Megtoldotta a Rushdie fejére kitűzött vérdíjat az iráni közmédia

Az iráni állami médiumok 600 ezer dollárt adtak hozzá a Salman Rushdie brit író fejére kitűzött vérdíjhoz, így már 3,9 millió dollár jár annak, aki megöli a Sátáni versek című könyv szerzőjét - közölte a Reuters hírügynökséggel egy iráni tisztségviselő.

Salman Rushdie-ra 1989-ben bocsátott ki fatvát és tűzött ki milliós vérdíjat Khomeini ajatollah, Irán néhai vallási vezetője, mert a muszlimok szerint az 1988-ban Nagy-Britanniában kiadott mű sérti az iszlámot. Rushdie emiatt hosszú ideig bujkálni kényszerült, hiszen a vallási rendelet értelmében bármely hívő muszlim megölheti őt. 

Az iráni radikális vezetők szerint Khomeini fatvája visszavonhatatlan, és 1989-ben bekövetkezett halála utána is érvényes. Az Iszlám Köztársaság egy vagyonos vallási szervezete 2,7 millió dollárt ajánlott fel a fatva beteljesítőjének, majd ezt 2012-ben 3,3 millióra növelte.

A félhivatalos Farsz iráni hírügynökség közölte hétfőn annak a 40 sajtóorgánumnak a listáját, amely hozzátett a vérdíjhoz a fatva kiadásának 27. évfordulója alkalmából. A Farsz 30 ezer dollárt ajánlott fel - mondta Manszur Amiri, annak a kiállításnak a szervezője, amelyen az vérdíj megtoldását bejelentették.

A könyvet övező vitát jól érzékelteti, hogy 1991-ben halálra késelték a mű japán fordítóját, és több, a könyv kiadásához hozzájáruló embert támadás ért. 1998-ban Mohammed Hatami akkori iráni államfő elhatárolta magát a fatvától, azt mondta, kilenc év bujkálás után már nincs veszélyben Rushdie élete.

Khomeini utódja, Ali Hamenei ajatolláh azonban 2005-ben kijelentette, a vallási rendelet igenis érvényben van, és három radikális vallási vezető felszólította a hívőket a gyilkosság végrehajtására. A Nagy-Britanniában élő Rushdie már jó pár éve rendőrök védelmében időnként megjelenik a nyilvánosság előtt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?