Sokk: két évre kizárták a Manchester Cityt a Bajnokok Ligájából!

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a pénzügyi fair play megsértése miatt a Bajnokok Ligája következő két idényéről kizárta az angol bajnoki címvédő Manchester Cityt.

A szövetség elfogadta a Klubok Pénzügyi Kontrollját Végző Testülete (CFCB) által kiadott határozatot.

„A testület megvizsgálta a bizonyítékokat, s megállapította, hogy a Manchester City súlyosan megsértette az UEFA pénzügyi fair play szabályát azzal, hogy a 2012 és 2016 közötti szponzori bevételeinél a valósnál magasabb összeget tüntetett fel” – írja az uefa.com, melyen az is olvasható, hogy az alakulat nem működött együtt a vizsgálat során.

Az UEFA ezt követően arról határozott, hogy a soron következő két idényről, a 2020–2021-es, illetve a 2021–2022-es kiírásból kizárja az angol bajnoki címvédő Manchester Cityt, amely emellett 30 millió eurós pénzbüntetést is kapott.

A Manchester City fellebbezhet a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). A határozatra reagált az angol gigász is: „Csalódottak vagyunk a döntés miatt, de nem lepődtünk meg” – írta a klub vezetősége.

 

„(...) ezt az esetet az UEFA kezdeményezte, az UEFA indította el a büntetőeljárást, és az UEFA hozta meg az ítéletet. Ennek a hátrányos eljárásnak a végeztével a Manchester City a lehető leggyorsabban pártatlan döntéshozatalra törekszik, ezért a leghamarabb megindítja első fokon az eljárást a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál” – áll a City közleményében.

Az angol liga is büntethet

Az Independent megbízható, a Premier League vezetőségétől származó információkra hivatkozva azt írja, az angol liga szinte ugyanazokat a feltételeket írja elő a klubok számára, mint az UEFA, és ha az európai szövetség szabálytalanságot talált, ugyanez lesz a helyzet a Premier League-gel is.

Sőt, a PL vezetői már ötleteltek is az esetleges szankción, de megvárták az UEFA hivatalos lépését. Az Independent szerint a legvalószínűbb büntetés a pontlevonás lesz. A lap szerint ezt elfogadná a klub, amely 22 pontos hátrányban van a Liverpoolhoz képest, azaz nincs esélye a bajnoki címre.

Az Independent szerint extrém esetben a negyedosztályba is visszasorolhatják a Manchester City-t, de erre minimális az esély.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?