Korlátozott nézőszámmal és online közvetítésekkel tartják meg a 25. George Enescu Fesztivált

Korlátozott nézőszámmal és fizetős online közvetítésekkel szervezik meg ősszel a 25. George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztivált, amelyen számos világhírű zenekar és előadóművész veszt részt – jelentették be kedden a szervezők.

Vlagyimir Jurovszkij orosz karmester, a fesztivál művészeti igazgatója a rendezvényről tartott online sajtótájékoztatón elmondta, hogy az augusztus 28. és szeptember 26. között zajló fesztivál nagy kihívások elé állítja a szervezőket, hiszen a járványhelyzet miatt szinte lehetetlen tervezni. Ezért a most bemutatott programot csak ideális tervnek lehet tekinteni, ugyanis óhatatlannak tűnnek a járványhelyzet miatti változtatások – hangsúlyozta.

A művészeti igazgató a programról elmondta, hogy annak középpontjában hagyományosan a fesztivál névadójának, a 140 éve született George Enescu román zeneszerzőnek az életműve áll és az idén fog elhangzani a legtöbb zenekari és kamarazenei műve. Kiemelte, hogy a seregszemle másik fő témája Igor Stravinsky zeneszerző halálának 50. évfordulójához kapcsolódik, ezért az orosz alkotó számos művét is műsorra tűzték. Ezek között lesznek olyanok, amelyeket Romániában soha nem adtak elő, ilyen Az özönvíz és a Menyegző.

Jurovszkij kiemelt három olyan operát is, amelyet Romániában szintén nem mutattak még be, így most a közönség először láthatja és hallhatja Erich von Korngold A halott város, Alexander von Zemlinsky A törpe és Alban Berg Lulu című operáját.

Jurovszkij elmondta, hogy a korábbi fesztiválokkal ellentétben több világhírű előadóművész és karmester vállalta Bukarestbe, a fesztiválra való visszatérését és ezúttal nem a már klasszikusnak számító repertoárból, hanem a kortárs zenei anyagból szólaltatnak meg műveket, ezek között említette Patricia Kopacsinszkaja hegedű-, Simon Keenlyside ének-, Raphael Wallfisch csellőművészt, valamint Sir Simon Rattle karmestert.

#OIstorieDinIubire -Festivalul Enescu ne face pe toți cei pe care ne atinge – artiști, public, organizatori, societate...

Közzétette: George Enescu Festival – 2021. március 9., kedd

Mihai Constantinescu, a fesztivál ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a 25. jubileumi George Enescu Fesztiválon sokan részt akartak venni, ezért a korábbi három hét helyett négy hetesre tervezték a programot. Az ügyvezető igazgató reményét fejezte ki, hogy a meghívott 3700 művész a fesztivál időpontjáig be lesz már oltva a koronavírus ellen, így könnyebben tudják szavatolni egészségük biztonságát.

Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter közölte, hogy a román hatóságok az idén is támogatják a fesztivált, amelynek megszervezésére 52 millió lejt fordítanak az állami költségvetésből. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy júniusban kezdik árulni a fesztiválra szóló bérleteket és jegyeket.

A szervezők által közzétett program szerint a közönség többek között Paavo Järvi, Valerij Gergiev, Cristian Măcelaru, Daniele Gatti, Vaszilij Petrenko karmestereknek, Martha Argerich, Jean Yves Thibaudet, Fazil Say, Khatia Buniatishvili, Maria Joao Pires zongoraművészeknek, Hilary Hahn, Maxim Vengerov, Leonidas Kavakos, Julia Fischer hegedűművészeknek, Diana Damrău, Joyce DiDonato, Philippe Jaroussky és José Cura énekművészeknek, valamint Gautier Capucon és Daniel Müller-Schott csellóművészeknek tapsolhat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?