Restaurálják a komlódi Teleki-kastélyt

A Beszterce-Naszód megyei önkormányzat turisztikai objektumot csinálna a leromlott állapotú épületből.

Közbeszerzési eljárást írt Beszterce-Naszód megye önkormányzata a komlódi Teleki-kastély helyreállítására. A megyei tanács 27,5 millió lejt szán a beruházásra. A kiírás értelmében a nyertesnek 24 hónap áll majd rendelkezésére a műemlék rendbe tételére. A restaurálást az Operatív Regionális Program keretében, pályázati pénzből szeretnék finanszírozni.Fotó: Wikipedia

A barokk stílusú kastélyt Wesselényi István és neje, Daniel Polixénia építtették, 1756-ban készült el. A homlokzaton jelenleg is látható a két család címere. A Teleki család tulajdonába a 19. században került az épület. 1951-ben államosították, évtizedekig a helyi mezőgazdasági termelőszövetkezet székhelyeként szolgált, a rendszerváltást követően pedig sokáig elhagyatottan állt.

A kastély 2008-ban került a megyei önkormányzat tulajdonába. Mivel nem volt pénze a felújítására, a megyei tanács 2015-ben megpróbálta 110 ezer euróért értékesíteni, azonban egyetlen vevő sem jelentkezett.  

A Beszterce-Naszód megyei önkormányzatnak a tulajdonában van mégy egy Teleki-kastély, a paszmosi. Ennek a felújítása már befejeződött, a közelmúltban nyitották meg a nagyközönség előtt. Az önkormányzat múzeumi és turisztikai rendeltetést szeretne adni a komlósi kastélynak, kiállítótermeket alakítanak majd ki, s a tervek szerint egy kávézó is helyet kap majd az épületben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?