banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Több erdélyi kötődésű alkotót és filmet díjaztak a magyar filmkritikusok

Nagy Dénes Természetes fény című filmje kapta a fődíjat, a filmkritikusok B. Nagy László-díját a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Film- és tévékritikus szakosztályának és a Magyar Filmművészek Szövetsége filmkritikus szakosztályának pénteki díjátadóján, amelyen sok évtizedes kimagasló művészi munkásságáért Sándor Pál Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rendezőt, forgatókönyvírót, producert életműdíjjal tüntették ki.

A legjobb rendezés díját Kocsis Ágnesnek ítélték oda az Éden című filmért, míg a legjobb animációs filmnek járó díjat Ulrich Gábor Dűne című alkotása érdemelte ki – közölte a MÚOSZ pénteken az MTI-vel.

Mint írták, Nagy Borbála Pannonia dicsérete című filmje a legjobb kisjátékfilm díját kapta, míg az előző év legjobb dokumentumfilmje Bakony Alexa Tobi színei című filmje lett. A legjobb forgatókönyv díját Horváth Lili érdemelte ki a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmért.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A legjobb első film díját Kis Hajni Külön falka című film kapta. Operatőri díjban részesült az erdélyi származású Bántó Csaba a Kolozsváron forgatott Békeidő, valamint Réder György a Spirál (amelynek rendezője a szintén kolozsvári Felméri Cecília) és a Hasadék című filmek fényképezéséért.

A legjobb vágás díját Gothár Mártonnak ítélték oda a Legjobb tudomásom szerint című filmért. A legjobb női főszereplő díját Monori Lili az Evolúció című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb férfi főszereplő díját pedig Dietz Gusztáv a Külön falka című filmben nyújtott játékáért kapta.

A legjobb női epizódalakítás díjával a marosvásárhelyi születésű Török-Illyés Orsolyát ismerték el a Békeidő és a Toxikoma című filmekben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi epizódalakítás díját Hajdu Szabolcs érdemelte ki a Békeidő és a Becsúszó szerelem című filmekben nyújtott játékáért.

Különdíjban Tiszeker Dániel Nagykarácsony című filmjét részesítették a filmkritikusok.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?