Futsal bajnoki döntő: drámai végjáték után csíki előny

Megkezdődött az élvonalbeli teremlabdarúgó-bajnokság döntője, amely során az alapszakasz-győztes Csíkszeredai Imperial Wet a második Galaci United alakulatával küzd meg az aranyéremért. Az a két csapat jutott be a fináléba, amely az egész szezon során kiegyensúlyozott teljesítményt tudott nyújtani (a csíkiak jobb gólkülönbséggel előzték meg a bajnokságot 3 pot levonással kezdő Duna-partiakat).

Hasonló kiegyensúlyozott párharcra van kilátás a finálé során is, amely az egyik fél harmadik győzelméig tart, szeredai pályaelőnnyel.

Az első találkozóra az Erőss Zsolt Arénában került sor hétfő este, amelyet a hazai csapat kezdett határozottabban, igyekezett akaratát az ellenfélre ráerőszakolni. A vendégek viszont remekül védekeztek és a kapuban Wellington remek napot fogott ki.

Sőt a Florin Ignat edző-játékos által vezetett vendég alakulat az ötödik percben megszerezte a vezetést Borges révén, aki Daniel Araujotól kapott nagyszerű passzt. Az Imperial ezt követően kapuja előterébe szögezte a galaciakat – mindhiába. A remek védekezést nehezen sikerült feltörni. Ritkán adódtak igazi gólhelyzetek.

A hetedik percben Cr. Matei durrantott fölé kecsegtető helyzetben, a 14. percben Szőcs lövését fogta Wellington, míg a kipattanót Cr. Matei újfent fölé lőtte, akárcsak egy perc múlva, amikor Alvaro kipattanója találta helyzetben a csíkiak 23-asát. A hajrában Cosmin Gherman még megpróbálkozott a vészkapus taktikával, de ez nem vezetett eredményre. Hiába tehát a hatalmas hazai mezőnyfölény, gólra nem vezetett.

A második félidő egy újabb galaci találattal kezdődött. Az egyik vendégjátékos lefordult a teljes csíki védelemről, majd Cires elé tálalt, aki fejjel bevette Lopez kapuját. Hamar jött a válasz erre: Cr. Matei passzára jól mozdult Covaci, aki átpörgetet Wellingot fölött, s a játékszer épp hogy áthaladt a gólvonalon.

Két percre rá Bondar lökete a kapufán csattant, aztán a 25. percben egy Fl. Matei által elvégzett szabadrúgás kihagyhatatlan helyzetet teremtet Alvarónak, akinek csak a vonalon kellett átgurítania a labdát. Alig egy percen belül Covaci spiccel lőtt kevéssel fölé, aztán a vendégek egy ellentámadásból visszavették a vezetést. Cojoc lövésébe Borges ért bele remekül Lopez kapuja előtt.

Az Imperial igyekezett ritmust váltani, de a Galac ekkor már nem hagyott akkora teret, mint az első félidőben. A feltolt védekezést is nehéz volt átjátszani. Az ex-temesvári sornak a mérkőzés feléhez közeledve háromszor is sikerült ezt megtennie, s az utobbi próbálkozás végén Rakics hatalmas bombagólt szerzett a kapufa segítségével.

Kezdődhetett minden elölről, de a 33. percben megállt a csíki szurkolókban „az ütő”, amikor egy megpattanó galaci lövés a felső kapufán csattant. A játék egyre intenzívebb lett, egyre keményebbek voltak a belépők, s négy perccel a rendes játék vége előtt a csíkiak összeszedték az ötödik szabálytalanságukat. Az utolsó percekre egyik csapat sem mert igazán kockáztatni, bár kisebb lehetőségek voltak.

A döntetlen azt jelentette, hogy jöhetett az ötperces hosszabbítás. Az Imperial hajtott, igyekezett eldönteni a meccset és ezért mindent meg is tett. Cosmin Gherman edző a kapusát rendre mezőnyjátékosra cserélte a gól érdekében, és azért is, hogy a labda náluk legyen és ne legyenek kénytelen szabálytalankodni a játékosai, ami 10 métereshez juttatná a vendégeket. A változtatás viszont nem vezetett sikerre, és ha már azt hihettük volna, hogy meglesz a győztes gól, akkor Wellington védett hatalmasat.

Mivel maradt a döntetlen, követeztek a büntetőrúgások. Első körben hármat-hármat rúgtak, majd felváltva lőttek játékosok. Az első három büntetőlövés után Fl. Matei és Bondar a hazaiaktól, míg a túloldalon Lascu és Cojoc volt eredményes. A negyedik párban Deco és Burdujel is betalált, hogy az ötödik pár döntsön. Cr. Matei belőtte a büntetőjét, míg a túloldalon Borges kihagyta a magáét.

Előnybe került a Csíkszeredai Imperial Wet, amely kedd este 19.30 órától újfent vendégül látja a Galaci Unitedet a döntő második meccsén és óriási lépést tehet a végső diadal felé egy újabb sikerrel.

Teremlabdarúgás, döntő, 1. mérkőzés: Csíkszeredai Imperial Wet–Galaci United 3–3 (0–1, 3–2), büntetőkkel 4–3. Gólszerzők: Covaci (22. p.), Alvaro (25. p.), Rakics (29. p.), illetve Borges (5. és 23. p.), Cires (26. p.). Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 az Imperial javára.

Kapcsolódók

Kimaradt?