Eb-selejtező: a walesi sárkány legyőzésével révbe érhet a magyar válogatott

Kedden este, romániai idő szerint 21.45 órai kezdettel a 33 ezer néző befogadására alkalmas Cardiff City Stadionban vívhatja ki Európa-bajnoki szereplését a Marco Rossi vezette magyar labdarúgó-válogatott. 

A képlet egyszerű, a Wales-Magyarország összecsapás nyertese biztos résztvevője a 2020-as kontinentális tornának, egy esetleges döntetlen esetében pedig nevető harmadikként a hazai pályán Azerbajdzsán ellen pályára lépő Szlovákia kvalifikálhatja magát a már csoportelső horvátok mögött másodikként az F jelű kvartettből. 

Az előjelek nem a legjobbak Marco Rossi szövetségi kapitány számára, mivel felforgatott védelemmel kellene kivívnia a győzelmet. Az olasz szakember a hátsó alakzatból három kulcsjátékosára sem számíthat: Korhut Mihály eltiltás, Willi Orbán és Kádár Tamás pedig sérülés miatt nem léphet pályára Cardiffban. Ezzel szemben a szigetországiak legnagyobb sztárja, Gareth Bale éppen felépült a sorsdöntő összecsapásra, egy hónapos kihagyás után szombaton, az Azerbajdzsán vendégeként aratott kétgólos siker alkalmával tért vissza, de a Real Madrid szélsőjén kívül bevethető lesz a Juventusban futballozó Aaron Ramsey, valamint a Manchester Unitedet erősítő Daniel James is.

A csoport másik találkozójának csak akkor lesz jelentősége, ha a walesi-magyar rangadó döntetlennel zárul. Ebben az esetben Szlovákia nevető harmadikként megszerezheti az Eb-részvételt jelentő második helyet az ötösben, amennyiben hazai pályán - a papírformának megfelelően - felülmúlja a sereghajtó azeri csapatot. Ha viszont Nagyszombaton meglepetésre az azeriek legalább pontot szereznek, akkor a magyarok számára a cardiffi pontosztozkodás is azt jelentené, hogy megtartják második pozíciójukat.

A magyar csapat 34 éve nem jutott ki nagy tornára egyenes ágon: az 1985-ben sikerrel zárult világbajnoki selejtezőket követően csak az előző Eb-re vívta ki a részvételt, négy éve azonban pótselejtezőn biztosította helyét a kontinensviadalra. Amennyiben Walesben nem jár sikerrel a nemzeti együttes, akkor jövő márciusban „pótvizsgára” ezúttal is lesz lehetősége a tavaly őszi Nemzetek Ligája-szereplése alapján. A magyaroknak ez esetben két mérkőzést kellene nyerniük, az elsőt mindenképpen idegenben, az ellenfelekre pedig a pénteki, nyoni sorsoláson derül fény. Azért nem mindegy, hogy egyenes ágon, vagy pótselejtezőn jut ki a magyar válogatott, mert ha kedden kiharcolja részvételét, akkor akár mindhárom csoportmeccsét a pénteken felavatott Puskás Arénában játszhatná. Hogy a csoportkörben a németek, vagy a magyarok élvezhetik mindvégig a hazai pálya előnyét, az jövő hét szombaton, a bukaresti sorsoláson dőlne el. Viszont ha pótselejtezőre kényszerül a nemzeti együttes, akkor siker esetén is „csak” kétszer lépne pályára Budapesten, a harmadik meccsét pedig mindenképpen Münchenben vívná a Nationalelf ellen.

Rossi nem tudja elképzelni, hogy a találkozó döntetlennel záruljon

Marco Rossi szövetségi kapitány nem tudja elképzelni, hogy a magyar labdarúgó-válogatott kedden döntetlent játsszon a walesi csapat vendégeként a sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen. „Walesnek nyernie kell, nekünk is, nem tudom elképzelni, hogy döntetlen legyen. Tudom, hogy ez nem hangzik diplomatikusan, de nem akarunk esélyt adni Szlovákiának” – jelentette ki hétfőn a cardiffi sajtótájékoztatóján az olasz szakvezető. Kifejtette: a játékosoknak most nincs szükségük extra motivációra, mert pénteken 65 ezer ember előtt játszhattak a Puskás Arénában, így átélhették, hogy életük egyik legnagyobb lehetősége vár rájuk, ha kedden győznek.

Rossi szerint az elmúlt időszakban több meccsen is rosszul kezdett a csapata. Ezt mindenképpen el kell kerülni Wales ellen - emelte ki -, azt is figyelembe véve, hogy Cardiffban hasonló lesz az atmoszféra, mint Splitben, ahol irányítása alatt egyedüliként nem játszott méltóképpen a magyar válogatott. „Papíron a védelmünk sebezhető, amit kihasználhatnak a walesi támadók. Splitben a középpálya miatt aggódtunk, mert olyan játékosok léptek pályára, akik korábban még csak nem is edzettek együtt, de aztán nem azon ment el a meccs” – idézte fel. Rossi elmondta, hogy az összeállításban nem tervez meglepetést, azaz felforgatott védelme előtt a megszokott játékosoknak szavaz bizalmat a középpályán és a támadósorban is.

