Újraindul a Diáksztori – Történetek iskolai bántalmazásról színészek tolmácsolásában

Útjára indult a Diáksztori elnevezésű kampány második felvonása, amelynek keretében a feldolgozott iskolai történeteket kolozsvári magyar színészek és színészhallgatók előadásában hallgathatják meg az érdeklődők – közölték a szervezők.

Az Érted, a Székelydata blog és a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének közös projektje, a Diáksztori egy tavaly nyáron megjelent, nagy port kavaró, iskolai verbális bántalmazást tartalmazó, online órán készült felvétel nyilvánosságra hozatalának nyomán indult el.

A projekt feltett célja volt felhívni a figyelmet az iskolában diákok, tanárok és szülők által elszenvedett visszaélések bántalmazó erejére. Az iskolának a tanulás és fejlődés bölcsőjét kell jelentenie, nem a lelki és testi sérülések forrását – írják.

A projekt keretében olyan bántalmazások történetének beküldésére hívták fel az érdeklődőket, amelyet diákként vagy tanárként szenvedtek el iskolai környezetben. A történeteket a nyilvánosságra hozatal céljával gyűjtötték be, de nem feszültséget szítani, hanem a figyelmet akarták felhívni, ezért a közzététel előtt a történeteket színész- és dramaturgiahallgatókkal dolgozták fel, eltorzítva a részleteket.

A kampány első szakaszában képregényes formában tették közzé a történeteket, február 2-ától viszont a kezdeményezés második része újragondolva, friss kontextusban indult el.

Ebben a szakaszban kolozsvári magyar színészek és színészhallgatók adják elő a történeteket monológok formájában. A videók kéthetente jelennek majd meg, az első, amelyben Flórián meséli el, hogy milyen kapcsolata volt kisiskolásként a számára értelmetlen szabályokkal és a negatív diszkriminációval, már megtekinthető az Érted Facebook-oldalán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?