U21-es Eb: repülőrajtot vettek a románok, drámai módon kaptak ki az angolok

​Az első forduló legnagyobb arányú győzelmét aratta a román korosztályos labdarúgó-válogatott a 21 éven aluliak Európa-bajnokságán, a C-csoportjának nyitómeccsén: Mirel Rădoi szövetségi kapitány csapata 4–1-re kiütötte Horvátországot. A kvartett másik meccsén Anglia drámai módon 2–1-re kikapott Franciaországtól.

Nagyszerűen kezdett Románia a horvátok ellen, George Pușcas tizenegyesével már a 11. percben vezetett – a Palermo támadója egy héttel korábban még Málta ellen duplázott a felnőtt válogatottban –, majd három perccel később Josip Posavec kapus hibája után Gheorghe Hagi fia, Ianis duplázta meg az előnyt (2–0).

A horvátok ugyan gyorsan szépítettek, ám a második félidőben eldöntötte a találkozó sorsát a román válogatott: egy eladott labda után érkezett a harmadik gól (Băluță révén), végezetül pedig a csereként beálló Adrian Petre stukkolása tette teljessé Románia első U21-es Eb-győzelmét (4–1).

 

A játéknap, s talán a csoportkör egyik legjobban várt összecsapása Anglia és Franciaország találkozója volt. Az angolok már a mérkőzés elején megszerezhették volna a vezetést, mégis örülniük kellett, hogy döntetlennel vonulhattak pihenőre, a franciák ugyanis tizenegyest hibáztak Moussa Dembélé révén.

A szünet után felgyorsultak az események, a Manchester Cityben futballozó Phil Foden szépségdíjas szólógólt szerzett (1–0), de gyorsan jött a feketeleves: Hamza Choudhury csúnyán beleszállt Jonathan Bambába, akit le kellett cserélni, a Leicester City játékosát viszont kiállították, ráadásul újabb büntetőhöz jutott Franciaország. Ezúttal Houssem Aouar állt a labda mögé, s bár ő pontosabban célzott csapattársánál, a labda a bal kapufáról visszapattant hozzá, így kétszeri érintés miatt az angolok jöhettek szabadrúgással.

Ám a slusszpoén még hátravolt, Jonathan Ikoné lövése utat talált a rövid alsóba, az utolsó percben pedig a győzelem is meglett a franciáknak, bár ehhez szerencse is kellett: a menteni igyekvő Aaron Wan-Bissaka a saját kapujába lőtte a labdát (1–2).

A franciák közel négyszer több lehetőséget alakítottak ki a kaput mindössze egyszer eltaláló angoloknál, s végül a hajrában szerzett gólokkal megfordították a meccset, egyúttal fontos lépést tettek a továbbjutás felé.

C-CSOPORT, 1. FORDULÓ: Románia–Horvátország 4–1 ( Pușcas 11. – 11-esből, Hagi 14., Băluță 66., Petre 93., ill. Vlasic 18.). Anglia–Franciaország 1–2 (Foden 54., ill. Ikoné 89., Wan-Bissaka 95. – öngól). Pénteken: Románia–Anglia (19.30 TVR), Franciaország–Horvátország.

Az Olaszországban és San Marinóban zajló U21-es Eb-n 12 csapat vesz részt, amelyeket három csoportba sorsolta. Az első helyezettek és a legjobb második jut be az elődöntőbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?