Rossi az MTI érdeklődésére úgy fogalmazott, hogy a győzelmi kényszer miatt agresszív futballt vár a csapatától, de nem szabad teret adni az ellenfélnek, mert ez megbosszulhatja magát. Külön kiemelte a Manchester Unitedet erősítő Daniel James gyorsaságát, jelezve, hogy ha neki szabad tere lesz, az óriási veszélyt jelent majd. Nem lesz könnyű megtalálni az egyensúlyt - tette hozzá. „Wales és Magyarország is önmagáért fog küzdeni. De ami különbséget jelent, hogy nálunk megváltozhat a játékosok és az edzők karrierje, mert nekünk nincsenek topjátékosaink vagy -edzőink" - mondta Rossi.

650 magyar szurkoló lesz a Cardiff city Stadionban. A Cardiff City Stadiontól a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által biztosított buszokkal utazhatnak a magyar szurkolók a repülőtérre mérkőzés után. Az MLSZ Facebook-oldalán jelezte: a romániai idő szerint 21.45-kor kezdődő találkozó késői befejezése miatt csak korlátozott tömegközlekedési lehetőségek állnak rendelkezésre, a légitársaság pedig nem biztosít transzfert az éjszakai gép eléréséhez. „Mivel a nagyjából 650 szurkoló hazajutása emiatt veszélyben forgott, az MLSZ vezetősége úgy döntött, hogy megszervezi és kifizeti a szurkolók utazását a reptérre a mérkőzés lefújása után” – olvasható a bejegyzésben. A buszok a vendégszektor mögötti parkolóban veszik majd fel a drukkereket, akiknek a helyszínen stewardok segítenek az eligazodásban.

Giggs: kedden be kell fejezni a munkát

Ryan Giggs, a walesi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya "nagy meccsre" számít. „Nagy kihívás és nehéz találkozó lesz, de jó formában és jó hangulatban várjuk. Kedden be kell fejezni a munkát” – jelentette ki a szakvezető, aki megjegyezte, a szombaton Azerbajdzsánban 2-0-ra megnyert mérkőzés után hosszú volt az út haza Bakuból, ezért a vasárnap pihenéssel telt, de mindenki egészséges, így minden játékosára számíthat a sorsdöntő összecsapáson.

Giggs szerint a fiatalok és a rutinosabbak megfelelő elegyet alkotnak a walesi gárdában, a játékosok egymást segítik, előbbiek az étvágyukkal, utóbbiak a tapasztalatukkal viszik előbbre a nemzeti együttest. „Ez nem rólam szól, hanem az egész országról. Jó lenne újra átélni a 2016-os élményeket, ettől jelenleg egyetlen meccs választ el minket. Nagyon kemény lesz, de muszáj megnyernünk” – válaszolt a Manchester United korábbi legendás játékosa arra a kérdésre, hogy edzőként pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érné el, ha kivezetné a három éve elődöntős válogatottat a 2020-as Eb-re.

Giggs kitért a két csapat júniusi összecsapására is, melyet nagy csalódásként élt meg. Hozzátette, akkor mások voltak a körülmények, a szezon végén játszották azt a találkozót, ráadásul az volt a második idegenbeli mérkőzésük három napon belül, mert közvetlenül előtte a vb-ezüstérmes horvátok vendégei voltak. „Hinnünk kell magunkban. Minőség és bátorság, ezek a kulcsszavak. Hiszek a játékosaimban, de jobban kell futballoznunk, mint Bakuban” – adta meg a siker receptjét Giggs, aki köszönetet mondott a „fantasztikus horvátoknak”, hogy Szlovákia felett aratott szombati győzelmükkel elérték: Wales sorsa a saját kezében van.

Gareth Bale arról beszélt, készen áll a keddi összecsapásra, és nagyon fontos volt számára, hogy négy hét kihagyás után hatvan percet játszott a bakui selejtezőmérkőzésen. Szerinte meríteni kell a 2016-os Eb sikeréből és a 2018-as vb-selejtezők kudarcából is. „Ilyen sorsdöntő meccs előtt mindenképpen beszélek majd a fiatalokkal, mert ez sokat segíthet nekik, ahogy a telt ház is rengeteget jelent majd” – utalt a Real Madrid szélsője arra, hogy minden jegy elkelt a Cardiff City 33 ezer férőhelyes stadionjába.

Bale úgy vélte, júniusban a budapesti meccs, melyen 1-0-s vereséget szenvedett a walesi csapat, egy elvesztegetett lehetőség volt, de már el is felejtette, mert kizárólag a keddi találkozóra koncentrál. Hozzátette, jobb az elején döcögősen kezdeni egy sorozatot, mert abból fel lehet támadni, ahogy azt tették is, mivel a magyarországi vereség óta nem kaptak ki.

Eb-selejtezők, E csoport, 10. játéknap:

  • Wales-Magyarország, Cardiff 21.45
  • Szlovákia-Azerbajdzsán, Nagyszombat 21.45
1. Horvátország     8  5 2 1  17- 7  17 
2. Magyarország    7  4 - 3   8- 9  12
3. Wales                 7  3 2 2   8- 6  11
4. Szlovákia           7  3 1 3  11-11  10
5. Azerbajdzsán     7  - 1 6   5-16   1

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?