U21-es foci-Eb: Spanyolországé az aranyérem

Visszavágtak a spanyolok: két évvel ezelőtt kikaptak a németektől 1–0-ra az U21-es Európa-bajnokság döntőjében, ezúttal azonban 2–1-es győzelmet arattak a 88. percben szépítő Németország ellen. A Napoli játékosa, Fabián Ruiz mindkét spanyol gólból alaposan kivette a részét.

Az Udinében rendezett fináléban hamar megszerezték a vezetést az ibériaiak: a 7. percben gyors akció végén senki sem támadta meg a Napoli játékosát, Fabián Ruizt, aki köszönte szépen, és 18 méterről a jobb alsó sarokba lőtt (1–0).

 

A címvédőnek a szünet előtt sikerült először hosszabb időre a spanyol térfélre telepednie, főleg pontrúgásokból okozott némi zavart a kapu előtt – amelyet az első félidőben nem sikerült eltalálnia.

Németország magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a második félidőre, helyzetekig, kaput eltaláló lövésekig is eljutott, a 69. percben azonban a spanyolok szereztek újabb gólt. Pedig már többször úgy nézett ki, hogy elhalt a támadásuk, amikor ismét Ruiz lőtt távolról, Alexander Nübel védett ugyan, de éppen Dani Olmo elé ütötte a labdát, a középpályás meg átemelte fölötte: 2–0.

 

A 88. percben megszületett a német gól is: Nadiem Amiri 22 méterről leadott lövése nyomán a labda egy védő fején megpattanva épp olyan ívben hullott a kapuba, hogy Antonio Siverának esélye sem volt a hárításra. 2–1.

 

Későn jött a szépítés, az egyenlítésre már nem maradt idejük a németeknek, így 2–1-es győzelmükkel a spanyolok ünnepelhetnek Európa-bajnoki címet! Ötödik elsőségüket szerezték meg a korosztályban, így utolérték Olaszországot az örökranglistán.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, OLASZORSZÁG, DÖNTŐ: Spanyolország–Németország 2–1 (F. Ruiz 7., Olmo 69., ill. Amiri 88.).

Bővítik a mezőnyt

Tizenhat csapattal rendezik meg 2021-től az U21-es labdarúgó Európa-bajnokságot, melynek két év múlva Magyarország és Szlovénia lesz a házigazdája.

A kontinensviadalon eddig 12 együttes szerepelt, ám a vasárnap spanyol győzelemmel zárult idei megméretés lebonyolítását sok kritika érte: a házigazda olaszok úgy búcsúztak, hogy első két találkozójukat megnyerték, azonban a másik csoportban a franciáknak és a románoknak egy 0–0-s döntetlen elég volt ahhoz, hogy továbbjussanak, épp az olaszokat kiejtve.

A tornán ezután négy négycsapatos csoportot alakítanak majd ki, ezekből az első két-két helyezett válogatott jut a negyeddöntőbe.

A 2021 júniusában sorra kerülő korosztályos Eb-t hat helyszínen rendezik, a tervek szerint Székesfehérváron, Szombathelyen és Budapesten, illetve Celjében, Ljubljanában és Mariborban. A magyar és a szlovén válogatott rendezőként automatikusan ott lesz a tornán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?