13. Székelyföldi Kerékpáros Körverseny: kézzel-lábbal versengtek

Színvonalas versenyt tudhatnak maguk mögött a 13. alkalommal megszervezett Székelyföldi Kerékpáros Körverseny rendezői. A megmérettetésen 18 csapat 100 kerékpárosa állt rajthoz. A verseny négy napjának futamai alapján az első helyezett az osztrák Hrinkow Advarics Cycleang német sportolója, Jonas Rapp lett.

Az előző évektől eltérően ezúttal Sepsiszentgyörgy, illetve a Sepsi SIC klub szervezte a verseny teljes első két napját, az első két szakaszt Kovászna megyében bonyolították le. A szerdai sepsiszentgyörgyi csapatbemutatón érdekességként megtudtuk, hogy az eddig elsősorban a női kosárlabdacsapatáról ismert Sepsi SIC Sportklub átalakult és a jövőben már nemcsak a kosárlabda kap hangsúlyos szerepet a szervezetben, hanem a kézilabda, a kerékpár, a birkózás vagy épp az asztalitenisz is.

A versenyt felvezető prológot Sepsiszentgyörgy utcáin rendezték meg, melynek során a 100 sportolót félpercenként indították el a szervezők. A mezőny zöme hét és fél perc alatt tette meg az 5,5 km-es szakaszt, ám voltak hárman, akik a hét percen belül teljesítették: Daniel Cristea – a Giotto Victoria sportolója –, aki tavaly is az első helyen zárt csakúgy, mint idén. A második legjobb idővel csapattársa, Denis Marian Vulcan ért célt, míg a harmadik helyen az osztrák válogatottnak versenyző Felix Ritzinger.

197 kilométer a kastélyok földjén

A kerékpáros körverseny első, csütörtöki szakasza során, amely a Kastélyetap elnevezést kapta, 197 kilométert kellett megtegyen a mezőny Kovászna megye tájain. Az izgalmas első szakasz éllovasait végül tizedmásodpercek választották el egymástól, a dobogóra végül csak olasz sportolók fértek fel. Az első helyen Ricardo Bobbo, a másodikon Leonardo Bonifazio, míg a harmadikon Paolo Toto ért be. Az első hatban pedig egy sportoló volt, aki nem volt olasz nemzetiségű. A mezőny a háromszéki szakaszt követően átköltözött Csíkszeredába.

Nehéznek bizonyult a Királyetap

Óriási izgalmakat tartogatott a verseny első Csíkszeredából induló napja is. Ökölpárbaj, bukás, feladások és nagyon erős hajrá jellemezte a XIII. Székelyföld Kerékpáros Körversenyének második szakaszát, azaz a Királyetapot.

Ezt a szakaszt az osztrák Hrinkow Advarics Cycleang sportolója, Dominik Hrinkow nyerte meg, míg mögötte csapattársa, Jonas Rapp végzett. Összetettben a későbbi győztes, Rapp lépett az első helyre. Az izgalmak már a rajt előtt elkezdődtek, amikor hatalmas eső zúdult a tájra, szerencsére a rajtot újra napsütésben lőhették el.

Rögtön a rajtot követő első kilométereken kilenc sportoló igyekezett meglépni, köztük a prológ győztese Daniel Crista, illetve az olasz Ricardo Bobbo, akik ökölpárbajba torkolló nézeteltérésbe kerültek. A verseny második része során sorra emelték ki a szakaszt feladó versenyzőket. A nap végén végül elsőként Dominik Hrinkow – aki 44,34 km / órás átlagsebességgel tette meg a távot –, míg másodikként Jonas Rapp ért célba, akik közel másfél percet vertek az utánuk érkezőkre. A harmadik helyre a Sangemini Trevigiani sportolója, Paolo Toto ért be.

A Prológ, a Kastélyetap és a Királyetap után két félszakasszal zárult szombaton a XIII. Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelyet az osztrák csapat Hrinkow Advarics Cycleang német sportolója Jonas Rapp nyert meg.

Anémet versenyző Királyetapon szerzett előnye hatalmasnak bizonyult. Az olasz Toto a záró nap első félszakaszán a Csíkszentkirály–Büdösfürdő közti 10 km-es egyéni időfutamon igyekezett ledolgozni a hátrányán és a legjobb időt futotta. Ez arra volt elég, hogy Dominik Hrinkowot összetettben megelőzze, míg az éllovas Rappal szemben megfelezze hátrányát és 48 másodpercre olvassza azt.

Ezek után jöhetett a délutáni III. B félszakasz, amely során 122 km-t kellett megtegyenek a sportolók, majd Csíkszeredába érkezve hét kört (7x5,4 km) tett meg a mezőny a megyeszékhely utcáin. A nap egyértelmű nyertese Vlad Nicolae Dobre lett, aki azzal, hogy sorban húzta be Puskaporos utcán levő hegymeneteket, amellyel elvitte a hegymenet összetett első helyét és a vele járó legjobb hegymenőnek járó mezt is. A nap legboldogabbja viszont az összetett első Jonas Rapp lett, ám a második Paolo Toto sem kesereghetett, hiszen az egyéni pontlista első helyén zárt.

I. szakasz, Kastélyetap, 197 km: 1. Ricardo Bobbo (Delio Gallina Colosio), 2. Leonardo Bonifazio (Sangemini Trevigiani), 3. Paolo Toto (Sangemini Trevigiani).
II. szakasz, Királyetap (198.44 km): 1. Dominik Hrinkow (Hrinkow Advarics Cycleang) 4:28:32 óra 2. Jonas Rapp (Hrinkow Advarics Cycleang) 4:28:32 óra 3. Paolo Toto (Sangemini Trevigiani) 4:30:07 óra
III. A-félszakasz: 1. Paolo Toto (Sangemini Trecigiani), 2. Federico Zurlo (Giotti Victoria-Palomar), 3. Jaime Alberto Restrepo (Novák Team).
III. B-félszakasz: 1. Felix Ritzinger (osztrák válogatot), 2. Vlad Nicolae Dobre (Giotti Victoria-Palomar), 3. Cosmin Bidilici (Steaua).

Összetett végeredmények, legjobb román: 1. Denis Marian Vulcan, 2. Emil Dima, 3. Daniel Crista (mind Giotti Victoria-Palomar); legjobb magyar: 1. Filutás Viktor (Pannon CT), 2. Lovassy Krisztián, 3. Pályi Csaba (mindketten Epronex); legjobb hegymenő: 1. Vlad Nicolae Dobre (Giotti Victoria-Palomar), 2. Serkan Balkan (török válogatott), 3. Matteo Gino Pegoraro (Delio Gallina Colosio); legjobb U23-as: 1. Denis Marian Vulcan (Giotti Victoria-Palomar), 2. Emil Dima (Giotti Victoria-Palomar), 3. Mattei Gino Pegoraro (Delio Gallina Colosio).

A pontverseny végeredménye: 1. Paolo Toto (Sangemini Trevigiani), 2. Frederico Zurlo (Giotti Victoria-Palomar), 3. Dominik Hrinkow (Hrinkow Advarics). Az összetett végeredménye: 1. Jonas Rapp (Hrinkow Advarics), 2. Paoloc Toto (Sangemini Trevigiani), 3. Dominic Hrinkow (Hrinkow Advarics). Csapatverseny: 1. Giotti Victoria-Palomar, 2. Sangemini Trevigiani, 3. Török válogatott.

Kapcsolódók

Kimaradt?