Liga 1: végleges a rájátszás mezőnye, Botoșani és Medgyes a két meglepetéscsapat

Az első osztályú labdarúgó-bajnokság alapszakaszának utolsó fordulóját moldvai derbi zárta hétfő est: a házigazda FC Botoşani egy góllal jobbnak bizonyult a CSM Politehnica Iaşi csapatánál. Győzelmükkel a vendéglátók a harmadik helyen végeztek, ugyanakkor eldőlt, hogy az Astra Giurgiu csapatával kezdi a rájátszás küzdelmeit az első helyezett és címvédő Kolozsvári CFR. A Medgyesi Gaz Metan először jutott be a felsőházba, így már biztos, hogy fennállásának legjobb élvonalbeli eredményét éri el idén az erdélyi alakulat.

Számos izgalmat tartogatott az alapszakaszt lezáró hétvégi forduló. Szombat délután még három csapat is versenyben volt a felsőházi rájátszásért. Közülük a Medgyesi Gaz Metan és a Sepsit fogadó Astra számára egyértelmű volt a feladat: előbbinek három, utóbbinak legalább egy pontra volt szüksége a Dinamo, illetve a Sepsiszentgyörgy ellen. Mindkét csapat sikerrel vette az akadályt, a Medgyes legyőzte a Dinamot, míg az Astra 2–0-as hátrányból egyenlített az alapszakaszt a 9. helyen záró székelyföldiek ellen. A Medgyes először jutott be a rájátszás felső házába, így biztossá vált, hogy legrosszabb esetben is a hatodik helyen zárja a szezont, ilyen magasságba sosem jutott szász város csapata.

Az alapszakaszt az előző három kiíráshoz hasonlóan a Kolozsvári CFR nyerte 52 ponttal. Őt a Craiova követi 46 egységgel, a harmadik helyen a Botoşani végzett 45 ponttal, a felsőházba továbbá a FCSB, a Gaz Metan és az Astra Giurgiu jutott be. Az alsóháznak a Sepsi OSK a 9. helyről vág neki.

A rájátszás kezdetén az alapszakaszban megszerzett pontokat megfelezik, így a regnáló bajnok 3 pontos előnnyel vág neki a további küzdelmekkel a nagy kihívó Universtitatea Craiova és az utolsó öt fordulóban öt győzelmet arató, ezzel a teljesítménnyel dobogóra kapaszkodó Botoşani előtt. A pontok felezésekor, páratlan pontszámok esetén, a fél pontokat felfelé kerekítik. Ha két csapat egyenlő ponttal zár, a végelszámolásnál az dönt, kinek nem volt felfelé kerekítése. A play-offban eltörlik az addigi gólok számát, így ez a mutató minden csapat esetében nulláról indul.

A play-off során a felsőház hat és az alsóház nyolc csapata egy oda–vissza kört játszik, ez alapján dől el a bajnokság végső sorrendje. Az aranyérmes a Bajnokok Ligája selejtezőiben indul, a második és harmadik helyezett az Európa Ligában. A rájátszás alsóházában a hatodik helyen záró alakulat (összesítésben a 12.) osztályozót játszik a Liga 2. bronzérmesével, míg a play-out 7. és 8. helyezettje (összesítésben a 13-14. gárdák) kiesnek a másodosztályba. Helyüket a másodosztály első két helyezettje foglalhatja majd el.

A rájátszás küzdelmei a hétvégén indulnak, érdekesség, hogy mióta a bajnokságot ilyen rendszerben játsszák, kivétel nélkül mindig az alapszakasz győztese nyerte a bajnokságot.

(Címlapfotó forrása: Facebook / Universitatea Craiova)

Kapcsolódók

Kimaradt?