Erdélyi magyar szakember is van minden idők legjobb futballedzői között

A France Football szakírói szerint a négy nemzetközi kupát elhódító, kolozsvári Kovács István a labdarúgás történetének 43-ik legnagyobb edzője. A ranglistára felkerült Mircea Lucescu és Guttmann Béla is.

Összeállította a világ valaha élt legjelentősebb labdarúgó edzőinek rangsorát a France Football. A tekintélyes szaklap 50-es toplistáját a holland legenda, a totális futball atyjának tartott Rinus Michels vezeti, aki az Ajax Amszterdammal BEK-et, a Barcelonával Vásárvárosok Európa Kupáját, a holland nemzeti tizeneggyel pedig Európa Bajnokságot nyert, Argentínában pedig ezüstérmet szerzett.

A labdarúgás történetének második legjobb edzőjének a Manchester United-et 27 szezonon át irányító Alex Ferguson-t nyilvánította a France Football, míg a dobogó harmadik fokára az olasz Arrigo Sacchi került, aki az AC Milan-nál és az olasz válogatottnál alkotott maradandót. Az első tízbe Johann Cruyff, Pep Guardiola, Valeri Lobanovski, Helenio Herrera, Carlo Ancelotti, Ernst Happel és Bill Shankly került még be. Ez utóbbinak a neve valószínűleg csak az angol foci rajongói számára cseng ismerősen: Shankly 1959 és 1974 között volt az FC Liverpool edzője, mely vezetése alatt lett második ligás együttesből európai topklub.

A szubjektív rangsorban Erdélynek is van egy képviselője, a Temesváron született, élete legnagyobb részét Kolozsváron eltöltő Kovács István személyében, akit a 43-ik helyre rangsoroltak. Hosszú pályafutása során Kovács István volt a Kolozsvári U, a CFR, az Ajax, a Panathinaikos, a Monaco, valamint a román és a francia válogatott edzője. Legnagyobb sikereit az Ajax-szal érte el, az amszterdami csapattal, a belföldi sikerek mellett, két BEK-et, egy Európai Szuperkupát és egy Interkontinentális Kupát nyert.

Rinus Michels utódjaként a totális futball követője és tökélyre fejlesztője volt, melyről könyvet is írt. A rangsorban Kovács olyan szakembereket előz meg, mint Luis Aragones, Frank Rijkaard, Otto Rehhagel, Marcelo Bielsa és Antonio Conte.

Guttmann és Lucescu is a listán

A France Football listájára felkerült még egy magyar, illetve román szakember. Mircea Lucescut a 41-ik helyet foglalja el, bár határozottan megkérdőjelezhető, hogy eredményei jobbak, a labdarúgásra gyakorolt hatása pedig nagyobb lett volna, mint a Kovács Istváné. Lucescu két nemzetközi trüfeával büszkélkedhet, az UEFA kupát a Sahtar Donyeck-kel, az Európai Szuperkupát pedig a Galatasaray-jal hódította el.

A 20-ik pozícióba a budapesten született Guttmann Bélát rangsorolták. Guttmann 12 ország 25 csapatát irányította, többek között a Temesvári Kinizsit, 1945 és 47 között. Pályafutásának csúcsát a portugál Benfica-val, a 60-as évek elején elért két BEK elsőség jelentette.

A jelenleg is aktív szakemberek közül többek között Jose Mourinho (13.), Fabio Capello (21.), Zinedin Zidane (22.), Jürgen Klopp (27.), Diego Simeone (31.) és Arsene Wenger (32.) került fel a listára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?