Sepsiszentgyörgyre érkezett az Elmúlt jelen, a rendszerváltást bemutató kiállítás

Megérkezett Sepsiszentgyörgyre az Elmúlt jelen című vándorkiállítás, amely a romániai magyar közösség történetének három jelentős fejezetét, a kommunizmust, az 1989-es forradalmat és az azután következő rendszerváltás évét mutatja be a mindennapi ember szempontjából.

A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben számos korabeli fénykép, videók és leíró anyagok által idézik fel a kommunizmus éveit, a forradalmi eseményeket és a rendszerváltás időszakát, amely elevenen él sokak emlékezetében, de a projekt segíti az adott kor megértését azoknak is, akik nem élték meg azt az időszakot.A szerző felvételei

A sepsiszentgyörgyi kiállítást megnyitó Nagy Zoltán Levente, az Eurotrans Alapítvány elnöke felidézte, hogy a projektet a forradalom és rendszerváltás évfordulóján indították, de nem akartak egy újabb konferenciát vagy történelmi kerekasztalt szervezni, ezért inkább egy közérthető, vizuálisan erős projekt született, amelynek egyik része a www.elmultjelen.ro weboldal és hozzá tartozó Facebook-oldal, a másik az utazó kiállítás és mindennek összefoglalójaként a kötet.

Nagy Zoltán Levente rámutatott: a honlap idővonala több mint 1500 fénykép és leírás segítségével az 1944-es kommunista hatalomátvételtől az 1989-es forradalomig, majd rendszerváltásig kronologikus sorrendben mutatja be a romániai magyarság életének legfontosabb történéseit, főként politikatörténeti szempontok szerint. Emellett 30 erdélyi közéleti személyiséget kértek fel, hogy emlékezzenek vissza erre a periódusra, arra, hogy mit jelentett számukra a rendszerváltás előtti és utáni időszak.

A multimédiás vándorkiállítás a történeti eseményeket a hétköznapi ember szempontjából szemlélteti, egyéni vagy közösségi reflexiók lenyomata, mely nosztalgiázásra hívja az idősebb korosztályt, míg a fiatalok számára bemutatja hogyan éltek szüleik a kommunizmusban. Harmadrészt megszületett az Elmúlt jelen című kötet, amelynek a kiállításhoz hasonlóan nem a pártfőtitkárok a főszereplői, hanem azt mutatja be, hogy a romániai magyar közösség miként kényszerült megélni és túlélni a kommunizmust, és megidézi a forradalom és a rendszerváltás pillanatait.

A megnyitón Miklósi Dénes vizuális művész, a kiállítás kurátora rámutatott: a romániai rendszerváltás kapcsán leginkább az 1989-es decemberi forradalmat szokás emlegetni, holott a forradalmi eseményeket megelőző és az azt követő időszakok egyaránt mérvadóak voltak a romániai magyarok szempontjából. A projekt címét Lőrincz József politológus ihlette, aki egyik könyvében említi, hogy 1989–1990 még nem a múlt, hanem „egy olyan jelen, ami elmúlt.”Miklósi Dénes, Kispál Attila és Nagy Zoltán Levente (balról jobbra) a kiállítás megnyitóján

A kiállításmegnyitót követően a romániai magyarok történetét a kommunizmustól a rendszerváltásig dokumentáló Elmúlt jelen című könyvet a kiadvány szerkesztője, Molnár Beáta és Fodor János történész mutatta be. A beszélgetést moderáló Tamás Sándor háromszéki tanácselnök többek között személyes emlékeit idézte fel a kommunizmus időszakából, míg a szerkesztő és történész rámutattak: a könyv szerzői mindazok, akik a több ezer dokumentumot a szerkesztők rendelkezésére bocsátották és azok az interjút adó emberek, akiknek segítségével létrejöhetett az alkotás.

A szervezők hangsúlyozták, hogy az Elmúlt jelen projekt Magyarország Kormányának támogatásával vált valóra. A sepsiszentgyörgyi kiállítás augusztus 8-ig látogatható a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben, ahol a kötet is megvásárolható stílusosan 89,90 lejért.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?