Bajnokok Ligája: Oktoberfest Londonban

A Bayern München óriási meglepetésre kiütéses, 7–2-es győzelmet aratott a legutóbbi döntős Tottenham Hotspur ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportmérkőzéseinek második fordulójában kedd este. A német bajnok produkciója a német válogatottnak a 2014-es brazíliai világbajnokság elődöntőjében a házigazdák ellen nyújtott gálaelőadását (7–1) idézte...

A pocsék idő sem vette el a játékosok kedvét, nyílt sisakkal estek egymásnak a felek. A mérkőzés eleje az agresszív letámadásával az ellenfelet látványosan meg-megzavaró Tottenhamé volt, de Szon Hung Min egy kivétellel az összes lehetőségét elpuskázta, Harry Kane is elpocsékolt egy lehetőséget, Tanguy Ndombélé lövését földöntúli reflexszel hárította Manuel Neuer, aki egy alkalommal kapuja előtt cselezte ki pimaszul a rárontó Szont.

Talán ez a csel vetette vissza a szélsőt, de azt nem tudni, mi lelte a hazai védelmet, ugyanis a Bayern München a szünet előtt kétszer is eredményes tudott lenni, és bizony a Spurs-hátvédsor sem Joshua Kimmich, sem Robert Lewandowski góljánál nem remekelt.

És mi volt ez a második félidő gólzáporához képest! Harry Kane ugyan szépen értékesített egy Danny Rose által kiharcolt büntetőt, lesérült Ndombélé és Jérome Boateng is, de Serge Gnabry mesternégyest szerzett – a BL-történelem során elsőként a második 45 percben! –, és Robert Lewandowski ismét lecsapott a félidő végén.

 

A mérkőzés (nem lefolyásában, hanem jellegében) kicsit hasonlított a 2014-es világbajnokság Brazília–Németország elődöntőjéhez, amikor a németek 7–1-re leiskolázták a hátul rendkívül sokat hibázó, sokszor bénult hazaiakat, és amit kapura rúgtak vagy fejeltek, az szinte mind kapuba is ment.

B-CSOPORT: Tottenham–Bayern München 2–7 (Szon Hung Min 12., H. Kane 61. – 11-esből, ill. Kimmich 15., Lewandowski 45., 87., Gnabry 53., 55., 83., 88.). Crvena zvezda–Olympiakosz 3–1 (Vulics 62., Milunovics 87., Boakye 90., ill. Rúben Semedo 30.). Az állás: 1. Bayern 6, 2. Crvena zvezda 3, 3. Tottenham 1, 4. Olympiakosz 1 ponttal.

A Real Madrid nem tudta legyőzni az FC Bruges-t!

A Real Madrid hazai pályán nagy meglepetésre csak 2–2-es döntetlent játszott a mérkőzést emberhátrányban befejező, a szünetben még kétgólos előnyben lévő FC Bruges-zsel.

A Paris Saint-Germain elleni vereség után hazai pályán kellett javítania a Real Madridnak, ehhez pedig még annak tudatában is kellemes ellenfélnek ígérkezett az FC Bruges, hogy a belga együttes a legutóbbi négy, Bajnokok Ligája-főtáblán lejátszott mérkőzésén (a nyitányon a Galatasaray, az előző idényben pedig az Atlético Madrid, a Dortmund és a Monaco ellen) nem kapott gólt. Ráadásul a Real Madrid korábban háromszor játszott a Bajnokok Ligájában hazai pályán belga csapattal, a mérlege pedig három győzelem és 14–2-es gólkülönbség volt.

Ehhez képest igazi hideg zuhany érte a hazaiakat, amikor a 9. percben Emmanuel Bonaventure Dennis beügyetlenkedte a labdát a Real Madrid kapujába. A 21 éves nigériai csatár gólját először les miatt visszavonta Georgi Kabakov játékvezető, ám a videobírózás után kiderült, tévesen, így vezetést szerzett a Bruges.

A folytatásban Zinédine Zidane csapata többször is egyenlíthetett volna, ám Toni Kroos és Luka Modric távoli lövése elkerülte a kaput, míg Raphaël Varane közeli fejese után Simon Mignolet védett bravúrral.

A kihagyott helyzetek pedig még az első félidőben megbosszulták magukat: Modric labdavesztése után Emmanuel Bonaventure Dennis indult meg, nagy nehezen állva maradt, majd Courtois fölött a kapuba lőtte a labdát. A második félidőre – az eredmény tükrében teljesen érthető módon – változtatott Zidane, kettőt is cserélt. Igaz, egyet kisebb meglepetésre a kapuban: Courtois helyét Alphonse Areola vette át, Nachót pedig a sérülése után visszatérő Marcelo váltotta.

