Székelyföldre látogatott a Magyar Jégkorong Szövetség elnöksége

A székelyföldi és magyarországi jégkorongsport helyzetéről, az együttműködési lehetőségekről, versenyeztetéséről és természetesen a jövő évi, – Románia-Magyarország párharcot is hozó - Divízió 1-es jégkorong világbajnokságról is szó esett azon a két napos megbeszélés sorozaton, amelyen a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) vezetői, valamint a Székelyföldi Jégkorong Akadémia képviselői vettek részt. A hagyományosnak tekinthető székelyföldi látogatásuk során a magyar szakszövetség vezetői arról is döntöttek, hogy évente legalább egy magyar utánpótlás-válogatott fog Csíkkarcfalván összetartást tartani.

Tánczos Barna szenátor, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát (SZJA) működtető Mens Sana Alapítvány elnöke a megbeszélések eredményeit bemutató sajtóeseményen elmondta: két napos, eredményes, konstruktív megbeszélésen vannak túl az MJSZ képviselőivel. A megbeszélések jól illeszkedtek abba a négy éve elindult folyamatba, hogy évente egy alkalommal ellátogatnak Székelyföldre a magyarországi szakszövetség képviselői.

A szenátor emlékeztetett: a jövő évi Divízió 1-es jégkorong-világbajnokság különleges alkalom lesz, hiszen a szlovéniai eseményen Magyarország és a javarészt székelyekből álló romániai válogatott is szerepelni fog. Az érdekes helyzetre igyekeznek jól reagálni: szeretnének közös szurkolói zónát kialakítani a helyszínen a magyarországi és az Erdélyből érkező szurkolóknak, hogy együtt biztassák a két csapatot. A két válogatott valószínűleg más célokkal vág neki a küzdelmeknek, hiszen a magyar csapatban az utóbbi években mindig benne van a feljutás lehetősége, a romániai válogatott pedig szeretne megkapaszkodni a világ második vonalában. Különösen érdekessé teszi a helyzetet, hogy a torna utolsó napján fog egymással játszani a két válogatott és elképzelhető, hogy akár a feljutás, akár a bennmaradás szempontjából sorsdöntő ütközetet fognak vívni egymással – részletezte Tánczos Barna.

Számítanak a székely játékosokra a magyar válogatottban

Az MJSZ részéről jelen levő Such György elnök szerint az SZJA Csíkkarcfalván felépült központja nem csak az országban, hanem Európában is kiemelkedő létesítmény. A magyar szövetség el is határozta, hogy minden évben legalább egyszer egy magyar utánpótlás válogatott csapatnak itt tartanak összetartást. Az elnök arra is kitért, hogy a SZJA képviselője lehetőséget kap a jövőben arra, hogy állandó meghívottként részt vegyen a magyar szövetség gyűlésein és javaslatait, tapasztalatait megossza a sportág szakembereivel. Az elnök a Maszol kérdésére elmondta: ugyan továbbra is számítanak a székely játékosokra a magyar válogatottakban, azonban nagyon fontos törekvésnek tartja a játékosok fejlődése szempontjából, hogy azok lehetőleg 14 éves korukig szülőföldjükön maradjanak. Ennek érdekében szigorú szabályozást vezetett be az MJSZ, tekintetbe véve a gyerekek egészséges mentális fejlődését is, igyekeznek megakadályozni, hogy a szülők saját becsvágyuktól fűtve nehéz helyzeteknek tegyék ki a fiatal játékosokat. A szabályozás értelmében csak azokat a fiatal játékosokat fogadják, akiknek a családja igazolhatóan életvitelszerűen Magyarországon él.

Zsigmond Barna Pál, MJSZ elnökségi tag, aki miniszteri biztosként a határon túli sporttal kapcsolatos infrastruktúra fejlesztésért is felel, emlékeztetett arra, hogy a 2010-ben kormányzásra lépett Orbán Viktor vezette kabinet új fejezetet nyitott a nemzetpolitikában. A miniszteri biztos kiemelte: 2014 utána sport támogatása új elemként jelent meg a magyar kormány nemzetpolitikájában. A miniszteri biztos emlékeztetett: a sportnak nagy hatása van a nemzeti identitás megerősítésében és kiemelt annak a jelentősége, hogy a magyar állam által támogatott határon túli akadémiai rendszerben magyar nyelvű szakmai munka folyik.

Sipos Levente, az MJSZ főtitkára kiemelte, hogy konstruktív légkör jellemezte az elmúlt napokat, amelyek során olyan fontos témákat is érintettek, mint a jövő évi versenynaptárak kialakítása. Ez azért is különösen fontos, mert igyekeznek a lehető legjobban figyelembe venni az utánpótlás csapatokban játszó diákok érdekeit. Ebben a folyamatban a klubokkal is folyamatosan egyeztetni fognak és a tárgyalásokba mindenképpen bevonják a székelyföldi szakembereket is – mondta a főtitkár.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?