Luxemburgban ezentúl csak a „kolozsvári csodáról” fognak beszélni

Történelmet írt a fellegvári Constantin Rădulescu stadionban a luxemburgi F91 Dudelange csapata, amely csütörtökön este a Kolozsvári CFR felett aratott 3-2-es sikerével kettős győzelemmel, 5-2-es összesítéssel jutott be a labdarúgó Európa-liga csoportkörébe. Oda, ahol a nagyhercegségből még soha egyetlen csapat sem járt. 

Bármennyire is fájt, a mérkőzés után több ezer kolozsvári szurkoló maradt a stadionban, hogy az önfeledten ünneplő fél-profi játékosoknak járó elismerést sportszerűen megadja.

Persze benne volt ebben a vastapsban a saját csapatukkal szembeni csalódottság, hiszen már azt is nehezen lehetett megemészteni, amikor a CFR egy héttel korábban 0-2-re kikapott Luxemburgban. Az egy követő Liga 1-es összecsapáson Toni Conceicao épp a Dudelange elleni sorsdöntő mérkőzésre való tekintettel pihentette legjobbjait, hogy azok a legjobb formában legyenek és a kint összeszedett hátrányt ledolgozzák. 

Intő jel lehetett már a párharc előtt az F91 idei európai szereplése, hiszen a diddelengiek (ez a 20 ezres városka német neve - szerk. megj.) alig-alig maradtak alúl a MOL Vidivel szemben a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében, majd a koszovói és a lengyel bajnokot is két vállra fektették. Arról nem is beszélve, hogy az odavágót is mondhatni magabiztos játékkal, megérdemelten nyerték meg.

A kolozsvári csapat és a szurkolói is hittek a fordításban, hiszen csütörtökön este 8 órakor, amikor az olasz Davide Massa belefújt a sípjába mintegy 10 ezer néző biztatta Camoráékat. Ehhez a szép számhoz természetesen hozzájárult az 5 lejes jegyár is, a vezetőség így akarta visszahozni a nézőket a stadionba. 

A CFR Jesús Fernandez - Manea, Vinicíus, Lang, Camora - Bordeianu, Ioniță, Males, Mailat, Omrani - Țucudean felállásban kezdte a mérkőzést. Amikor a kezdeti rohamok sorra elhaltak a luxemburgi falon, akkor érződött igazán annak a három játékosnak - Deac, Culio, Djokovic - a hiánya, akik sérülés miatt kénytelenek voltak kihagyni ezt a visszavágót. A mérkőzésnek ebben a szakaszában két nagy gólszerzési helyzete is volt a CFR-nek: előbb a hárítani Prempeh szándékozó lőtt majdnem egy szépségdíjas öngólt, majd Țucudeant találta meg a luxemburgi tizenhatosban egy beívelést, ám az aradi származású csatár fejese középre ment, Frising karjába. 

Az első félidő hátramaradó részében a CFR, bár kiemelkedően nagy gólhelyzetet nem tudott kialakítani, ment előre becsülettel, semmi nem előlegezte meg azt a katasztrófát, ami a szünet után következett.

Az 51. percben a középpályán Ioniță könnyelműen elveszített egy labdát Courturierrel szemben és utána hagyta ellenfelét zavartalanul elmenni. A luxemburgiak francia légiósa rávezette a játékszert a CFR tizenhatosára ott pedig átpasszolta Sinaninak, aki 18 méterről kilőtte Jesús Fernandez kapujának a jobb felső sarkát. El kell ismerni, gyönyörű gól volt, a kolozsvári nézők is csak a szemüket dörzsölgették, hiszen kedvenceik ezzel már három gólos hátrányt kellett volna, hogy ledolgozzanak. Alig három perccel később már mindenki tudta, hogy ez a hajó elment, hiszen ekkor Males passzára csapott le Sinami és mattolta a vasutas kapust. 0-4-es összesítésnél a kolozsvári nézők egy része elhagyta a stadiont, egy másik része pedig állva tapsolta meg az F91 játékosait.

A CFR-nek volt ugyan még egy kapufája, viszont gólt ismét a Dudelange/Dideleng csapata szerzett, a 78. percben Manea adta el a labdát, Turpel elfektette Langot majd belőtte csapata harmadik találatát.

Nincsenek szavak arra a szégyenre, amit a kolozsváriak érezhettek ezekben a percekben, hiszen csapatukat épp egy fél-profi luxemburgi alakulat alázta saját pályáján. A CFR célja ebben a helyzetben már csak az lehetett, hogy legalább a becsületgólt megszerezze: ez a 85. percben született meg, amikor a második félidőben beállt Păun és Tambe összejátéka után a kameruni csatár megszerezte első találatát a vasutasok mezében. ​Két perccel később Omrani is betalált, azt eredmény immár 2-3 volt, a stadionban maradó nézők immár azt remélték, hogy kedvenceit legalább döntetlenre mentik a mérkőzést. Ez nem sikerült nekik, így az F91 Dudelange kettős győzelemmel, 5-2-es összesítéssel jutott be az Európa-liga csoportkörébe. 

