SepsiBook: irodalom és zene találkozása a sepsiszentgyörgyi könyvvásáron

Csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart a több mint 90 eseményt kínáló, sepsiszentgyörgyi könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál. A második alkalommal megszervezett SepsiBook amellett, hogy számos könyves eseményt és írókkal való találkozási lehetőséget kínál, több olyan programja is van, amely a zene és irodalom kapcsolódásából született.

Ennek jegyében az esemény vendége Varró Dániel és Molnár György, Kollár-Klemencz László, a Țapinarii együttes, valamint a Magashegyi Underground, illetve zárásként Nemes Nagy Ágnes emlékének állító koncertszínházi produkciót lehet megtekinteni, sorolta Hollanda Andrea a SepsiBook programfelelőse.

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Tíz éve lép fel együtt Varró Dániel költő Molnár György zenésszel és jó hangulatú verskoncertjükre csütörtök délben a gyerekeket, este fél kilenctől pedig a felnőtteket várják a Sepsi Arénában. A gyerekeknek szóló, A szomjas troll és egyéb furcsaságok című előadásukban lesz szomjazó, szerelmes troll, több badar állat, villamosos kaland, találós kérdéses vers, „nagyotmondás”, azaz hetvenkedés felsőfokon, kredencből előbújó rémség, furi hercegnők és hercegek. A Szívdesszert pedig elsősorban azoknak a felnőtteknek szól, akik hajlandóak végignevetni egy egész órát a szerelem, családalapítás és a kisgyermekes szülőség mindennapi szituációit versformába öltő alkotások igazi „varródanis” sorain.

Fotó: Kovács Zsolt

A SepsiBook-on péntek este 8 órától zenés könyvbemutatót tart a Kistehén zenekarból és novelláskötetei kapcsán is ismert Kollár-Klemencz László, aki első regényével, a 2021-ben megjelent, Öreg Banda című kötet az író többgenerációs zenész családjának és a családja alkotta Öreg Bandának izgalmas, sokszínű életét kíséri végig a koncert.

Szombat este 8 órától a Țapinarii alternatív folkzenét játszó duó lép fel a sepsiszentgyörgyi könyvvásárban és irodalmi fesztiválon. Az együttesnek mindig van ironikus mondanivalója korunk társadalmáról. Zenéjükben egyszerre jelen van a gyermek, a lázadó tinédzser, a férj, a szerető, a felelős apuka, az erkölcsös farkas, az istenség, a költő, a plázacica, a korporatista, a művész.

Țapinarii | Fotó: SepsiBook

A Magashegyi Underground alternatív zenekartól sosem állt távol a költészet világa, hiszen a csapat a kezdetek óta műsoron tart számos versfeldolgozást Parti Nagy Lajostól, Závada Pétertől, de dolgoztak Szabó T. Annával is. A SepsiBook felkérésére a műsoruk gerincét versfeldolgozások adják, emellett elhangzanak tizenöt éves karrierjük legismertebb dalai is. A Magashegyi Underground koncertje vasárnap 15 órától kezdődik.

Magashegyi Underground | Fotó: SepsiBook

A Nem akarok - Nemes Nagy Ágnes 100 című koncertszínházzal zárul vasárnap a SepsiBook, amely a fesztivál egyetlen jegyköteles produkciója, és a színház nagytermében lesz megtekinthető vasárnap 18 órától. A Nemes Nagy Ágnes életét bemutató előadás rendezője és szereplője Vecsei H. Miklós színművész, zeneszerzője Tempfli Erik Artisjus-díjas zongorista, énekese a Nemes Nagy Ágnest megszemélyesítő Hegedűs Bori, narrátora és szerkesztője Juhász Anna irodalmár.

Lapozz élményt!” jelmondattal szervezik Sepsiszentgyörgyön a Sepsi Book könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált, amellyel idén hangsúlyosan a tinédzser korú fiatalokat célozzák, de minden korosztálynak lesz kínálatuk. A meghívottak között van Parti Nagy Lajos, aki a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb nyelvművésze, de jelen lesz Kemény István, akinek költészetén immár több nemzedék nőtt fel. Visky András a tavaly megjelent és azóta több utánnyomást is megért Kitelepítés című kötetét ismerteti a Sepsi Bookon. Találkozik a sepsiszentgyörgyi olvasóközönséggel Botházi Mária, akinek kötetei és tárcái fókuszában az erdélyi hétköznapok állnak, erdélyi embereket és jellegzetes helyzeteket sorakoztat fel sajátságos megvilágításban.

