Az erdélyiek egy része továbbra sem tud a tévé előtt szurkolni a magyar válogatottnak

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), konkrétabban az M4 Sport csatorna igazgatójának ígérete ellenére nem minden fociszerető erdélyi magyar kábeltévé-előfizető láthatta a hétfő esti Magyarország–Szlovákia labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést. A Digi TV-nél (RCS & RDS) például ezúttal is a szerzői jogok miatti területi korlátozásra figyelmeztető szöveg jelent meg a képernyőn, de két másik nagyobb szolgáltatónál nézhető volt a meccs.

A szerzői jogi korlátozásokkal magyarázott úgynevezett geokódolás (vagyis, hogy az adott sporteseményt nem közvetíthetik az országhatáron túlra) csütörtök este váltott ki ismét közfelháborodást a magyar futballszeretők körében, mivel a Montenegró–Magyarország barátságos meccs se volt nézhető az előfizetők számára – számos korábbi MTVA-, sőt Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes ígérete ellenére sem.

A Maszol már korábban hivatalos magyarázatot kért az MTVA sajtóosztályától, választ még nem kaptunk. Időközben a magyar közmédia „anyaintézménye” kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, hogy miután „az MTVA megteremtette a pénzügyi és a jogi hátteret, most már a technikai feltételek is adottak ahhoz, hogy az Európai Labdarúgó Szövetséggel, az UEFA-val kötött szerződés értelmében az Eb-selejtezőket és a felkészülési meccseket is láthassák az M4 Sporton az Erdélyben és a Felvidéken élő magyarok, ha rendelkeznek kábeles előfizetéssel". Azt állították, hogy már a csütörtöki montenegrói meccs is látható volt Erdély-szerte (ami nem igaz).

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója hozzátette, hogy „egy úgynevezett engedélyező kártyára volt szükség", amelyet már kiküldtek a határon túlra a szolgáltatóknak. Magyarázata szerint azoknál a szolgáltatóknál, amelyek beüzemelték ezt a kártyát, már a csütörtök esti barátságos meccs is látható volt az M4 Sport élő adásában, „de ha valaki nem tudta nézni ezt a találkozót, és kábeles előfizetéssel rendelkezik, az mielőbb érdeklődjön a szolgáltatójánál, hogy a hétfő esti fontos Eb-selejtezőt már élőben követhesse a televízió képernyőjén" – magyarázta.

Mivel ez az információ péntek késő délután vagy szombaton jutott el a közvéleményhez, a hétvégén vélhetően nem azzal töltötték az idejüket a kábeltévé-előfizetők, hogy a szolgáltató műszaki osztályát nyaggassák, amit mellesleg munkanapokon sem könnyű elérni. Hétfőn, a tanévkezdés napján és az új munkahét nyitányaként sem ez lehetett a prioritás a családok többségénél...

Mindezt tetézte, hogy a Digi műsorcsomagjából kivették a szlovák 1-es csatornát (STV1), amely nem kódolja a határon túli adásait, és sokan ott nézték a tavalyi vb-meccseket, vagy a 2016-os Eb mérkőzéseit.

Így viszont csak hétfő este derült ki, hogy egyes szolgáltatók – például a UPC – beüzemelték azt a bizonyos kártyát, a 3 millió előfizetővel rendelkező Digi viszont nem. Az Eb-selejtező alatt elárasztották a közösségi oldalakat a szitkozódások és a jó tanácsok, az emberek egymásnak adtak ötleteket, hol és milyen minőségben nézhető a különböző videómegosztó oldalakon vagy applikációk segítségével a meccs.

Megtörténhet egyébként, hogy a Digi sem a magyar előfizetők iránti rosszindulatból nem közvetítette a mérkőzést. Suta János, az RDS&RCS szatmári kereskedelmi igazgatója már a meccs előtt felhívta a figyelmet a Szatmári Friss Újság cikkében, „hogy talán kissé korai még az ünneplés”.

Suta János elmagyarázta, hogy ők nem kártyás rendszerrel dolgoznak, hanem azokat a digitális jeleket dolgozzák fel, amely „üvegszálon érkezik a magyarországi Digi Kft.-n keresztül a MTVA-tól. Tehát a kártyás megoldás nem fog működni, ez inkább a kisebb szolgáltatókra vonatkozik” – nyilatkozta. „Én nem kaptam semmilyen értesítést. Általában az előfizetők korábban tudják meg az újításokat, mint ahogy a szatmári irodát értesítenék” – mondta az igazgató. Hozzátette, hogy lényegében hétfő este, a közvetítés idején fog kiderülni, hogy sikerült-e megoldást találni a közvetítésre. Mint kiderült, nem sikerült.

A Maszol megkereste az RDS&RCS-nek egy másik területi kereskedelmi igazgatóját, akitől az kérdeztük: miként lehetséges, hogy például az UPC előfizetői nézhették a magyar válogatott hétfő esti meccsét, de a Digi előfizetői nem? A nevét nem vállaló igazgató elmondta, helyi szinten sem elméleti beleszólási, sem gyakorlati lehetőségük nincs a digitális jelek módosításába. „Ez a meccs Budapest-Bukarest között zajlik, a jelek üvegszálon keresztül érkeznek az MTVA-tól a magyarországi Digi Kft–n át s a bukaresti stúdióból tovább a nagyváradi, szatmárnémeti, konstancai központokba” – magyarázta.

A Maszol szembesítette az MTVA állításaival a Digi műszaki osztályát, és megkérdeztük tőlük, miért nem tették lehetővé az M4-en közvetített labdarúgó mérkőzés követését az előfizetőik számára. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?