Női kézi Eb: román és magyar győzelem, jöhet a román-magyar meccs

Magabiztos győzelemmel biztosította be középdöntős helyét a magyar és a román női kézilabda-válogatott, amelyek így már biztosan nem kerülhetik el egymást a franciaországi tornán.

Hétfőn este egy időben lépett pályára a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokságon az Ambros Martin vezette román, és a Kim Rasmussen vezette magyar válogatott.

Sima győzelem a németek ellen

A trikolórok ellenfele a D csoport második fordulójában az a Németország volt, amely az első etapban - a torna eddigi legnagyobb meglepetését szerezve - legyőzte a címvédő Norvégiát, így a románok nagyon rákészültek erre a mérkőzésre.

 

Ambros Martin három helyen is változtatott a Csehországot legyőző csapatán, behozta a kapuba Denisa Dedut, a támadáskonál pedig harcba küldte Aneta Udriştioiut és Geiger Melindát. A stratégia bevált, hiszen épp ez utóbb szerezte a találkozó első gólját, Dedu pedig a mérkőzés első perceiben megmutatott szép védésekkel bizonytalanította el a németeket.

Mivel a németek különösen rákészültek a beállós Crina Pintea semlegesítésére ezzel felkínálták a távolról bivalyerősen és saspontossággal célzó Neagunak és Buceschinek a lehetőséget. Az 5. percben 5-1-et mutatott az eredményjelző tábla és ez a 3-4 gólos különbség az első félidő során végig megmaradt, sőt a szünet előtt tovább nőtt egy kicsit (12-7).

Már az első félidő végén volt egy kis ünnepelni valója a csapatot Brestbe elkísérő román szurkolóknak, ugyanis a világ legjobbjának megválasztott Cristina Neagu belőtte 206. gólját az Európa-bajnokságon, amivel megdöntötte a tornán szerzett gólok rekordját. S mivel ereje teljében levő játékosról van szó, ez a szám ttovább fog nőni. 

A második félidőre Ambros Martin megtalálta Crina Pintea helyét is, aki elkezdte termelni a gólokat a hatos vonaláról, a 45. percben már 22-15- volt az eredmény.

A tortára a habot két, a saját kapu torkából dobott gól tette fel, előbb Dedu, majd Cristina Laslo élt az üresen hagyott kapu által felkínált lehetőséggel.

Mivel az esti mérkőzésen Norvégia 31-17-re kiütötte Csehországot, eldőlt, hogy a csoportból Románia, Norvégia és Németország jutott tovább. Már csak az a kérdés, hogy melyik csapat hány ponttal vág neki a nantesi csoportnak, ahova a C jegyű kvartettből Hollandia, Spanyolország és Magyarország érkezik.

A 29-24-es végeredmény azt jelenti, hogy a trikolórok minimum 2 ponttal jutottak tovább a középdöntőbe, de ez lehet akár 4 is, ha szerdán este 10 órától le tudják győzni mumusukat, a címvédő norvég válogatottat.

Könnyed magyar győzelem

A magyar női kézilabda-válogatott 24-18-ra legyőzte Horvátország csapatát a franciaországi Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, hétfőn Montbéliard-ban, ezzel nagy lépést tett a középdöntőbe jutás felé.

Az első percekben Planéta Szimonetta kihagyott hétméterese, Kiss Éva büntetővédése, Bíró Blanka jó kapusteljesítménye, illetve a magyar csapat számos kihagyott helyzete és hatékony védekezése is a hollandok elleni mérkőzést idézte. A tizedik percben Schatzl Nadine megszerezte századik gólját a válogatottban, majd társai tovább növelték a különbséget.

A válogatott 13 perc alatt csupán két gólt kapott, Kim Rasmussen szövetségi kapitány azonban kisvártatva időt kért, mert javuló védekezésének és Ivana Kapitanovic védéseinek köszönhetően elkezdett felzárkózni az ellenfél (8-5). Kilenc perc alatt csupán egyszer találtak be a magyarok, de a folytatásban Kovacsics Anikó irányításával ismét eredményes támadásokat vezettek. A horvátok Ana Debelic és Dora Krsnik góljaival a hajrában elérték, hogy ne legyen négy találatnál nagyobb a hátrányuk a szünetben.

A második felvonás elején három támadásnál is belemenésért vették el a labdát a horvátoktól a játékvezetők. Ezt kihasználva Schatzl és Kovács Anna góljaival eldöntötte a meccset a magyar csapat (20-12), így a továbbiakban Rasmussen lehetőséget adhatott az első meccsen nem, vagy csak keveset játszott kerettagoknak is.

A magyar együttes - amely sorozatban öt vereség után tudott ismét nyerni - egyszer sem került hátrányba a meccsen.

Szombaton a magyar válogatott 28-25-re kikapott az előző Európa-bajnokságon ezüstérmes Hollandiától, szerdán pedig Spanyolország ellen zárja a csoportkört. A négyesből az első három jut tovább a középdöntőbe.
 

Eredmények
Spanyolország-Hollandia 28-27
Románia-Németország 29-24 
Magyarország-Horvátország 24-18
Norvégia-Csehország 31-17

 

Kapcsolódók

Kimaradt?