Megtartják a csíkszeredai ételszentelést

Különleges körülmények között történik, de nem marad el az idei húsvéti ételszentelés Csíkszeredában, amely hagyományosan ezreket vonz a város közterületeire. A város vezetősége csütörtökön egyeztetett a hatóságok és a katolikus egyház képviselőivel.

A hívek fegyelmezettségében bíznak a szervezők és idén megtartják Csíkszereda központjában a Kárpát-medence legnagyobb ételszentelését. A járványügyi előírások miatt sok a változás, de a hatóságok nem akadályozzák meg a hagyományos ünnep megélését – olvasható a csíkszeredai városháza csütörtökön kiadott közleményében.

„A kezdeményező Szent Kereszt Plébánia és Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának javaslatára az érdekelt hatóságok képviselőivel történt csütörtöki egyeztetésen az a döntés született, hogy húsvét vasárnapján reggel 8.00 órakor megszervezik a város központjában a hagyományos ételszentelést” – írták.

Az ételszentelés különleges körülmények között, speciális szabályokkal fog megtörténni. Ezúttal nem tölthetik meg a hívek a hagyományos helyszínnek számító Szabadság teret, ott csupán öt sor helyezkedhet el vasárnap – mondta el az egyeztetést követő Facebookos élő bejelentkezésében Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

A szabályok:
A hívek keresztet formálva sorakozhatnak fel a Kossuth Lajos utcán (a Szent Kereszt Plébániától a Márton Áron utcáig tartó szakaszon), valamint a Temesvári sugárúton (a Gál Sándor tértől a Vár térig terjedő szakaszon). Fontos tudni, hogy kötelező a maszkviselés és a 2 méteres távolság tartása a sorban állók között! Mindenki azon az útszakaszon sorakozhat fel elsősorban, amely a lakóhelyéhez a legközelebb esik és az is lényeges, hogy minden családnak egyetlen tagját várják az ételszentelésre. A sorok összehangolásában önkéntesek segítenek, akiknél maszk és kézfertőtlenítő is lesz, szükség esetére. A szervezők arra kérik az idős személyeket, hogy maradjanak otthon! Az ételszentelést élőben közvetítik a Szent Kereszt Plébánia Facebook-oldalán. A közúti forgalmat vasárnap 7.30 és 9.00 óra között lezárják a Kossuth Lajos utcán, valamint a Temesvár sugárúton.

Az ételszentelés helyszíne. Zölddel jelölve a híveknek kijelölt helyek.

(Borítókép: Maszol archív | Pál Zoltán)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?