Vizes vb: nem állt fel a dobogóra doppinggyanúba keveredett kínai ellenfele mellé

Mack Horton nem volt hajlandó felállni a dobogóra a férfi 400 méter gyorsúszásban aranyérmes Szun Jang mellé.

A kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek nyitónapján nagy port kavart, hogy a férfi 400 méter gyorson ezüstérmes ausztrál Mack Horton az éremátadást követően nem volt hajlandó felállni a dobogóra, így tiltakozva a pályafutása során sokadik alkalommal doppinggyanúba keveredett kínai Szun Jang győzelme ellen.

Mack Horton fájlalja, hogy akárhányszor is keveredik doppingügybe Szun Jang, egyszerűen nincs következménye. Horton három éve egyszerűen doppingos csalónak titulálta a kínait. Hortont, amikor a szállására visszatért, sportolói beszámolók szerint hangos ováció fogadta az étkezőben - Lilly King a Guardiannek részletesen is beszélt erről.

Szun legutóbbi ügyéről annyit tudni, hogy csapatának egyik tagja összetörte a doppingellenőrök által levett fiolákat, de ennek sem lett következménye, mivel a mintavétellel kapcsolatban nem volt minden szabályszerű.

Szun Jang Kínával szembeni tiszteletlenségről beszél.

Kozma szerint ignorálni kell a kínait

: Az ügy kapcsán megszólalt Kozma Dominik, aki a második napon, hétfőn éppen az immáron tízszeres világbajnok kínai mellett úszott az előfutamban, végül ki is engedhetett és a nyolcadik idővel jutott tovább.

"Megmondom őszintén, a dobogó az nekem szól, ezért én valószínűleg felálltam volna, Gabriele Dettit pedig egészen biztosan nem hagytam volna ki a gratulációból, hiszen óriásit úszott" - reagált az ausztrál cselekedetére Kozma, aki hozzátette, a háromszoros olimpiai bajnok kínai gyakorlatilag a teljes úszótársadalom számára ismeretlen.

"Ezt az embert ignorálni kell. Egy szót nem beszéltünk vele soha, ő az egyetlen, akit hárman öltöztetnek, mindig egy másik úszó hozza helyette az akkreditációs kártyáját. Azt gondolom, egész Kína mögötte áll" - tette hozzá. „Ha én kétszer nem jelenek meg, akkor azonnal eltiltanak, nemcsak hat hónapra, hanem legalább két évre. Utána pedig még a szövetség is úgy megbüntetne, hogy az életben soha többet nem tudnék visszatérni" - mondta. Azt sem érti, miért mindig a kis országokkal statuálnak példát. „Itt van például a brazil esete, aki anabolikus szteroiddal bukott meg és gyakorlatilag így is biztos, hogy ott lesz az olimpián" - utalt a két éve Budapesten éppen a magyar 4x100 méteres váltót megelőzve második brazil stafétában is szereplő Gabriel Santosra.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?