Női kézi Eb: a románok győzelemmel, a magyarok vereséggel kezdtek

Románia három góllal megverte Csehországot, Magyarország pedig 3 góllal kikapott Hollandiától a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában. Hétfőn mindkét csapat ismét pályára lép.

Meglett a kötelező győzelem a csehek ellen

Kevesen múlott, hogy a biztos győzelem kicsússzon román női kézolabdaválogatott kezéből a franciaországi Európa-bajnokság első fordulójában: Neaguék előnye Csehország ellen nyolc gólos is volt, ám a végén (egy kicsit) izgulniuk is kellett. 

A mérkőzés romnán góllal indult (Neagu, ki más?), és a trikolórok végig az elsőhegedűs szerepét játszották a jóval esélytelenebbnek tartott Csehországgal szemben.

 

A különbség 4-1 volt az 5. percben és innen aztán lassan, de folyamatosan nőtt a szünetig, amikor az eredményjelző tábla 17-11-et mutatott.

A második félidő elején, pontosabban a 35. percben már 8 gól válaszotta el a csapatokat (23-15) és a biztosnak tűnő győzelem elbizakodottá tette mind a lányokat, mind pedig Ambros Martin szövetségi kapitányt, aki hajrában két támadást is üres kapuval vezényelt le, sikertelenül. Az 55. percben a csehek szemében felcsillant a remény, ugyanis visszajöttek -2-re (28-26).

A kedélyeket Crina Pintea nyugtatta meg és állította be azt a 3 pontos különbséget, ami aztán gólváltások után megmaradt a mérkőzés végéig. 

A román válogatott legeredményesebb játékosa kisebb meglepetésre nem a 8 gólig jutó Cristina Neagu volt, ugyanis Eliza Buceschinek sikerült eggyel többször bevenni a csehek kapuját. 

Ambros Martin csapata hétfőn azzal a Németországgal csap össze, amely az Eb. eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatva 33-32-re legyőzte a címvédő norvég válogatottat.

Negyedszer verte meg Hollandia a magyar válogatottat

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re kikapott a legutóbb ezüstérmes Hollandia csapatától a Franciaországban zajló Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, szombaton Montbéliard-ban. A két csapat 44. alkalommal találkozott egymással, a magyarok negyven győzelem mellett mindössze negyedszer kaptak ki.

Az előző Európa-bajnokság ezüst-, illetve a tavalyi világbajnokság bronzérmesével a mostani torna selejtezősorozatában kétszer is találkozott a magyar válogatott idén márciusban: Győrben és Eindhovenben is egygólos vendégsiker született. Azóta a Győri Audi ETO beállója, Yvette Broch bejelentette, hogy szünetelteti a pályafutását, a Ferencváros beállója, Danick Snelder pedig sérülés miatt hiányzik a mostani holland keretből.

Schatzl Nadine szerezte a magyarok első és második gólját is, de a kettő között több mint hat perc telt el, mert a hollandok remekül védekeztek, és Tess Wester kapus is bravúrokat mutatott be. Bíró Blanka védéseire alapozva visszavette a vezetést a magyar válogatott (4-3), amelynek ekkor és a folytatásban is szinte minden gólért alaposan meg kellett küzdenie, mert nem működött olajozottan a támadójátéka.

A magyarok emberhátrányban is eredményesek voltak, később azonban Planéta Szimonetta hétméterest hibázott, Kiss Éva viszont kivédett egyet. A védekezés a belső posztokon ezúttal is hatékony volt, a csapat három találattal elhúzott (8-5), ám a technikai hibákat, labdaeladásokat kihasználva a hajrában felzárkózott, majd a szünet előtt egyenlített az ellenfél (11-11). A huszadik percben a nyári debreceni junior világbajnokságon aranyérmes magyar válogatott csapatkapitánya, Lakatos Rita bemutatkozott a felnőtt nemzeti együttesben.

A második felvonás elején sem látszott változás a magyarok játékában, így ismét kétgólos hátrányba kerültek. Kim Rasmussen szövetségi kapitány kapust cserélt, és Bíró helyett Kiss Évát küldte pályára, majd a 41. percben időt kért, mert ebben az időszakban már a védekezés sem működött hatékonyan (15-18).  Háfra Noémi és Kovacsics Anikó vezérletével, illetve Kiss Éva újabb büntetővédésének köszönhetően sikerült az egyenlítés (22-22), ám emberelőnyben megint elléptek a hollandok. Tess Wester a hajrában több bravúrt is bemutatott a kapuban, társai pedig felszabadultan, lendületesen kézilabdáztak, és hét perc alatt egy 5-0-s sorozattal eldöntötték a meccset.

A hollandok legeredményesebb játékosa Lois Abbingh volt hat góllal, a meccs legjobbjának pedig a Győr irányítóját, Cornelia Nycke Grootot választották, aki háromszor talált be. A kapusok közül Tess Wester 37 lövésből 12-t, Bíró Blanka 34-ből 11-et, Kiss Éva pedig hétből kettőt védett.

A magyar válogatott hétfőn 19 órától Horvátország ellen folytatja szereplését az Európa-bajnokság csoportkörében, majd szerdán 22 órától Spanyolországgal játszik. A négyesből az első három jut tovább a középdöntőbe.

Női kézilabda Európa-bajnokság, csoportkör, eredmények
Hollandia-Magyarország 28-25 (11-11)
Svédország-Szerbia 22-21 (11-13)
Dánia-Lengyelország 28-21 (11-9)
Oroszország-Montenegró 24-23 (13-15)
Franciaország-Szlovénia 30-21 (17-8)
Spanyolország-Horvátország 25-18 (15-5)
Románia-Csehország 31-28 (17-11)
Németország-Norvégia 33-32 (15-16)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?