Wimbledon: Novak Djokovics és Roger Federer csap össze a férfi döntőben

A világranglista-vezető szerb a spanyol Bautista Agut, míg Federer a spanyol spanyol Rafael Nadal felett diadalmaskodott az elődöntőben.

Roger Federer lesz Novak Djokovic ellenfele a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének vasárnapi döntőjében. A füves pályás Grans Slam-torna pénteki második elődöntőjében a svájci játékos a spanyol Rafael Nadalt győzte le négy szettben. Ez volt a két játékos negyvenedik összecsapása. Wimbledonban legutóbb a 2008-as döntőben találkoztak, akkor Nadal nyert öt szettben, az utolsó játszmában 9:7-re diadalmaskodva.

Mostani csatájuk első játszmájában a Wimbledonban másodikként rangsorolt, húszszoros Grand Slam-tornagyőztes Federer könnyedén, a harmadik helyen kiemelt, korábban szintén világelső, eddig 18 GS-tornán diadalmaskodó Nadal kissé nehezebben hozta adogatását. A felek fej-fej mellett haladva jutottak el a rövidítésig, amelyben a svájci nyert 7-3-ra, így 53 perc után 1:0-ra vezetett.

A második szettben 2:1-nél először tört meg a jég: Nadal elnyerte Federer szervajátékát, ráadásul nullára, 3:1-ről pedig 6:1-re hozta a játszmát és alig 36 perc alatt egyenlített.

A folytatásban a svájci 2:1-nél brékelt, 4:1-re elhúzott, majd 6:3-ra hozta a 39 percig tartó játszmát. A negyedik szettben Federer újra 2:1-nél brékelt, ám itt Nadal már ellenállt, nem engedte ellépni ellenfelét, aki 5:3-nál kétszer is mérkőzéslabdához jutott, de ezeket Nadal ászokkal hárította, és feljött 5:4-re. A döntőnek bizonyuló játékban a svájci egy ásszal kezdett, de utána többször is hibázott, és végül nagy küzdelemben, összességében az ötödik meccslabdáját - Nadal hibájából - értékesítve győzött a 3 óra 5 perces meccsen.

A 37 esztendős svájci 12. alkalommal játszhat döntőt Wimbledonban, eddigi mérlege nyolc győzelem és három vereség. A világelső szerb Novak Djokovics a hatodik fináléjára készül a füves pályás Grans Slam-tornán, eddig négyszer nyert és egyszer kikapott.

Eredmények, férfiak, elődöntő:
Federer (svájci, 2.)-Nadal (spanyol, 3.) 7:6 (7-3), 1:6, 6:3, 6:4
Djokovics (szerb, 1.)-Bautista Agut (spanyol, 23.) 6:2, 4:6, 6:3, 6:2

Kapcsolódók

Kimaradt?