Nyárádszeredában adott át futballpályát Szijjártó Péter

A Maros megyei Nyárádszeredában adták át a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia legújabb létesítményét. A magyar kormány több mint 300 ezer eurós támogatásával megépített műfüves futballpálya első kezdőrúgását Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere végezte el.

A magyar diplomácia vezetője rövid erdélyi látogatásának utolsó mozzanataként adta át március 14-én a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia számára épített Nyárád Arénát. A 100 méter hosszú és 62 méter széles, 250 férőhelyes lelátóval és világítóberendezéssel rendelkező műfüves futballpálya 100 millió forintba (megközelítőleg 320 ezer euróba) került, de Nyárádszereda önkormányzata is jelentős részt vállalt: 100 ezer euróra tehető az infrastruktúra kialakítása, a létesítményig vezető út leaszfaltozása. Már tervezik a futballpálya bővítését is. Tóth Sándor polgármester új öltözők, adminisztratív épületek és egy tanuszoda felépítését szeretné a pályát körülvevő három hektáros területen.

A városvezető elmondta, büszkék rá, hogy az egykor Nyárádszeredán futballozó Fülöp István jelenleg az élvonalbeli Sepsi OSK labdarúgója. Bízik benne, hogy a létesítménynek köszönhetően megnő azon labdarúgók száma, akik hasonló utat járnak be: „Nagyon fontos ez a létesítmény a nyárádmenti gyerekeknek, mert így vissza tudjuk őket csalni a focipályákra. Ráadásul szakmailag profik felügyelik ezt a munkát, amitől azt várjuk, hogy ezekből a gyerekekből is adjunk első ligás, vagy akár válogatott focistákat” – mondta Tóth Sándor.

A Székelyföldi Labdarúgó Akadémia működtetőjét, az FK Csíkszeredát méltatta beszédében Gabriel Bodescu, a Román Labdarúgó Szövetség főtitkárhelyettese. A harmadosztályban szereplő, de a Román Kupa negyeddöntőjéig menetelő labdarúgó klub az Akadémia leglátványosabb eleme, de szerte Székelyföldön létesítmények épülnek, ami végső soron a teljes román labdarúgásnak a hasznára válik, mondta el Gabriel Bodescu. Hozzátette az, ahogyan a magyar kormány támogatja a sportot, példaértékű, és Románia is igyekszik követni a példát: tavaly már egy, a nyárádszerdaihoz hasonló létesítményt adtak át Piatra Neamț-ban és további öt építése folyamatban van.

Bodescu jelenlétét méltatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, szerinte ezzel a Román Labdarúgó Szövetség főtitkár-helyettese bebizonyította, hogy „a futball nyelve mind a magyarok, mind a románok számára egyformaképpen érthető”. Az avatóünnepségen elmondott beszédében a politikus rámutatott: a magyar sportnemzet, amely sportolónemzetté szeretne válni. Hangsúlyozta: a magyarok büszkék az Aranycsapatra, az olimpiai, világ- és Európa-bajnokokra, és a jelenre. Szijjártó szerint Budapest Európa sportfővárosa, kiemelte: Magyarország idén négy olimpiai sportág világbajnokságát rendezi meg.

„Újabb pályák, akadémiák, csarnokok fognak épülni a Kárpát-medencében a határon túli területeken is" – tett ígéretet Szijjártó Péter, hozzátéve, a határon túli magyar közösség mindig is számíthat a magyar kormány támogatására.

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?