Kizárnák Izraelt az Eurovíziós Dalfesztiválról a gázai háború miatt

Az Eurovíziós Dalfesztiválnak idén otthont adó Svédország több mint 1000 zenei előadója írt alá egy nyílt levelet, amelyben azt követelik, hogy Izraelt zárják ki az idei dalversenyből a gázai háború miatt. Korábban már az izlandiak és a finnek is tiltakoztak az ország versenyen való részvétele ellen.

Az Aftonbladet című svéd lapban megjelent nyílt levélben azt írják, hogy Izrael részvételének az engedélyezésével az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) olyan kettős mércét alkalmaz, amely aláássa a szervezet hitelességét. „Az a tény, hogy szívesen látnak nemzetközi kulturális eseményen olyan országot, amely a humanitárius jog fölé helyezi magát, elbagatellizálja a nemzetközi jog megsértését, és láthatatlanná teszi az áldozatok szenvedését” – idézte a levelet a Hvg.hu portál.

Az aláírók között olyan nemzetközileg elismert művészek vannak, mint Robyn és Fever Ray énekesek, a First Aid Kit folkduó, valamint olyan korábbi svéd eurovíziós résztvevők, mint Eric Saade és Malena Ernman operaénekes, Greta Thunberg édesanyja.

Korábban már 1400 finn és izlandi művész is aláírt hasonló nyílt levelet, szintén azt követelve, hogy Izraelt zárják ki a malmői dalfesztiválból, amelyet május 7 és 11 között rendeznek meg.

Netta Barzilai izraeli énekesnő, a 2018-az Eurovíziós Dalfesztivál győztese/ Forrás: Netta Barzilai Facebook-oldala

Az EBU közölte: nem zárják ki Izraelt. A szervezet hangsúlyozta, hogy az Eurovízió politikamentes, és a dalfesztivál nem államok, hanem közszolgálati műsorszolgáltatók közötti verseny. Csakhogy a múltban már előfordult, hogy kizártak országokat a versenyből. 2022-ben az Ukrajna ellen háborút indító Oroszországot arra hivatkozva, hogy „lejáratná a versenyt”. Egy évvel korábban, 2021-ben Fehéroroszország nem vehetett részt a versenyen, mert az EBU szerint a fehérorosz közmédia megsértette a sajtószabadságot.

Az idei 68. Eurovíziós Dalfesztiválon 37 műsorszolgáltató indul a győzelemért. Izrael 1973 óta vesz részt az eseményen, és négyszer nyerte meg a versenyt: 1978-ban, 1979-ben, 1998-ban és 2018-ban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?