2020-as Eb-selejtező: bravúros magyar győzelem a vb-ezüstérmes Horvátország ellen

A szlovákiától elszenvedett 2-0-s vereség után, a vb-ezüstérmes  Horvátország elleni bravúros 2-1-es győzelemmel szerezte meg első pontjait Magyarország labdarúgó-válogatottja a 2020-as Európa-bajnokság E-jelű selejtezőcsoportjának második fordulójában.

Bár a Marco Rossi szövetségi kapitány vezette csapat ez alkalommal Budapesten, a teltházas Groupama Arénában fogadta ellenfelét, a világbajnoki ezüstérmes Horvátországot legyőzni még hazai közönség előtt is óriási bravúr volt. Csak hogy tisztában legyünk az erőviszonyokkal, Zlatko Dalic kezdő tizenegyében hét olyan játékos is volt, aki a tavaly nyáron a Franciaország elleni vb-döntőben is szerepelt. 

A mérkőzés előtt Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke és horvát kollégája, Davor Suker is felköszöntötte a "százados" Dzsudzsák Balázst, aki a horvátok ellen öltötte magára 100. alkalommal a nemzeti tizenegy mezét.

A magyar válogatott nagyon megilletődötten, túlzott tisztelettel futott ki a sokkal nevesebb játékosokból álló kockás mezesek ellen. A horvátok kezdeti mezőnyfölénye épp kiegyenlítődött, amikor a 13. percben - a szlovákoktól kapott első gólhoz hasonló akcióból - a horvátok megszerezték a vezetést.

Modric ment el jobboldalon egy bedobás után, a visszafele gurított labdát Kramaric becsúszva a védők mögé továbbította az épp a magányosan álldogáló Ante Rebichez, aki jobbal, hét méterről okosan a bal alsóba gurított.

A gól ébresztőként hatott a 22 ezer néző által lendületesen biztatott magyar csapatra, amely egyre bátrabban rohamozott. Előbb Szalai Ádám, majd Dzsudzsák került biztató pozícióba.

Kettejük összjátékából jött aztán össze az egyenlítő gól a 35. percben: az előrelendülő Dzsudzsák szép mélységi passzal találta meg a horvát tizenhatosban Szalait, aki éles szögből azonnal tüzelt. Kalinic beleért, de a labda a hálóban kötött ki.

Alig két perccel később nagyot hibázott a skót William Collum játékvezető, amikor nem ítélt semmit a horvát tizenhatosnál, amikor az FC Liverpool verőembere, Dejan Lovren óriásit lökött Nagy Dominikon. A szabálytalanság egyértelmű volt, a sípmesternek csupán azon kellett volna gondolkodnia, hogy az a tizenhatoson belül vagy kívül történt. Ehhez képest semmilyen következménye nem lett az akciónak, azon kívül, hogy Nagy Dominik nem tudta folytatni a játékot, helyére jötte Varga Roland.

Az első félidő utolsó akciója is a horvát kapu előtt történt, Dzsudzsák tekert kapura egy szabadrúgást 25 méterről, a labdát Kalinic könnyedén szedte le.

A második félidő sokkal kiegyensúlyozottabb játékkal indult, a magyarok hite, önbizalma meghatványozódott attól, hogy az első félidőt sikerült döntetlenre lehozni a vb-ezüstérmes ellen. Ennek ellenére a vendégek természetesen sokkal többet birtokolták a labdát, a játék főleg a magyar térfélen zajlott, viszont a jól összerakott hazai védelem helyén volt.

A pálya egyre inkább "eldölt" Gulácsi kapuja felé, a horvátok nyomása a percek teltével egyre fokozódott.

Ezért aztán földrengés erejével hatott, hogy a 78. percben Pátkai Máté egy hosszú Dzsudzsák-szöglet után bekaratézta Kalinic kapujába a labdát. 2-1!!!!

A 83. percben tovább növelhette volna előnyét a magyar válogatott, a horvát védelem "összehozott" egy nagy helyzetet, Kalmár két lépésről a kapusba rúgta a Lovrenről elé csorgó labdát, aztán ballal a kapuba kaparta volna a labdát, de Rakitic egy csodás becsúszással mentett a gólvonalról, majd Szalai lőtt közelről egy méterről a kapusba. 

Az utolsó percekben hősiesen védekezett a magyar csapat, a stadionban már felcsendült a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság magyar slágere, Az éjjel soha nem érhet véget.

És igen, 5 perc hosszabbítás után valójában elkezdődött a fieszta, jöhetett a közös himnusz.

2020-as Európa-bajnokság, E csoport
Magyarország-Horvátország 2-1
Wales-Szlovákia 1-0
Az F csoport állása
1. Szlovákia 2 1 1 2–1 +1  3
2. Wales 1 1 1–0 +1  3
3. Magyarország 2 1 1 2–3 –1  3
4. Horvátország 2 1 1 3–3 0 3
5. Azerbajdzsán 1 1 1–2 –1  0

A csapatkapitány Dzsudzsák Balázs a mérkőzés után az M4 riporterének könnyek között köszönte meg a szurkolók támogatását. "Mindig is őszinte ember voltam. Már a mérkőzés előtt is elfogtak az érzelmek, mindenkinek köszönöm, hogy ezt elérhettem" – fogalmazott.

Az első gól szerzője, Szalai Ádám az egész csapatot dícsérte, szerinte ilyen estéken igazán büszke arra, hogy magyar. "Ha ilyen tábor előtt játszhatnánk egy Eb-t, el nem lehet mondani, mit jelentene. Amit Szlovákiában csináltak, az is szenzációs volt. Nagyon rossz volt bemenni ott az öltözőbe, tudva, hogy a szurkolóink világszínvonalat nyújtottak. Ma még tizenöt kört tudtam volna futni. Szenzációsak voltak. Meccs előtt beszéltük, mik a célok. Mindent annak kell alárendelni, hogy itthon Európa-bajnokságot tudjunk játszani. Úgy nőttünk fel, hogy 50 évente van egy Eb, amin részt vehetünk. Meg kell ragadnunk ezt az esélyt most újra” – tette hozzá elszántan Szalai.   

A horvát szövetség rendkívül sportszerűen Twitter-csatornáján gratulált a magyarok győzelméhez. „Véget ért a meccs Budapesten. Gratulálunk a magyar válogatottnak, miután fordítani tudott, és megszerezte első pontjait a selejtezősorozatban!” - írták.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?