Az első hírek szerint a történelmi megaláztatás komoly változásokat hozhat a Kolozsvári CFR háza táján, a sportsajtó arról beszél, hogy nem csupán Toni Conceicao széke van veszélyben, hanem a klub élére is egy új vezetőt hozna a tulajdonos. A prosport.ro szakportál arról ír, hogy Rafael Gordillo veheti át az irányt vesztett szerelvény irányítását. A 61 éves sportvezető legutóbb a Betis Sevilla elnökeként tevékenykedett, ám aktív játékos korában 5 bajnoki címet és egy UEFA kupát gyújtött be a Real Madriddal. Továbbá kát vb-n és 3 Eb-n szerepelt a spanyol válogatott színeiben. 

A Kolozsvári CFR pedig most, hogy „megszabadult” az európai kupaszerepléssel járó fáradalmaktól, teljes erőbedobással koncentrálhat a román bajnoki pontvadászatra. Ugyanígy tesz a fővárosi FCSB is, amely ugyan 2-1-re legyőzte a bécsi Rapid alakulatát a visszavágón, összesítésben 3-2-re alulmaradt osztrák ellenfelével szemben. Így aztán elmondható, hogy a selejtezők végezetével egyetlen romániai csapat sem maradt állva, sem a Bajnokok Ligája csütörtök délutáni sorsolásán, sem pedig az Európa-liga pénteken, 14 órakor kezdődő sorsolásán nem lesz egyetlen hazai csapat neve sem az urnákban. Ott lesz viszont BL-rájátszásban az AEK Athéntól szoros párharcban kikapó MOL Vidi és az F91 Dudelange.

Európa-liga, eredmények
Asztana (kazah)–APOEL (ciprusi) 1–0  – 11-esekkel: 2–1, tj: az Asztana 1–1-es összesítéssel, tizenegyesekkel
Kolozsvári CFR (romániai)–F91 Dudelange (luxemburgi) 2–3, tj: a Dudelange 5–2-es összesítéssel.
Qarabag (azeri)–Sheriff (moldovai) 3–0, tj: a Qarabag 3–1-es összesítéssel.
Ludogorec Razgrad (bolgár)–Torpedo Kutaiszi (grúz) 4–0, tj: a Ludogorec 5–0-s összesítéssel.
Molde FK (norvég)–Zenit (orosz) 2–1, tj: a Zenit 4–3-as összesítéssel.
Midtjylland (dán)–Malmö FF (svéd) 0–2, tj: a Malmö 4–2-es összesítéssel.
Shkëndija (macedón)–Rosenborg (norvég) 0–2, tj: a Rosenborg 5–1-es összesítéssel.
Spartak Trnava (szlovák)–Olimpija Ljubljana (szlovén) 1–1, tj: a Spartak Trnava 3–1-es összesítéssel.
Celtic (skót)–Suduva (litván) 3–0, tj: a Celtic 4–1-es összesítéssel.
Ufa (orosz)–Rangers (skót) 1–1, tj: a Rangers, 2–1-es összesítéssel.
AEK Larnaca (ciprusi)–Trencín (szlovák) 3–0, tj: az AEK Larnaca 4–1-es összesítéssel.
RB Leipzig (német)–Zorja Luhanszk (ukrán) 3–2, tj: az RB Leipzig 3–2-es összesítéssel.
Apollon Limassol (ciprusi)–Basel (svájci) 1–0, tj: az Apollon 3–3-as összesítéssel, idegenben szerzett gólokkal.
Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Sarpsborg (norvég) 2–1, tj: a Sarpsborg 4–3-as összesítéssel.
FC Köbenhavn (dán)–Atalanta (olasz) 0–0 – 11-esekkel 4–3, tj: az FC Köbenhavn 0–0-s összesítéssel, tizenegyesekkel.
Besiktas (török)–Partizan Beograd (szerb) 3–0, tj: a Besiktas 4–1-es összesítéssel.
FCSB (román)–Rapid Wien (osztrák) 2–1, tj: a Rapid 4–3-as összesítéssel.
Bröndby (dán)–Genk (belga) 2–4, tj: a Genk 9–4-es összesítéssel.
Bordeaux (francia)–Gent (belga) 2–0, tj: a Bordeaux 2–0-s összesítéssel.
Burnley (angol)–Olympiakosz Pireusz (görög) 1–1, tj: az Olympiakosz 4–2-es összesítéssel.
Sevilla (spanyol)–Sigma Olomouc (cseh) 3–0 , tj: a Sevilla 4–0-s összesítéssel.

Kapcsolódók

Kimaradt?