A királyi gárda ritmust váltott, egyre nagyobb nyomás alá helyezte a Bruges kapuját. Ennek köszönhetően viszont kinyílt hátul, Bonaventure pedig kontra végén kis híján megszerezte a harmadik gólját is – Areola remekül lépett ki a kapujából, így elakadt benne a labda.

0–3 helyett pedig szépített a Real Madrid, Karim Benzema jobb oldali beadása után Sergio Ramos fejelte közelről a kapuba a labdát. A partjelző szerint – és az első visszajátszások alapján is úgy tűnt – lesről, ám a VAR végül jól döntött, ha millimétereken is múlt, de szabályos volt a Real Madrid gólja.

Zidane a folytatásban Lucas Vázquez helyére Vinícius Júniort is pályára küldte, sokáig azonban úgy tűnt, összejöhet a csoda, és a belga együttes három ponttal távozhat Madridból.

A hajrában azonban a Bruges csapatkapitánya, Ruud Vormer hat perc alatt két sárga lapot is begyűjtött, ráadásul a piros lapja után a szabadrúgásból azonnal egyenlített a Real Madrid: Kroos beívelése után Casemiro fejelte a kapu bal alsó sarkába a labdát.

Ezt követően már nem változott az eredmény, így a királyi gárda egymás után a harmadik BL-meccsén maradt nyeretlen, a Bruges pedig nagy meglepetésre egy pontot elvitt a Santiago Bernabéu Stadionból.

A-CSOPORT: Real Madrid–FC Bruges 2–2 (S. Ramos 55., Casemiro 85., ill. Bonaventure 9., 39.). Galatasaray–Paris SG 0–1 (Icardi 52.). Az állás: 1. PSG 6, 2. Fc Bruges 2, 3. Galatasaray 1, 4. Real Madrid 1 ponttal.

Fél gőzzel is biztos Juventus-siker, idegenben nyert az Atlético

A Juventus a Bayer Leverkusent fogadta, és könnyedén, három góllal nyert. Idegenben aratott sikert a spanyol Atlétcio Madrid, amely a Lokomotiv Moszkva otthonából hozta el a három pontot.

D-CSOPORT: Lokomotiv Moszkva–Atlético Madrid 0–2 (Joao Félix 48., Thomas 58.). Juventus–Leverkusen 3–0 (Higuaín 17., Bernardeschi 62., C. Ronaldo 89.). Az állás: 1. Juventus 4, 2. Atlético 4, 3. Lokomotiv 3, 4. Bayer 0 ponttal.

Guardiola cseréi döntöttek

A Sahtar Doneck 2–1-re legyőzte az Atalantát a labdarúgó Bajnokok Ligája C-csoportjának a 2. fordulójában. A négyes későbbi találkozóján a Manchester City 2–0-ra nyert a Dinamo Zagreb ellen.

Pep Guardiolát nagy csapás érte a mérkőzés előtt, a Manchester City orvosi stábja ugyanis sérülést fedezett fel a gárda kulcsemberénél, Kevin De Bruynénél, a belga játékmester így nem állhatott a tréner rendelkezésére. Az angolokat persze így sem kellett félteni, tekintve, hogy a Rijad Mahrez, Sergio Agüero, Bernardo Silva támadóhármassal kezdték el a Dinamo Zagreb elleni összecsapást.

A Manchester City nem is okozott meglepetés, s rögtön saját térfelére szorította a horvátokat, ráadásul helyzeteket is szép számmal dolgozott ki – először Sergio Agüero szerezhetett volna vezetést, majd a 22. percben Ilkay Gündogan lőtt kapufát, egy perccel később pedig már David Silva előtt adódott lehetőség, ám a spanyol is célt tévesztett.

Gól nélküli első játékrész után a második félidőben Guardiola beküldte Raheem Sterlinget is, aki a tíz perccel később, a 66. percben megszerezte a vezetést a Citynek.

 

A hosszabbításban a szintén csereként bálló Phil Foden is megvillant, így a Manchester City 2–0-ra legyőzte a Dinamo Zagrebet.

Az Atalanta a 16. percben Josip Ilicic révén büntetőt hibázott, tizenkét perccel később viszont már ünnepelhetett, egy beadást követően Duván Zapata használta ki, hogy aláfutott a labdának a kapus, és az olaszok támadója hat méterről a vendégek kapujába bólintott.

A Sahtar még az első félidő hajrájában egyenlített, majd a hosszabbítás ötödik percében, kontra végén Manor Solomon volt eredményes, amivel a Sahtar 2–1-re legyőzte az Atalantát.

C-CSOPORT: Atalanta–Sahtar Doneck 1–2 (D. Zapata 28., ill. J. Moraes 41., Solomon 95.). Manchester City–Dinamo Zagreb 2–0 (Sterling 66., Foden 95.). Az állás: 1. Manchester City 6, 2. Dinamo 3, 3. Sahtar 3, 4. Atalanta 0 ponttal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?