsolatban későbbre ígértek tájékoztatást.       

A döntés eredményeképpen azonban várhatóan több más, jövőre tervezett esemény időpontja is módosul, így például a 2021 júniusára tervezett Nemezetek Ligája négyes döntőjének, a jövő nyárra tervezett, első, 24 csapatos klub-vb-nek vagy például a Magyarország és Szlovénia által közösen megrendezendő U21-es Európa-bajnokságnak (2021. június 9–26.) az időpontja.

Az UEFA által kiadott közleményben a szervezet szlovén elnöke, Aleksander Ceferin azt hangsúlyozta, felelősséget, egységet és szolidaritást kell mutatniuk a kialakult helyzetben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?