2020-as Eb-selejtező: megőrizte veretlenségét Bukarestben a spanyol válogatott

Továbbra is száz százalékos mérleggel vezeti a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F jelű selejtezőcsoportjának tabelláját Spanyolország, miután csütörtökön este Bukarestben 2-1-re legyőzte a Cosmin Contra által irányított trikolórokat. 

Mivel a csoport két skandináv tagja - Svédország és Norvégia - könnyű győzelmet aratott gyengébben jegyzett ellenfele felett, Románia visszacsúszott a tabella 4. helyére. 

Kegyeletsértés, sportszerűtlenség, magyargyalázás. Kegyeletsértő, sportszerűtlen jelenetekkel kezdődött a teltházas Nemzeti Arénában megrendezett találkozó, ugyanis a mindennek, csak csendnek nem lehet nevezni azt, ahogy a román ultrák a spanyol válogatott volt szövetségi kapitánya, Luis Enrique elhunyt kislányának emlékére tartott egy perces csend alatt viselkedtek. A hazai tábor egy része pirotechnikai eszközöket gyújtott be és énekelni kezdett, mire egy másik részük - a „jólneveltebbek” - kifütyülte az ultrákat a gyászszünet megzavarása miatt. Így aztán a piro-show és román rigmusok mellett füttyszó is zavarta a megemlékezést. A román ultrák egy csoportja már a mérkőzés előtt Magyarországot és a romániai magyar kisebbséget gyalázó rigmusokat skandált.

A spanyolok már a 35. másodpercben ziccerbe kerültek, ám Paco Alcácer lövését Ciprian Tătărușanu védte. A román kapus a továbbiakban is hősiesen állta a sarat, a vendégek lövései sorra rajta akadtak el. A 27. percben viszont már ő is kapitulált, amikor Sergio Ramos higgadtan begurította azt a büntetőt, amit Dani Ceballos harcolt ki a tizenhatosban.

A második félidő elején, a 47. percben egy gyors spanyol támadás végén megszületett a találkozó második gólja is: Dani Ceballos mesterien futtatta a bal szélen sprintelő Jordi Albát, a barcás szélső beadása beadás ideális helyzetben találta meg Paco Alcácert, akinek könnyű dolga volt a kiszolgáltatott Tătărușanu ellen. (0–2)

A két gólos hátrányba került trikolórok támadójátékába a csereként beállt Florin Andone lehelt új életet, és az 59. percben megszerezte a román válogatott szépítő találatát. A gól ellenére a spanyol válogatott továbbra is kontrollálta a mérkőzést, a románok nem tudtak egyenlítési lehetőséget kialakítani, viszont legalább tartották az egygólos hátrányt, így a hajrá előtt nem ment el (teljesen) a hajó.

Ennek fontossága akkor mutatkozott meg igazán, amikor a 79. percben Alexandru Maxim kiugratta George Puscast, aki kilépett, de Diego Llorente szabálytalanul megállította egy piros lapért cserébe. A 17 méterről elvégzett szabadrúgást Ianis Hagi saját játékostársába lőtte. S ezzel még nem volt vége, a ráadásban Kepának kétszer is nagyot kellett mentenie, Dragos Grigore pedig az égbe lőtte a Pușcaș fejese és a spanyol kapus védése utána elé pottyanó ziccert.

A másik két meccsen a szünetre eldőlt a három pont kérdése, Norvégia előbb egy nagy bedobás után Sander Berge fejesével szerzett vezetést Málta ellen, majd a ráadás pillanataiban Joshua King büntetőből növelte az előnyt (2–0). A svédek az első negyedóra végéhez közeledve Alexander Isak révén dupláztak Tórshavnban, a támadó előbb fejjel, utána lábbal vette be a feröeri kaput, a félidő derekán Victor Lindelöf lőtt a rövidbe egy szöglet után, a játékrész hajrájában pedig Robin Quaison 15 méteres lökete kötött ki a hosszú alsóban (0–4).

2020-as foci Eb, selejtező
F-csoport

  • Románia-Spanyolország 1–2 (0–1)
  • Norvégia–Málta 2–0 (Berge 33., King 45+1. – 11-esből)
  • Feröer–Svédország 0–4 (Isak 12., 15., Lindelöf 23., Quaison 41.)
Az F-csoport állása 
1. Spanyolország 5 5 – – 13–3 +10  15
2. Svédország 5 3 1 1 12–7 +5  10
3. Norvégia 5 2 2 1 10–7 +3  8
4. Románia 5 2 1 2 12–7 +5  7
5. Málta 5 1 – 4 2–12 –10  3
6. Feröer 5 – – 5 3–16 –13  0

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?