Kinevezték a Román Kulturális Intézet új vezetőségét, Weinberger Attila alelnök lett

Hétfőn kinevezte a szenátus a Román Kulturális Intézet (ICR) új vezetőségét. Az elnök Liviu Jicman lett, az alelnöki tisztségeket Mirel Taloş és Weinberger Attila töltheti be. Emellett a 14 vezetőtanácsi tagot is megválasztották.

Titkos szavazással döntöttek | Fotó: AgerpresA szenátus ülése fizikai jelenléttel zajlott, az ICR új vezetőségét titkos szavazással választották meg. A plenáris ülés előtt a felsőház külügyi és a kulturális szakbizottságai meghallgatták a jelölteket.

Az ICR elnöki tisztségére a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által javasolt Liviu Jicman 81 támogató voksot kapott, és 36-an szavaztak ellene. További jelöltek voltak: Andrei Novac (a Romániai Írószövetség jelöltje) és George Pleşu (a Mentsétek meg Romániát Szövetség jelöltje).

Az alelnöki tisztségre a PSD által jelölt Mirel Taloşt 90 támogató és hét ellenszavazattal, az RMDSZ jelöltjét, Weinberger Attilát 80 támogató és 14 ellenszavazattal választották meg. A nagyváradi születésű Weinberger Attila (művésznevén AG Weinberger) blueszenész és zeneszerző jelenleg a bukaresti Állami Zsidó Színház művésze, több lemeze jelent meg, ugyanakkor számos színházi előadás zeneszerzője.

Liviu Jicman, az ICR új elnöke | Fotó: a jelölt Facebook-oldala

A parlamenti frakciók által jelölt és megválasztott vezetőtanácsi tagok: Gabriela Alexandrescu (PNL), Demeter András kulturális államtitkár (RMDSZ), Andrei Dîrlău (AUR), Dragoş Neamu (USR), Emil Pantelimon (PNL), Dumitru Preda és Valeriu Şuşnea (PSD). Az alkotói szervezetek által jelölt és megválasztott vezetőtanácsi tagok: Benoni Ioan Cărmăzan, Aurelia Corbeanu, Damian Dumitru, Petru Lucaci, Ileana Tureanu, Ulpiu Vlad és Răzvan Voncu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az intézet autonóm közigazgatási hatóságként működik, jogi személyiséggel rendelkezik, és parlamenti ellenőrzés alatt áll. Az intézetet egy miniszteri rangú elnök vezeti, akinek munkáját két államtitkári rangú alelnök segíti. Valamennyiüket a szenátus nevezi ki, illetve mentheti fel a tisztségből az ülésen jelen lévő szenátorok többségének szavazatával. Az igazgatótanács tagjainak megbízása négy évre szól és meghosszabbítható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?