Örömmámor Csíkszeredában: közel az újabb nemzetközi bajnoki címhez a Sportklub

Hazai pályán, saját fantasztikus közönsége előtt harcolhatta ki az Erste Liga 2018/2019. kiírásának döntőjébe jutását péntek este a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapata. A kék-fehérek éltek a pályaelőnnyel, és drámai csata végén, Becze Tihamér a második hosszabbítás ötödik, a mérkőzés 85.(!) percében szerzett góljával legyőzték az Újpestet. Győzelmükkel tizenöt évvel az első nemzetközi döntőjük után újra aranyéremért játszhatnak.

A Csíkszeredai Sportklub eddig négy alkalommal jutott a magyar bázisú nemzetközi liga döntőjébe. A 2004-ben Pannon Liga néven meghirdetett sorozatot megnyerte a székely együttes, az ellenfél a Ferencváros volt. Ezt még három döntő követte, az akkor már MOL Ligaként futó sorozatban: 2008-ban vereség a helyi rivális HC ellen, 2011-ben győzelem a Dunaújvárossal szemben, majd az eddigi utolsó döntő párharcban vereség szintén az Dunaújvárosi Acélbikák ellenében 2013-ban.

A videóbíró döntött az egyik gólról

Sikerre kiéhezett közönség fogadta a pályára lépő csapatokat péntek este a Vákár Lajos Műjégpályán. A hangulatot nem nagyon lehetett volna fokozni, a zsúfolásig megtelt csarnok közönsége az első perctől az utolsóig űzte, hajtotta a szeredai játékosokat.

Az első játékrész négy kiállítást és három gólt hozott. Először Becze, majd néhány perc múlva Flinta Botond ülhetett a büntetőpadra. A lila-fehér vendégek a második lehetőséggel éltek is és a tizedik percben Hebar góljával megszerezték a vezetést. Nem késett a csíki válasz: alig telt el húsz másodperc és Gecse Hugó gólja után 1-1 állt az eredményjelzőn. Kovács Attila kiállítását nem tudták kihasználni a hazaiak, az Újpest viszont a harmad vége előtt néhány másodperccel emberelőnyben játszva ismét megszerezte a vezetést.

A második harmad ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, azaz csíki kiállítás és újpesti gól következett. A huszonharmadik percben ismét Flinta kapott kényszerpihenőt és az előnyöket ezen az estén kitűnően kihasználó vendégek kétgólosra növelték a vezetésüket. Megtorpant a Sportklub, kellett néhány perc, amíg újra erőre kaptak a hazaiak, a harmad második fele már egyértelmű csíki fölényben telt. A javuló játék meghozta az eredményét: előbb Krasznoszlobodcev zárkóztatta csapatát, majd egy másodperccel a dudaszó előtt Valchar egyenlített. A vendégek vitatták a gól érvényességét, szerintük ugyanis időn túl esett a találat. Végül a játékvezetők videóbíró segítségével döntöttek, és megadták a gólt, amely hivatalosan a mérkőzés 39. percének 59. másodpercében esett.

Kezdődött minden előlről

Kezdődhetett tehát minden elölről. A befejező(nek hitt) harmadban megfordult az eddigi tendencia és ezúttal hazai emberelőnyös gól következett, a csíkszeredaiak orosz idegenlégiósa, Andrej Taratukhin a negyvenhetedik percben először szerzett vezetést a Sportklubnak. A hazai öröm nem tartott sokáig, most az Újpest válaszolt gyors góllal, és huszonegy másodperc elteltével, kihasználva a hazai védelem megingását, kiegyenlített, Kocsis volt a találat szerzője.

Tizenhárom perc volt még hátra a rendes játékidőből és semmi sem dőlt el. A Csíkszereda minden energiáját mozgósítva támadott, több nagy helyzet is jelezte, hazai pályán akarják lezárni a párharcot, nem szeretnék a hetedik meccsre halasztani a döntést. Az Újpest főleg kontratámadásokkal veszélyeztetett, újabb gólt azonban egyik csapat sem tudott elérni a hatvanadik perc végéig.

Az Erste Liga versenykiírásának értelmében húsz perces hosszabbítás következett (a rájátszásban már nincsenek büntetőlövések, addig játszanak a csapatok húsz perces túlórákat, amíg döntés nem születik). Motiváltan jött ki a kék-fehér hazai csapat a ráadásra, és egyértelmű fölényben játszva sorra alakította ki a helyzeteit. Azonban emberelőnyben sem sikerült bevinni a győztes találatot. A hazai akciók végén hiányoztak a pontos befejezések, Duschek Dávid pedig szenzációs napot fogott ki, a meccs végéig összesen 48 védéssel tartotta meccsben csapatát.

Örömmámor az utolsó percekben

Szenzációs hangulatot és már-már fokozhatatlan izgalmakat hozott a hosszabbítás második húsz perce. A játék színvonala nagyot esett, a fáradtság kiütközött mindkét csapat játékosain. Akciókban így sem volt hiány, oda-vissza játékot láthatott a közönség.

A találkozó végül a nyolcvanötödik percben dőlt el, amikor a néhány perccel korábban egy ütés nyomán vérző arccal lekorcsolyázó Becze Tihamér a jégre visszatérve elemi erővel lőtt Duschek kapujába.

Kezdődhetett a csíki örömmámor! A játékosok a jégen, a nézők a lelátókon borultak egymás nyakába, hogy ünnepeljék a Sportklub sikerét. A hazaiak tehát az aranyérem reményében folytathatják a küzdelmeket, ellenfelük a Ferencváros csapata lesz. Az Újpest vereségével az Erste Liga negyedik helyén végzett, míg a magyar bajnokságban ezüstérmes lett. Eldőlt az is, hogy a Sportklub döntőbe jutásával utolsó versenyben maradt magyarországi csapatként a Ferencváros az Erste Ligába integrált magyar bajnokság győztese.

Az Erste Liga döntőjének a menetrendje:

  1. Március 26., kedd 18.30, Pesterzsébet Jégcsarnok
  2. Március 27., szerda 18.30, Pesterzsébet Jégcsarnok
  3. Március 30., szombat, Csíkszereda
  4. Március 31., vasárnap, Csíkszereda

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?