Ismét jelen lesz a rendezvényen László Noémi, aki derűs irodalomórát tart, bemutatja Keljfeljancsi című új kötetét, részt vesz a Látó folyóirat égisze alatt létrejövő, a saját Petőfi-élményről szóló pódiumbeszélgetésen Kemény Istvánnal és Markó Bélával, de a Kortárs gyermekirodalom a tanteremben című kerekasztal-beszélgetés közreműködője is.

Az idei Sepsi Book meghívottjai között van Kertész Erzsi, több sikeres gyerekkönyv és gyerekkönyvsorozat írója, és ugyancsak a gyerekeket célozza Berg Judit meseíró, akinek eső kötetei a gyerekeinek kitalált mesékből álltak össze, de nagy örömmel ír a legkülönbözőbb korosztályok számára, a totyogóktól a kamaszokig. A Sepsi Book-on iskolásokkal és tinédzserekkel találkozik Dóka Péter, akinek eddigi, legnagyobb sikert aratott műve, A kék hajú lány egy kórházban játszódó kisregény, amely a magyar ifjúsági irodalomban szokatlan bátorsággal fordult tabunak számító témákhoz: a betegséghez, a halálhoz, az öngyilkossági vágyhoz.

Jelen lesz Szirmay Ágnes, aki sokáig a háttérben dolgozott, gondozta férje, Kemény István könyveit, segítette lányai, a költő és filmes Kemény Lili, illetve a verseket, slam-szövegeket és prózát író Kemény Zsófi munkáit. Szirmay Ágnes a Szerelemre castingolva és a Titkok árnyékában ifjúsági regényeit mutatja be a sepsiszentgyörgyi eseményen.

Harcos Bálint költő, író a totyogóknak szóló Szofi-könyvek apropóján találkozik a gyerekekkel. Szabó Imola Julianna első mesekönyvét a Rókamók és Círmacsot mutatja be a diákoknak. A több tíz könyvet illusztráló, sepsiszentgyörgyi Karda Zenkő képzőművész illusztrációiból készült kiállítást is bemutatnak a Sepsi Book idei kiadásán, de gyerekek számára műhelyfoglalkozást is tart az illusztrációk készítéséről.

Horațiu Mălăele-t legtöbben színészként ismerik, de emellett karikaturista és író is és akinek egy sajátos hangulatú könyvbemutatója lesz a Sepsi Bookon. Emellett Amerikából érkezik Bogdan Suceavă író, matematikus, aki sajátos stílusban meséli történeteit. Két könyve pedig már magyarul is megjelent.

Az irodalomhoz kapcsolódó gasztronómia is megjelenik a Sepsi Book kínáltatában. Megjelent ugyanis a Ferencesek főztje című szakácskönyv, amely a háromszáz évvel ezelőtt a csíksomlyói ferences kolostorban egy mai napig rejtélyes múltú, kézzel írott szakácskönyv nyomán született. A régi receptek egy jelentős részét Szőcs Előd séf újra megfőzte hozzá, törekedve a korhűségre. Az így elkészült fogásokat Mihály László fotós örökítette meg, páratlan illusztrációs anyagot kölcsönözve a kötetnek. A Sepsi Book-on főzéssel és kóstolással egybekötött könyvbemutatón ismerheti meg a közönség ezt a kuriózumnak minősülő kötetet.

Fotó: SepsiBook

Az idei Sepsi Bookon mintegy 30 kiadó lesz jelen, amelyből kettő román nyelvű kiadványokat kínál. A könyvvásár és irodalmi fesztivál programjaira a belépés ingyenes, a szervezők pedig autóbuszjáratokat is biztosítanak Sepsiszentgyörgy és a város szélén lévő Sepsi Aréna között. Az arénában három helyszínen, a Porondon, a Köröndön és a Konferenciateremben zajlanak a beszélgetések, míg a tinédzsereket a Grundon várják, illetve a gyerekeknek szóló foglalkozásokat a játSZÓtéren tartják. Teljes program elérhető a www.sepsibook.ro honlapon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?