Liga 1: győzelemmel tért vissza a Kolozsvári CFR kispadjára Dan Petrescu

Győzelemmel tért vissza a Kolozsvári CFR kispadjára 9 hónapos kínai pénzkereső portyája után Dan Petrescu, a vasutasok a labdarúgó Liga 1 felsőházi rájátszásának 3. fordulójában 1-0-s győzelmet arattak az Astra Giurgiu felett és ezzel tetemes előnyre tettek szert a tabella élén.

A 2020-as Európa-bajnoki selejtezők miatti szünetet arra használta ki a Kolozsvári CFR, hogy visszacsalogassa kispadjára Kínából azt a Dan Petrescut, aki ugyan tavaly májusban megnyerte a a csapat negyedik bajnoki címét, viszont utána egy zsírosabb szerződésért hagyott csapot-papot, még a Bajnokok Ligája indulás sem tudta visszatartani. Ezzel szemben alig 9 hónappal később, ugyanaz az edző azzal indokolta visszatérését, hogy szeretne bajnoki címet szerezni a csapattal és utána az európai kupák valamelyikében vezérelni a vasutasokat. Ezen igazodjon el, aki tud.

A csapat, pontosabban a vezetőség, Petrescu távolléte alatt elfogyasztott 3 edzőt (Edward Iordanescu, Toni Conceicao és Alin Minteuan), úgy hogy az első kivételével a másik kettő esetében semmi sem indokolta a menesztést. Conceicao megnyerte az alapszakaszt, Minteuan pedig hibátlan, 5/5-ös mérleggel zárta rövid vezetőedzői karrierjét.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy szombaton este nem fogadta mindenki kitörő lelkesedéssel Petrescut, a lelátókról többször is felzúgott Minteuan neve.

A fellegvári alakulat számára  az lenne a legideálisabb forgatókönyv, ha az etap rangadóján a FCSB és a CSU Craiova semlegesítené egymást, egy bukaresti pontoztozkodás esetében (vasárnap este 20.30-tól FCSB-U Craiova, DigiSport1, telekon Sport 1) 6, illetve 7 pont lenne az előnye két közvetlen üldözőjével szemben.

Mivel a keret sokat nem változott a tavalyihoz képest, Petrscunak nem volt nehéz dolga előcsalogatni a játékosaiból azt a stílust, amivel a tavaly "szomorította" a fellegvári nézőket: az antifutball határát súroló betonkemény védekezésre épülő opportunista támadóblokk, amely ritkán lő több mint egy gólt mérkőzésenként.

A legfontosabb célja szombaton este is az volt a csapatnak, hogy a vendégeknek semmit se engedélyezzen. Egy nyiltabb félóra után, amikor mindkét kapunál akadt egy-egy vérszegényebb helyzetecske, Petrescu "lelakatolta" az Arlauskis kapuja felé vezető utat, és a szünetig már semmi érdemleges nem történt.

A második félidő elején viszont húzott egy olyant Petrescu, amivel meglepte az Astrát, az önzőző Alexandru Ionita helyére felhozta Thierry Moutinhot, aki azonnal éreztette hatását. A vendégek két sorban felállt védekezése közötti játékával okozott zavart, arra kényszerítve az Astra játékosait, hogy kik-kilépjenek a fogadására, amivel helyzeteket tudott kreálni Omraninak.

Az 57. percben Moutinho kapott egy nagyon jól passzt Deactól, a portugál a helyzetet elpuskázta, ezért - kompenzálásként - 3 perccel később egyedül tört be az Astra tizenhatosába. Lövését blokkolták, viszont a labda nagyon szerencsésen pattant ki a második vonalból érkező Bordeianuhoz, aki egyből tüzelt. A lapos lövés David Lázár kapujában kötött ki és a hozzáértők - ismerve a Petrescu-stílust - már komoly pénzeket fogadhattak arra, hogy ez az eredmény már nem fog változni.

A hátramaradó félórában a CFR többé-kevésbé látványosan gyilkolta az időt, így a meccs 1-0-s hazai győzelemmel ért véget, a vasutasok pedig 36 pontjukkal a páholyból figyelhetik vasárnap este két üldözője, a fővárosi FCSB és a CSU Craiova  párharcát.

Labdarúgó Liga 1, play-off
Kolozsvári CFR-Astra Giurgiu 1-0
FCSB-CSU Craiova (vasárnap, 20.30)
Sepsi OSK-FC Viitorul (hétfő, 20.30)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?