Jó hír az erdélyi magyar szurkolóknak: „félig” már a Digi is feloldotta az M4 Sport kódolását

Elméletileg szerda estétől a Digi Románia / RCS & RDS kábeltévé-előfizetői is nézhetik az M4 Sport csatornán a rangos nemzetközi események élő közvetítéseit, amelyek eddig az úgynevezett geokódolás hatálya alá estek, azaz a magyar közmédia sportcsatornája a szerzői jogi korlátozások miatt kódolta a jelet a határon túli szolgálató felé. A magyar sportszerető tévénézők kedélyeit borzoló blokkolást azonban mégsem sikerült maradéktalanul feloldani, mert például a férfi kosárlabda-világbajnokság csütörtök délutáni közvetítése idején a Lengyelország–Csehország meccsből csak egy állókép volt látható.

Persze, már ez is haladás a múltheti Montenegró–Magyarország barátságos, vagy a hétfői Magyarország–Szlovákia Európa-bajnoki selejtező labdarúgó-mérkőzésekhez képest, amikor a Digi-előfizetők a már ismert, a szerzői jogok miatt a közvetítés területi korlátozására figyelmeztető feliratot láthatták a nézők.

Borsos Orsolya, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) RMDSZ által delegált tagja szerint a magyarországi Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Digi Románia képviselői nyitottak voltak a probléma megoldására, és meg is egyeztek abban, hogy szerda estétől feloldják a kódolást.

„Ez mindkét félnek az érdeke miután a jogi és a technikai akadályok is elhárultak ez elől – vélekedett Borsos Orsolya. – Az MTVA azt szeretné, hogy minél többen láthassák a közvetítéseit, a Diginek pedig piaci érdeke, hogy megoldja a dekódolást, miután a többi nagy szolgáltató már megtette, tehát, hogy ne veszítsen előfizetőket.”

A CNA magyar tagja előrebocsátotta: nem érdemeket akart szerezni a közbenjárással, ráadásul nem is munkaköri feladata ez, mindössze közvetíteni próbált a két fél között. „Nem is szoktam a sportközvetítéseket nézni, de miután a sajtóban láttam az erről szóló cikkeket, átéreztem, hogy sokak számára nagy probléma ez, ami évek óta húzódik, és ami megoldásra vár végre” – nyilatkozta.

Jeleztük Borsos Orsolyának, hogy félmegoldás született, olyan értelemben, hogy a korlátozásra figyelmeztető felirat eltűnt ugyan, de a meccsközvetés helyett egy kimerevített kép látható Aradon vagy akár Kolozsváron is a Digi-előfizetőknél. Érdekes módon – pont a CNA-taggal folytatott telefonbeszélgetés idején –, a mérkőzés szünetében a reklámblokk zavartalanul nézhető volt...

A szakember megígérte, hogy továbbítja az észrevételt a Digi illetékeseinek, és néhány perc múlva visszahívott azzal, hogy a szolgáltató szerint a kimenő jel rendben van, és semmi sem utal arra, hogy valahol is gond lenne. Ha mégsem látható a közvetítést, annak az oka a technikai átállásban kereshető, és arra kérték a digisek a CNA-tagot, hogy ha a hiba továbbra is fennáll, akkor jelezze nekik.

Ezúton mi is arra kérjük olvasóinkat, hogy e-mailen vagy Facebookon értesítsenek, ha továbbra is gond van a közvetítéssel, hogy mi is szólhassunk.

A Digi az MTVA írásos beleegyezésére várt

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy az MTVA megoldotta a jogi és technikai feltételeit a kódolás nélküli közvetítéseknek, és egy úgynevezett „engedélyező kártyát” bocsátottak a szolgáltatók rendelkezésére, aminek a beüzemelésével a kábeles előfizetéssel rendelkezők láthatták a közvetítéseket (a műholdas vétellel rendelkezők továbbra sem). A magyar–szlovák meccs alkalmával kiderült, hogy például a UPC és a Telekom beüzemelte a kártyát, a Digi viszont nem.

Borsos Orsolya szerint a romániai szolgáltató, bár megkapta a kártyát, várta az MTVA írásos beleegyezését külön az M4 Sport kódolás nélküli közvetítésére. „Ez nem egyik napról a másikra érkezik meg, várhatóan csak a jövő héten, és mi is kitesszük a CNA honlapjára ajánlásként. De addig is, szerda estétől a Digi beüzemelte az engedélyező kártyát, ami ésszerű is, mert az, hogy a rendelkezésükre bocsátották, már felér egy jóváhagyással” – érvelt, remélve, hogy mielőbb megoldódik a közvetítés körül bonyodalom.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?