Megkéselték New York-i fellépésén Salman Rushdie írót

Megtámadták pénteken New Yorkban egy nyilvános előadáson Salman Rushdie indiai születésű brit-amerikai írót. Az esetről az AP amerikai hírügynökség riportere számolt be, miután szemtanúja volt a támadásnak.
 

Az információ szerint Rushdie a New York nyugati részén található Chautauqua Intézet előtti színpadon tartott előadást, amikor egy férfi felment a színpadra és lesújtott rá. A rendőrség később közölte, hogy a támadó nyakon szúrta az írót, aki összeesett. A támadót elfogták.

Rushdie állapotáról Kathy Hochul, New York-i kormányzó annyit közölt, hogy az író életben van és egy helyi kórházban kezelik. Azt is megerősítette, hogy a támadás érte az esemény moderátorát is, aki könnyebb fejsérülést szenvedett.

Salman Rushdie ellen 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyve miatt 1989-ben Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah fatvát adott ki, melyben a megölésére szólított fel, a könyvet pedig istenkáromlás miatt betiltották Iránban. Rushdie fejére vérdíjat tűztek ki, ami miatt éveken át bujkálnia kellett.

(Címlapfotó: Wikipedia)

Kapcsolódók

Kimaradt?