Angol kupadöntőt rendeznek az Európa Liga fináléjában is

A Chelsea a hazai 1–1-re végződő 120 percet követően tizenegyesekkel legyőzte az Eintracht Frankfurtot a labdarúgó Európa Liga elődöntőjének csütörtök esti visszavágóján, és bejutott az azerbajdzsáni fővárosban, Bakiban május 29-én sorra kerülő fináléba, amelyben az Arsenal lesz az ellenfele. A másik londoni csapat a Valenciát ütötte ki kettős győzelemmel.

Nagy szezonja ez az angol klubfutballnak: a Liverpool és a Tottenham Hotspur Bajnokok Ligája-döntőbe jutása után a kevésbé nagyra tartott sorozat, az Európa Liga fináléjába is két angol csapat jutott be, ráadásul a két végső felvonás négy szereplője közül három londoni együttes.

Az EL elődöntőjének csütörtöki esti visszavágóin a Chelsea helyzete ígérkezett kényelmesebbnek, hiszen 1–1-ről folytathatta az Eintracht Frankfurt elleni küzdelmet. Szűk félóra után vezettek is a hazaiak, ám térfélcsere után gyorsan egyenlített a német alakulat, sőt a meccs hátralévő részében többnyire urata is a játékot. Újabb gól nem született, a hosszabbításban sem, így a futball lutrijára, a tizenegyes-párbajra maradt a döntés, és a Chelsea jtálkosai „húztak” szerencsésebben.

Itt megtekinthető a párbaj:

 

A Valencia korán vezetést szerzett az Arsenal elleni visszavágón, és ekkor karnyújtásnyira állt a továbbjutástól. A vendégek azonban hamarosan magukra találtak, s miután megfordították az eredményt, nem állt veszélyben a döntős szereplésük, s végül is magabiztos győzelmet arattak.

Az EL döntőjét Azerbajdzsán fővárosában, Bakiban játssza a Chelsea és az Arsenal május 29-én. Eddig egyszer fordult elő (még a sorozat elődjében, az UEFA-kupában), hogy két angol együttes vívjon meg a trófeáért: 197-ben a Tottenham Hotspur a Wolwerhampton Wanderers ellen nyert (2–1 és 1–1 – 1998-ig a döntőt oda–vissza alapon bonyolították le).

A Chelsea egyszer szerepelt a döntőben, 2013-ban a Benficát verte 2–1-re, míg az Arsenal 1970-ben diadalmaskodott az Anderlecht ellen (1–3 és 3–0), 2000-ben pedig 0–0 után tizenegyesekkel kikapott (1–4) a Gheorghe Hagival és Gheorghe Popescuval felálló Galatasaray-tól.

Európa Liga, elődöntő, visszavágók: Chelsea–Eintracht Frankfurt 1–1 (1–0, 1–1, 1–1), tizenegyesekkel: 4–3, gólszerzők: Loftus-Cheek (28. p.), illetve Jovics (49. p.); továbbjutott a Chelsea, 2–2-es összesítéssel, tizenegyesekkel. Valencia–Arsenal 2–4, gólszerző: Gameiro (11. és 58. p.), illetve Aubameyang (17., 69. és 88. p.), Lacazette (50. p.); továbbjutott az Arsenal, kettős győzelemmel, 7–3-as összesítéssel.

Kapcsolódók

Kimaradt?