Határozott fellépést követel a Sepsi OSK a magyarellenes Dinamo-szurkolók ügyében

„A hétvégi sepsiszentgyörgyi mérkőzésre a Bukaresti Dinamót elkísérő szurkolók egy része minden korábbi esetet felülmúlóan gyalázkodtak, emberi és nemzeti méltóságukban alázták meg a Sepsi OSK-hoz tartozó embereket”, mutatott rá hétfői közleményében a sepsiszentgyörgyi fociklub vezetősége.

A lapunknak is elküldött állásfoglalásban kifejtik: „A Sepsi OSK vezetői és szurkolói mélységes csalódással vették tudomásul, hogy továbbra sem szűnnek a csapatot célzó magyarellenes, xenofób szurkolói megnyilvánulások. Valamennyi arra hivatott fórumon és a nyilvánosság előtt is tiltakozunk a történések ellen, és az eddigieknél jóval határozottabb fellépést sürgetünk az illetékes szervektől a hasonló megnyilvánulások visszaszorítása érdekében”.

A Sepsi OSK vezetőségének állásfoglalása azt is pontosítja, hogy a szombati Sepsi OSK–Dinamo mérkőzést megelőző technikai ülésen a klub sportigazgatója, Bokor János többször is felhívta Aron Huzu játékvezetői megfigyelő, Ionuț Coza negyedik játékvezető és Cătălin Popa, a Labdarúgó Liga küldöttének figyelmét a várható atrocitásokra. Gyakorlatilag azt kérte, hogy bármilyen hasonló esemény alkalmával érvényesítsék a szabályokat, szükség esetén pedig állítsák meg a mérkőzést. A tévéközvetítések révén is egyértelmű nyilvánosságot kapó gyalázkodó skandálások és feliratok megjelenése ellenére sem a játékvezető, sem a megfigyelő nem tartotta indokoltnak a mérkőzés megszakítását, áll a sepsiszentgyörgyi fociklub állásfoglalásában.

A Sepsi OSK azt kéri, hogy a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) és Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) mindezek ismeretében elemezze a történteket, és hozza meg a megfelelő intézkedéseket.

A csendőrség kérte, hogy több Dinamó szurkolót engedjenek be

A Sepsi OSK sportigazgatója, Bokor János a szombati incidenst követően a Prosport.ro portálnak azt nyilatkozta, hogy néhány órával a mérkőzés előtt felhívta őt egy csendőr ezredes, aki tájékoztatta, hogy az eredetileg bejelentettnél több Dinamó szurkoló érkezik Sepsiszentgyörgyre, és arra kérte a klubot, hogy engedjenek be a lelátókra az eredetileg egyeztetett vendég szurkolói táborhoz képest még 70 személyt, hogy a csendőrség elkerülje az esetleges cirkuszt.

Bokor János a sportlapnak úgy nyilatkozott: azt tanácsolta a Sepsi OSK tulajdonosának, hogy ne tegyenek eleget ennek a kérésnek, de végül az a döntés született, hogy jóhiszeműen beengednek minden Dinamó szurkolót – ugyanakkor felhívták a mérkőzés megfigyelőinek figyelmét, hogy kövessék figyelemmel a fővárosi szurkolók magyarellenes megnyilvánulásait és érvényesítsék a szabályokat.

Bokor János a román sportsajtónak úgy nyilatkozott, hogy szigorítani kellene a vonatkozó törvényeket és megnövelni a büntetéseket, amelyek akár a vétkes csapat bajnokságból való kizárásáig is terjedhetnének. „Egyszerű! Ha szükséges, kapjon a Dinamó 50 ezer lejes bírságot, második alkalommal 100 ezer lejes büntetést, harmadjára pedig zárják ki a bajnokságból, így nem fognak olyan szurkolókat hozni magukkal, akik ilyen dolgokat művelnek”, nyilatkozta Bokor János.

Amilyen a szurkoló, olyan a klubelnök

A hétvégi  sepsiszentgyörgyi incidenst követő sajtónyilatkozatokra nacionalista kirohanással reagált a Bukaresti Dinamó fociklub elnöke. A Gsp.ro sportportálnak Alexandru David azt nyilatkozta: „A Sepsi mindenestől költözzön Magyarországra, senki nem tartja itt őket erőszakkal. Azt hiszik, hogy Sepsiszentgyörgy egy másik ország? Tévednek, ez Románia!”

A fővárosi szurkolók magyarellenes megnyilvánulására vonatkozó Sepsi OSK panaszra vonatkozó újságírói kérdésre Alexandru David kifejtette: sérelmezik, hogy a sepsiszentgyörgyi stadion tele van székely zászlókkal és a hangszóróból hangosan szól a székely himnusz. „Mindez vajon nem provokálás? Mit kellene tegyenek a vendégek, hajtsák le a fejüket a saját országukban?”, tette fel a kérdést Alexandru David, aki így összegez: „oda jutottunk, hogy szégyellünk a saját országunkban futballozni, mert jönnek az ilyen arcátlanok és meghúzzák a fülünket. Költözz el Romániából!”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?